Trudnoća.hr > Mama Drama > Nicanje zubića

Nicanje zubića

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

Još jedna bolna „tema“ koja se razlikuje od djeteta do djeteta. Naš prvi zubić došao je relativno kasno. S 10 mjeseci je pronašao put i izašao van.

Jakov je tjedan dana prije sve moguće igračke stavljao u usta, prstiće nije vadio iz usta ali ono što me iznenadilo nikakav gel i one igračke koje stavite u hladnjak nisu pomogle. Jantarnu ogrlicu nisam ni kupila jer sam imala fobiju da će se ugušiti, ali mislim osobno da i nema nekog efekta.

U periodu kada su nam izbijali zubići Jakov je bio nemiran, jako je slinio, nije htio jesti i dobili smo temperaturu.

Što se tiče temperature iz mog iskustva par puta je bila blago povišena 37,5 a kada su nam izbijali očnjaci dobili smo 38,5, iako kažu da tolika temperatura ne može biti od zubića. E pa drage mame lažu jer sam se osvjedočila da je ipak moguće. Tu večer je dobio veliku temperaturu da bi ujutro izašao očnjak, i to ne jedan već oba. Tada smo temperaturu snižavali paracetamolom, on se daje kad temperatura prelazi 38.

Svako dijete drugačije prolazi taj period. Neki ni ne osjete dok drugi imaju dosta problema. U tim trenucima treba ostati smiren i pomoći djetetu na najbolji mogući način. Nama je čaj od kamilice pomagao jer bi umirio Jakova. Međutim u periodu izbijanja zubića imunitet zna oslabiti pa je Jakov dobio i upalu uha.

Na pregledu kod pedijatrice dobili smo odgovor da nicanje zubića može izazvati upalu uha, jer je to dvoje jako povezano. U mjesec dana popili smo dva antibiotika. Stoga je važno da znate da dijete može dobiti upalu uha zbog nicanja zubića.

Jakov će uskoro napuniti tri godine i raste nam zadnji zub. Preživjeli smo i taj period a sada očekujemo nove zgode.

www.mama-drama.com 

www.facebook.com/blog.mama.drama/