Trudnoća.hr > Hoću bebu > Pretrage prije trudnoće > TORCH test

TORCH test

Što je TORCH test?

TORCH testiranje dovodi do otkrivanja mnogih bolesti, a samo ime testa je skraćenica svih bolesti koje može otkriti:

T- toksoplazmoza

O- ostale infekcije pod koje spadaju sifilis, varicella zoster i hepatitis B

R- rubeola

C- cytomegalovirus (CMV)

H- herpes simplex virus koji je ujedno uzročnik i genitalnog herpesa

Ovaj test krvi otkriva prisutnost antitijela i njihovu razinu te time pokazuje da li je žena trenutno zaražena, da li je ikada bila zaražena ovim bolestima i ukoliko je već preboljela ukazuje na postojanje antitijela u organizmu na neke ili sve od navedenih bolesti. Ovaj test se preporučuje prije trudnoće jer kod odraslih simptomi ne moraju ni postojati i lako je preboljeti neke od bolesti bez da ste uopće znali da ste oboljeli. No ukoliko zatrudnite, posljedice za djecu mogu biti veoma teške te se preporučuje imati uredne nalaze TORCH testa prije nego pokušate zatrudnjeti. Ukoliko je žena trudna, svakako treba testirati i dijete da se utvrdi da li se dijete preko posteljice već zarazilo.

Simptomi koji ukazuju da trebate napraviti TORCH test

Ukoliko se neki od sljedećih simptoma pojave iako na infekciju niste sumnjali, obavezno se podvrgnite TORCH testu kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi. Mogući simptomi u trudnoći su kožni osip, preniska razina trombocita u krvi i veoma niska težina djeteta u odnosu na potrebnu težinu koju je dijete trebalo dosegnuti u dosadašnjoj fazi razvoja. Moguća su oboljenja jetre koja mogu ujedno dovesti do žutice. Kod djeteta postoji opasnost od encefalitisa koji u više od polovine djece može biti smrtonosan ukoliko zahvati mozak djeteta u vrijeme trudnoće, mentalne retardacije i gluhoće i raznih srčanih mana.

Toksoplazmoza

Toksoplazmozom se žena može zaraziti konzumiranjem zaraženog mesa ili mlijeka koje nije u potpunosti termički obrađeno kako bi se klice zaraze uništile i kontaktom sa zaraženom mačkom koji je ujedno i najčešći način zaraze. Ukoliko do zaraze dođe neposredno prije ili tokom trudnoće infekcija može putem posteljice prijeći i na dijete i izazvati infekcije očiju i središnjeg živčanog sustava. Ukoliko se pojavi u samom početku trudnoće, velika je opasnost od pobačaja. Simptomi koji ukazuju na toksoplazmozu su vrlo slični simptomima gripe te ju je upravo zbog toga veoma teško prepoznati.

Ostale infekcije

Sifilis

Sifilis je spolno prenosiva bolest uzrokovana od strane bakterije spirohete i najčešće se prenosi spolni putem, no moguće se zaraziti i dodirom sa zaraženim tkivom. Malen broj djece se zarazi tokom trudnoće preko posteljice, no vrlo je visoka smrtnost djece rođene sa sifilisom, čak i veća od 50% .

Varicella zoster

Varicella, inače poznatija kao vodene kozice više problema može stvoriti kod majke nego kod djeteta ukoliko se zarazite tokom trudnoće. No veoma je rijetka zaraza vodenim kozicama u trudnoći, otprilike 0,05 %. Isto tako, kod samo 2% zaraženih trudnica bi dijete moglo razviti urođenu varicellu koja uzrokuje deformacije na koži i ekstremitetima i anomalije na očima i ostalim organima. No ipak na kraju većina djece čija majka u 1. ili 2. tromjesečju oboli od vodenih kozica nakon rođenja nemaju nikakve probleme. Ukoliko se trudnica zarazi u 3. tromjesečju moguće je da će dijete nakon poroda imati osip po tijelu.

Hepatitis B

Hepatitis B virus je vrlo zarazan i lako prenosiv jer se prenosi spermom, krvlju i ostalim tjelesnim tekućinama. Ukoliko ste vi zaraženi, ako zatrudnite djetetu će biti potrebno unutar 12 sati od poroda obavezno dati dozu antitijela na hepatitis B kako bi se dijete početno zaštitilo. Tokom redovitih kontrola dijete će morati primiti još dvije doze kako bi bilo dugotrajno zaštićeno od zaraze. Ukoliko dijete na vrijeme ne primi antitijela moguće je da postane nosioc bolesti. Dijete ne mora nužno imati simptome, no nositi će virus tokom cijelog svog života u organizmu i biti će povećana opasnost za njega od bolesti jetre i karcinoma.

Vrlo čest problem kod hepatitisa B je što se simptomi javljaju veoma rijetko, pa ga je vrlo teško dijagnosticirati.

Kako lijeka protiv hepatitisa B nema, moguće ga je postojećim lijekovima samo kontrolirati. Hepatitis B se može javiti u akutnom ili kroničnom obliku. Kroničnim oblikom se smatra ako niti nakon 6 mjeseci od zaraze infekcija ne prestaje. Vrlo čest problem kod hepatitisa B je što se simptomi javljaju tek veoma rijetko, pa ga je vrlo teško dijagnosticirati. Kod akutne infekcije hepatitisom B simptomi se mogu javiti nekoliko mjeseci nakon što ste zaraženi u vidu povišene tjelesne temperature, bolova na desnoj strani, bolova u zglobovima, učestali umor i žutilo kože. Često su simptomi povezani i sa starosnom dobi. Kod starijih ljudi simptomi su teži.

