Trudnoća.hr > Hoću bebu > Pretrage prije trudnoće > Spermiogram

Spermiogram

Ukoliko kod parova kroz godinu dana redovitih nezaštićenih spolnih odnosa ne dođe do trudnoće (kod parova starijih od 35 godine već nakon 6 mjeseci) savjetuje se započeti sa kontrolama plodnosti oba partnera. Dok se kod žena provjerava razina hormona, redovitost ovulacije, cervikalni brisevi, ultrazvuk, kompletan ginekološki pregled te provjera prohodnosti jajovoda, kod muškaraca se prvo izvodi spermiogram.

Spermiogram

Spermiogram je vrlo jednostavna pretraga kojom se provjerava kvaliteta i količina spermija u ejakulatu. Obično je prvi korak koji se poduzima kada parovi sumnjaju na neplodnost upravo iz razloga jer se vrlo lako izvodi i nije nelagodan kao većina kontrola kod provjere ženske plodnosti. Bitno je predati kvalitetan uzorak koji nije bio izložen promjenama temperature i nije stajao duže od sat vremena.

Nastavite čitati članak niže...

Imajte na umu da ukoliko je muškarac uzimao neke lijekove ili bio bolestan nekoliko tjedana prije odlaska na spermiogram, to može bitno utjecati na rezultate, te je u tom slučaju najbolje ponoviti spermiogram nakon nekog vremena.

Prije davanja uzorka preporučuje se apstinencija od minimalno 2 dana i najviše 7 dana, najbolje oko 4 dana. U slučaju apstinencije kraće od dva dana u ejakulatu će biti smanjen broj spermija, dok će kod apstinencije duže od sedam dana pokretljivost spermija biti bitno smanjena.

Kvalitetan uzorak

Kako bi nalazi spermiograma bili vjerodostojni analiza ejakulata se mora raditi na kvalitetnom uzorku. Uzorak ne bi smio biti stariji od sat vremena i najčešće se preporučuje parovima da se uzorak daje u ustanovi gdje se spermiogram provodi netom prije analize. Već sat vremena nakon davanja uzorka može doći do propadanja spermija te će to bitno utjecati na dobivene rezultate. Ukoliko uzorak nosite od kuće, treba voditi računa i o tome da uzorak ne bi smio biti izložen promjenama temperature, te se preporučuje bočicu sa uzorkom držati uz tijelo i tako održavati temperaturu. Ukoliko je muškarac bio prehlađen proteklih dana ili uzimao neke lijekove, to bi moglo također utjecati na rezultate. Za uzorak je potrebna sterilna posudica (kao za urinokulturu) i prije davanja uzorka muškarac mora temeljito oprati spolovilo i ruke. Čep od bočice za uzorak položite sa strane tako da rubovi čepa ne dodiruju mjesta koja nisu temeljito sterilizirana. Nakon davanja uzorka bočicu dobro zatvorite.

Kvalitativne osobine ejakulata koje se provjeravaju spermiogramom

Volumen ejakulata– Nakon apstinencije između 2 i 7 dana volumen ejakulata bi trebao biti između 2 i 6 mililitara. Ukoliko je volumen znatno veći to obično ukazuje na predugu apstinenciju ili na varikokelu, dok kod smanjenog volumena ejakulata to može značiti da postoji problem kod stvaranja tekućine u spolnim žlijezdama. Kod premalog volumena možda neće biti dovoljno sjemene tekućine da dođe uopće do jajne stanice kako bi ju oplodila.

Boja ejakulata – U pravilu bi ejakulat trebao biti bijele boje. Ukoliko primjetite odstupanja u boji to može ukazivati na prisutnost eritrocita u ejakulatu što može biti znak hematospermije.

pH ejakulata – Zbog kiselog okruženja rodnice, pH ejakulata bi trebao biti blago alkalni kako bi zaštitio spermije. (pH bi trebao biti u granicama 7,2-8,0)

Viskozitet – On nam ukazuje na gustoću ejakulata, odnosno na količinu sluzi koju sadrži. Ukoliko je viskozitet loš, to može značiti da postoje problemi sa prostatom.

