Trudnoća.hr > Mama Drama > (Ne)majka – što uopće znači?

(Ne)majka – što uopće znači?

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

U zadnje vrijeme jako čest pojam koji se koristi da bi se mamama otežao posao. Što zapravo znači biti nemajka i ima li to uopće smisla?!

(Ne)majka si ako:

  1. Ne voliš više ljeto. Zašto?! Zato jer sam prije na plaži u miru i tišini upijala zrake sunca i čitala neku dobru knjigu, a sada trčim po plaži za svojim nestašnim sinom i skupljam lopatice i kantice koje razbaca.
  2. Popiješ kavu s prijateljicom. Da, ja sam mama koja voli jedno popodne imati za sebe i popiti kavu u miru i razgovarati s frendicom. Zamislite, to popodne sam zanemarila dijete!
  3. Vježbaš svaki dan sat vremena. Pa kako? Gdje ti je sin u to vrijeme? Tih sat vremena meni znači puno a dijete neće nestati i izgubiti se ako odlučiš napraviti nešto za svoje tijelo.
  4. Danas nisi skuhala ručak. Da, i to se ponekad zna dogoditi. Zamislite moj muž nekada naruči hranu umjesto da ja kuham.
  5. Nalakirala si nokte. Tog trenutka ne mogu Jakova uzeti u naručje jer mi se lak još nije osušio. Uostalom za 3 minute neće nikome biti ništa.
  6. Lijepo si odjevena. Mi mame bi inače trebale hodati rasčupane i prljave da bi netko shvatio da sam ja zapravo mama?! I rekao: aaa, pa ti si mama pa je to normalno. Ne nije normalno, stoga žene držite do sebe, uvijek!
  7. Dijete ne želi pospremiti svoje igračke. Kakva si ti to mama? Nisi vlastito dijete naučila da na prvi povik pospremi igračke u kutiju. Biti će da si ga zapostavila jer nemaš vremena da ga naučiš osnovne stvari. Nisu sva djeca ista niti će sva djeca odmah pospremiti igračke, uostalom i meni se nekad ne da oprati suđe pa tko me što pita.

Zapravo djeca će odrasti dok ćemo se mi međusobno osuđivati i dijeliti kritike. Djetetu nije bitno nosiš li titulu majke ili nemajke jer ti ipak njegova mama. Ne znam da li je to do nas žena jer se nekad zapitam da li se mi to natječemo? Samo ne znam zašto?

Ako mama drži do sebe i voli imati određeno vrijeme za neku svoju aktivnost nemojte ju zbog toga osuđivati. Zapravo voljela bih da smo takve sve. Ja obožavam i volim Jakova ali isto tako to što sam postala mama ne znači da se moram odreći svog vlastitog života. Žene, mame, majke i (ne)majke živite svoj život jer vrijeme ne možete vratiti.

Nastavite čitati članak niže...

www.mama-drama.com

www.facebook.com/blog.mama.drama/

https://www.instagram.com/_mama_drama/