Trudnoća.hr > Mama Drama > Kako uspavati dijete?

Kako uspavati dijete?

Izvor fotografije: Nevena Josipović

Fotografije: Nevena Josipović

Svi ćete se sjetiti jedne rečenice koja zvuči nekako ovako: „naspavaj se sada, dok imaš vremena jer kasnije nećeš“.

To sam čula minimalno 20 puta. I moram vam priznati nije mi bilo svejedno. Koliko god sam bila uzbuđena i presretna zbog dolaska bebe toliko sam se bojala nekih stvari, između ostalog i tog „nespavanja“. Kada smo došli kući prva dva mjeseca za mene su bila grozna, samo zbog nespavanja. Neću vas lagati ali meni nije bilo ugodno buditi se svaka dva sata, pa još nunati pola sata, pa provjeravati da li beba diše, da znam, imala sam potrebu čak i to provjeravati.

S grčevima nismo imali velikih problema, ali je zato opcija nošenje i ljuljanje bila prisutna skoro do prvog rođendana. Ostavila sam i kičmu i pola života na to uspavljivanje. Kada je Jakov napunio godinu dana, postao je malo zreliji pa smo krenuli u novu pustolovinu, zvanu kako zaspati samostalno u krevetu.

Nastavite čitati članak niže...

Odlučili smo napraviti jedan mali ritual tako da prvo sredimo zubiće, presvučemo se u pidžamu, legnemo u krevet i pričamo priču. U početku dok je bio mali ja sam mu čitala kratke brojalice i uspavanke, kasnije smo prešli na kratke slikovnice a sada zajedno pričamo priče i poželimo si laku noć. Obavezno se mazimo. To mi ujedno i najljepši dio dana. Ugasimo svjetlo i smirimo se. Jakov nakon nekih 15 minuta zaspe. Shvatio je da odlazak u krevet znači spavanje.

Ovim svojim primjerom sam vam htjela pokazati da je bitno da usvojite rutinu, bit će lakše i vama i djetetu. Dijete će naučiti da je vrijeme za spavanje i vama znatno olakšati situaciju. Još nisam spremna Jakova pustiti samog u sobi i ostaviti ga da sam zaspe iako se ponekad pitam da li je u dobi od tri godine spreman za tako nešto?

Zanima me kakvi su vaši rituali uspavljivanja? Da li mislite da dijete u dobi od tri godine mora samostalno ići u krevet i zaspati?

 

 

www.mama-drama.com 

www.facebook.com/blog.mama.drama/