Rubeola

Rubeola je virusna infekcija za koju ne postoji konkretan lijek. Javlja se najčešće u proljetno vrijeme i obično pogađa djecu školskog uzrasta. Karakteristična je po simptomima kao što su upaljeni limfni čvorovi i pojava crvenih mrlja po cijelom tijelu. Djeca primaju prvo cjepivo sa navršenom prvom godinom života i potrebno je docjepljivanje kada krenu u osnovnu školu. Cjepivo dolazi u oba slučaja u kombinaciji cjepiva protiv zaušnjaka i ospica. Ukoliko prebolite rubeolu, samim time stječete trajni imunitet koji sprječava da ikada više obolite od rubeole. Kod cjepljenja je moguće da kroz duži period od cjepljenja kada djelovanje oslabi može doći do zaraze.

Ukoliko prebolite rubeolu, samim time stječete trajni imunitet koji sprječava da ikada više obolite od rubeole.

Kod zaraze je moguće da dođe do povišene tjelesne temperature te je preporuka u tom slučaju piti dovoljno tekućine, ojačati imunološki sustav i mirovati kako bi izlječenje bilo što kraće. Problem se javlja ukoliko do infekcije dođe kada je žena trudna. Za dijete tada postoji velika opasnost od raznih oštećenja, otežan je pravilan rast i razvoj djeteta pa može doći do oštećenja jednog ili svih organa. Djeca rođena sa rubeolom vrlo često imaju probleme s vidom, sluhom, plućima, krvne poremećaje te je česta pojava bolesti srca. Kasnije kroz djetinjstvo djeca rođena sa rubeolom mogu razviti autizam, pojavljuju se problemi sa štitnjačom i imunološkim sustavom.

Citomegalovirus (CMV)

Citomegalovirus je virusna infekcija uzrokovana herpesom i prenosi se tjelesnim izlučevinama. Dijete se može zaraziti preko posteljice, prilikom samog poroda ili preko mlijeka za vrijeme dojenja. Citomegalovirus možemo podijeliti na sljedeće vrste infekcija: mononukleoza, infekcije kod imunokompromitiranih osoba i kongenitalna citomegalovirus infekcija. Sve tri vrste infekcija kod odraslih imaju klasične simptome mononukleoze kao što su otečenost limfnih čvorova, slabost, moguće groznice i neprestani umor. Kod djece rođene sa citomegalovirusom smrtnost je gotovo 30% ukoliko se zaraze preko posteljice, dok se kod preživjele djece u 30-ak posto javlja mentalna retardacija. Ako se dijete zarazi tijekom samog poroda ili prilikom dojenja povećane su šanse da će već u ranoj dobi razviti hepatitis, upalu pluća ili da će doći do krvnih poremećaja.

Herpes simplex virus (HSV)

Herpes simplex virus može se javiti u oralnom(HSV 1) ili genitalnom obliku(HSV 2). Vrlo je zarazan, u oba oblika jer se prenosi dodirom zahvaćenog područja.  Ukoliko do zaraze dođe tokom trudnoće, veoma je bitno odmah početi sa liječenjem jer što se kasnije započne sa liječenjem veća je opasnost od pobačaja ili mrtvorođenja djeteta i teških oštećenja očiju, mozga, živaca i kože. Ipak, samo 20-ak posto nerođene djece se zarazi herpesom za vrijeme trudnoće. Najveći dio djece se zarazi prilikom samog poroda te se ponekad majkama sa herpesom savjetuje carski rez kako bi se pokušao izbjeći prelazak herpesa na dijete koji je moguć preko očiju, usta i kože. Ukoliko se herpes kod novorođenčeta prošiti na cijeli organizam bez liječenja smrtnost doseže preko 80%.  Uz antivirusne lijekove se taj postotak bitno smanjuje, no i dalje oko 20-ak posto djece ne preživi. Velik broj preživjelih trpi teške posljedice zbog oštećenja središnjeg živčanog sustava.

Rezultati TORCH testa

Rezultati TORCH testa nam pokazuju jesu li i u kojoj mjeri antitijela na sve gore navedene infekcije prisutne u našem tijelu. Kada je infekcija prisutna antitijela su najbrojnija. Ukoliko je do infekcije tek došlo, antitijela se još nisu počela stvarati, pa se upravo iz tog razloga TORCH test gotovo uvijek radi dva puta u razmaku od 20-ak dana. Ukoliko razina antitijela raste znači da je došlo do ponovne infekcije, no ako je razina antitijela jednaka kao na prošlom TORCH testu, to nam pokazuje da su antitijela prisutna u organizmu već duže vrijeme i da smo tu infekciju već preboljeli. To je veoma bitna informacija kada se radi o ženama koje žele zatrudnjeti ili su već trudne. Ukoliko se ne radi o prvoj infekciji određene vrste u toku trudnoće (osim herpesa) dijete neće biti u nikakvoj opasnosti u većini slučajeva. Ukoliko se infekcija prvi puta javi kod žene upravo u trudnoći, antitijela neće moći preko posteljice biti dostavljene djetetu. Ukoliko se kod djeteta u trudnoći pronađu antitijela IgM (imunoglobin M) to se smatra normalnim rezultatom i pokazuje da dijete već ima antitijela, no ujedno ukazuje na to da je i infekcija nedavno bila prisutna. Ukoliko je razina antitijela izrazito visoka, nalaz je potrebno ponoviti prije nego se krene sa terapijom jer visok broj antitijela pokazuje da je infekcija trenutno prisutna.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...