Trudnoća.hr > Mama Drama > Njega prvih zubića

Njega prvih zubića

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

Nakon 8 mjeseci moj Jakov je dobio prvi zubić. Nismo imali nikakvih problema oko nicanja, tako da ne znam kako je to kada imate borbu sa zubićima. Nadam se da će vam ta faza proći bezbolno!

Za početak mislim da je u redu da vam postavim pitanje, o kojem ćete malo razmisliti. Koliko ste svjesni da je zapravo higijena prvih zubića itekako bitna?

Ja, kao mama, kojoj je to tek prvo dijete nekad sam pomislila da pretjerujem u svemu. Ali mi se čini da sam napravila dobar posao što se tiče održavanja zubića. Obično prve mame žele da sve bude po pravilima, pa kupe ono što treba i ono što ne treba, ne kažem sve ali ih ima jako puno! Da, i ja sam pokupovala neke stvari koje nisam nikad koristila.

Nastavite čitati članak niže...

Za početak dok su nam zubići nicali obično sam s malo mekane gaze i toplom vodom lagano čistila zubiće i ujedno masirala zubno meso, jer sam vidjela da su zubići na putu. Kasnije kako smo dobili više zubića prešli smo na gumenu četkicu, s gumenim nitima, da polako usvojimo tu naviku. Prvo nam je služila za igru, pa smo danima (naravno kroz igru) učili da to služi za pranje zubića. Sada kada smo već „veliki“ došlo je vrijeme da kupimo našu prvu pravu četkicu.

U izboru četkice svatko će vam reći svoje mišljenje, i svi će reći ova ti je najbolja. Mislim da za prvu četkicu ne trebate pretjerivati. Mi osobno koristimo četkicu u obliku slonića (kao što možete vidjeti na slici). Jakovu se svidjela i morali smo ju kupiti. Odlučila sam da Jakov izabere svoju četkicu. To preporučujem i vama. Pustite dijete da samo odluči koju će četkicu korisit.

Svako jutro i večer peremo zubiće. Dobro, priznajem nekada i zaboravimo ali to se jako rijetko dogodi. Dječju pastu možete uvesti s dvije godine, u manjim količinama. Nama je bitno da ima okus jabuke.

U početku je pranje zubića trajalo po 15 minuta, jer bi znali više pričati nego prati zubiće. Stoga, treba i vremena i živaca da se ta navika usvoji. Nikad ali baš nikad nismo prali zubiće na silu, treba vremena i truda ali sada ih Jakov pere bez ikakvog problema (ima 2,5 godine).

Možda zvučim čudno i reći ćete da sam luda ali mi je drago da je usvojio tu naviku.

Zapamtite, dijete će proučavati i oponašati vas, stoga mu budite dobar primjer. Naučite dijete, kroz igru, kroz primjer, da je važno održavati zubiće i voditi brigu o njima, to je navika koja mu ostaje cijeli život.

Stoga, upornost, trud i vrijeme će učiniti svoje 🙂

www.mama-drama.com 

www.facebook.com/blog.mama.drama/