Likvefacija – Gust ejakulat bi trebao kroz kratko vrijeme na sobnoj temperaturi poprimiti oblik tekućine upravo zbog djelovanja hormona prostate. Ukoliko ejakulat i dalje ostane zgrušan to može bitno smanjiti plodnost muškarca i ujedno ukazuje na probleme sa prostatom.

Kvantitativne osobine ejakulata koje se provjeravaju spermiogramom

Pokretljivost – Pokretljivost nam pokazuje koncentraciju i udio aktivnih spermija u ejakulatu. Oni mogu biti brzo, sporo ili slabo pokretni ili potpuno nepokretni. Više od 70% pokretnih spermija, od toga više od 50% brzo pokretnih spermija je uvjet da se nalaz spermiograma smatra potpuno urednim.

Aglutinacija – Aglutinacija ukazuje na međusobno sljepljivanje spermija što istima onemogućuje kretanje prema jajnoj stanici i samim time smanjuje šanse za oplodnju i trudnoću.

Koncentracija – Koncentracija spermija u ejakulatu bi trebala biti barem 20milijuna spermija po mililitru, no ukoliko je njihova pokretljivost dobra, ponekad i koncentracija manja od 10milijuna spermija po mililitru ejakulata može dovesti do oplodnje.

Vitalnost – Kako se u ejakulatu često nalaze i bijela krvna zrnca, stanice iz spermatogeneze i uretre te mrtvi spermiji, upravo nigrozin i eozin će te stanice obojiti u crveno kako bi mogli jasno razlikovati aktivne spermije koji ostaju neobojani. Ovo testiranje se obično radi kod vrlo malenog broja pokretnih spermija jer njime možemo različiti nepokretno spermije od onih mrtvih i time se daje vjernije slika kako bi se vidjelo može li se par uputiti na postupak medicinski potpomognute oplodnje.

Morfologija – Analiza morfologije se radi na način da obojenjem po Papanicolauu jasno razlučuju potpuno zdravi spermiji od onih koji na sebi imaju znatna oštećenja (oštećen rep, neke nepravilnosti kao što je slučaj kod rasta spermija sa dvostrukim repom ili spermiji bez repa). U pravilu bi trebalo biti oko 60% normalnih i morfološki zdravih spermija kako bi se nalaz smatra urednim. Ukoliko broj oštećenih spermija bude veći od 40% to bi moglo dovesti do poteškoća kod oplodnje.

Nalazi spermiograma

Nalazi spermiograma obično kao ukupan rezultat donose jednu od sljedećih dijagnoza:

Oligozoospermija ukazuje na to da je broj spermija u jednom mililitru ejakulata niži od propisane vrijednosti od 20 milijuna.

Astenozoospermija ukazuje na to da je prema analizi morfologije ejakulata utvrđeno da je broj pokretnih spermija niži od 50% ukupnog broja spermija.

Oligoastenozoospermija je kombinacija oligozoospermije (smanjen broj spermija) i astenozoospermije (smanjena pokretljivost spermija).

Teratozoospermija ukazuje da je broj zdravih spermija normalnog oblika vrlo nizak, obično se graničnom vrijednošću smatra manje od 15% .

 Nekrozoospermija ukazuje da to da se provjerom vitalnosti ejakulata bojanjem mrtvih stanica došlo do dijagnoza da u ejakulatu nije pronađen niti jedan živi i pokretan spermij.

 Azoospermija ukazuje na to da u ejakulatu nije pronađen niti jedan spermij.

Sva odstupanja od prosječnih vrijednosti koja se utvrde spermiogramom zahtjevaju daljnje pretrage. Imajte na umu da ukoliko je muškarac uzimao neke lijekove ili bio bolestan nekoliko tjedana prije odlaska na spermiogram, to može bitno utjecati na rezultate, te je u tom slučaju najbolje ponoviti spermiogram nakon nekog vremena. U suprotnom, svakako posjetite liječnika kod kojeg ste radili spermiogram i savjetujte se sa njime što dalje. U našem članku koji objašnjava neplodnost kod muškaraca pročitajte više o mogućim razlozima loših nalaza.

Nastavite čitati članak niže...