Trudnoća.hr > Mama Drama > Ledeni vjetar

Ledeni vjetar

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

 

Ovi proljetni dani mirišu na svježe voće i taman kada sam pomislila na to stigle su prve domaće jagode koje će završiti u kolaču, točnije u Ledenom vjetru.

Za Ledeni vjetar možete koristiti voće koje volite. Prilikom izrade beze kore, morate dosta dugo miksati da vam snijeg od bjelanjaka bude čvrst i ujedno kremast.

Ovaj kolač vole sve generacije, stoga u nastavku pročitajte recept.

Sastojci

Beze kora

  • 12 bjelanjaka
  • 40 dag šećera
  • 2 žlice octa (vinski ili alkoholni)

Krema

  • 12 žumanjaka
  • 8 dcl mlijeka
  • 15 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 kiselo vrhnje (180 grama)
  • 5 dcl slatkog vrhnja
  • 40 dag jagoda
  • 2 banane

Priprema

Prije izrade kore pećnicu uključite na 130°C, obavezno uključite ventilator.

Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene pa postepeno miksajući srednjom brzinom dodajte šećer. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg te pred kraj miksanja dodajte ocat. Za savršenu beze koru miksajte minimalno 10 minuta. Morate dobiti čvrst i ujedno kremast snijeg.

Za ovu količinu smjese koristite najveći pleh koji imate, obično su to plehovi od pećnice, još bolje ako vam je i nešto dublji, jer je velika količina smjese. Na pleh obavezno stavite papir za pečenje te snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedite. Koru sušite na 130°C, jedan sat i 40 minuta. Kada prođe sat i 20 minuta, preostalih 20 minuta uvijek budite u blizini jer se pećnice razlikuju jedna od druge. Kada je kora pečena, ugasite pećnicu i pustite još 5 minuta koru u pećnici. Zatim ju izvadite i pustite da se prohladi. Dok je još malo topla odvojite ju s papira za pečenje, ovo malo topla mislim doslovno prije nego je potpuno ohlađena.

Dok se kora peče možete napraviti kremu, tako što ćete od 8 dcl mlijeka odvaditi 1 dcl a ostatak staviti zakuhati zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Žumanjke pjenasto izmiksajte. Zatim dodajte brašno i 1 dcl mlijeka. Dobro izmiksajte da vam se ne stvore grudice.

Kada je mlijeko zakuhalo maknite s vatre te dodajte smjesu od žumanjaka, moja preporuka je da miksate dodajući smjesu da vam se ne stvore grudice. Kada ste dodali cijelu smjesu vratite na vatru te miješajte pjenjačom dok krema ne provrije. Kada provrije maknite s vatre i pustite da se ohladi. Prilikom hlađenja na površini će se stvoriti korica pa je moj savjet da kremu prekrijete s prozirnom folijom pa onda nemate brige oko toga.

Kada se krema ohladila dodajte kiselo vrhnje i dobro izmiksajte.

Ako ćete u ledeni vjetar stavljati jagode, očistite ih i operite te izrežite na sitne komadiće.

Slaganje torte

Izmiksajte slatko vrhnje u šlag.

Beze koru prerežite tako da dobijete tri kore.

Na pladanj stavite koru, premažite ju kremom, posložite narezane jagode te premažite sa šlagom. Zatim stavite drugu koru, kremu, voće po želji, u mom slučaju banane, šlag i zatim opet koru, kremu, jagode i cijelu tortu premažite šlagom i poigrajte se ukrašavanjem.

Ostavite ju u hladnjaku na par sati te poslužite.

 

 

www.mama-drama.com

www.facebook.com/blog.mama.drama/

https://www.instagram.com/_mama_drama/