Trudnoća.hr > Mama Drama > Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

 

„I jednog dana više neće nositi pelene“

Bile su to zadnje pelene, pozdravili smo se s njima, odlaze u prošlost i sada tek vidim kako Jakov brzo raste. Znala sam da me čeka taj period kada ćemo maknuti pelene i bilo me je strah. Uvijek sam se pitala hoću li prepoznati taj trenutak kada nam pelene više neće biti potrebne, da li je Jakov spreman za tako nešto. Valjda je to normalno?!

Kada je Jakov navršio 2 godine već onda sam se susrela s pitanjima: kada ćete skinuti pelene, pelene su fuj, pelene nose male bebe, ti si već veliki dečko, pelene ti nisu dobre. Toliko staromodnih, ofucanih rečenica od kojih mi ne bi bilo dobro. Moj jedini odgovor na sve to bio je: KADA DOĐE VRIJEME ZA TO SKINUT ĆEMO IH!

Nastavite čitati članak niže...

Uvijek neke rasprave oko pelena, vjerujem da se svaka mama susrela s babarogama koje su uvjerene da dijete s dvije godine MORA skinuti pelene. NE MORA!

Jakov je navršio 3 godine, i znate što se dogodilo?! Dva dana poslije rođendana pitala sam ga: Jakove, hoćemo skinuti pelene? Nije bio oduševljen ali me poslušao i rekao da je super biti bez pelene! Pričali smo o pelenama, zašto ih treba skinuti, koje su prednosti ali i koja je odgovornost kada ih više ne budemo imali. Razgovor je idealno riješenje kada su pelene u pitanju.

Kažu da će dijete samo skinuti pelene kada bude dovoljno svijesno. Ali prije svega ono treba vašu pomoć.

Prvi dan kad smo skinuli pelenu popiškio se nasred dnevnog. Ništa strašno, u takvim situacijama nikada nemojte grditi dijete već mu objasnite što treba kada mu se bude opet piškilo. Pokažite mu.

Drugi dan malu i veliku nuždu obavljali smo u tuti. Jakov je shvatio što mora činiti. Shvatio je da pelene više nisu za njega.

Moj jedini savjet je da osluškujete svoje dijete. Svi su maknuli pelene pa će i vaše dijete maknuti. Ono što bih istaknula je da ljeto ima malo više svojih prednosti jer smo češće vani, toplije je pa smo manje odjeveni stoga će i djeci biti lakše odvojiti se od pelene.

www.mama-drama.com

www.facebook.com/blog.mama.drama/

https://www.instagram.com/_mama_drama/