Trudnoća.hr > Hoću bebu > Pretrage prije trudnoće > Peniskopija

Peniskopija

Peniskopija

Peniskopija je pregled kojim se podvrgavaju muškarci kod kojih se sumnja na HPV nakon što je njihovoj partnerici utvrđen HPV prilikom zadnjeg Papa testa. Sam HPV  je skupina virusa koji se prenose kako seksualnim putem, tako i bilo kakvih tjelesnim kontaktom i jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Neke vrste, ukoliko se pravovremeno ne liječe uzrokuju rak grlića maternice, dok su druge bezazlenije i uzrokuju pojavu genitalnih bradavica.

Peniskopija je pregled kojim se podvrgavaju muškarci kod kojih se sumnja na HPV nakon što je njihovoj partnerici utvrđen HPV prilikom zadnjeg Papa testa.

Gotovo 80% žena u nekom periodu svog života bude zaraženo HPV-om, no kako ga je gotovo nemoguće prepoznati dok se ne počnu javljati neki očiti simptomi, najbolji način otkrivanja su brisevi cerviksa i Papa test. Nije nužno da će ukoliko je muškarac zaražen biti vidljivih simptoma te se upravo iz tog razloga muškarcima savjetuje peniskopija koja mikroskopski promatra i otkriva promjene na tkivu penisa koje se golim okom nemogu vidjeti. Liječenje će biti vrlo dugotrajno, često i neučinkovito ako se ne provodi u oba partnera. Prilikom liječenja su zabranjeni spolni odnosi u trajanju od 5-6 tjedana.

Izvođenje peniskopskog pregleda

Kako bi se sve promjene na tkivu penisa bolje vidjele, prije samog pregleda se na penis nanosi 3-5 %-tna otopina octene kiseline čime sve promjene na tkivu poprimaju bijelu boju koja će kolposkopom koji povećava do 30 puta biti jasno vidljive. Peniskopiju bi trebale izvoditi stručne osobe kao što su to urolozi i dermatovenerolozi. Veoma je bitno da nekoliko dana prije pregleda muškarci nemaju spolne odnose. Razlog tome je što bi moglo doći prilikom spolnog odnosa do malenih oštećenja na tkivu penisa koja bi prilikom pregleda tkiva također pobijelila i dovela do lažno pozitivnog rezultata. Ukoliko se peniskopijom utvrdi postojanje zaraženog tkiva, tada je potrebno provesti daljnje pretrage i testove kako bi se utvdilo radi li se samo o HPV-u ili je u pitanju još neka druga infekcija.

Liječenje HPV-a

Vrlo je bitno biti upoznat sa činjenicom da HPV u pravilu nije izlječiv. On zauvijek ostaje u tijelu, no nestankom simptoma (kod žena nakon 2 godine urednih nalaza Papa testa nakon infekcije) čovjek se smatra izlječenim te samim time organizam stvara imunitet za taj tip HPV-a. Iako se njime više nećete moći zaraziti, nažalost, postoji više od 100 tipova HPV-a , a svakom infekcijom vi stječete imunitet upravo na taj pojedini tip. Mnogo je načina liječenja , neke od njih su klasičnom i laserskom kirurškom terapijom, krioterapijom (terapija hladnoćom), preparatima koje nanosi liječnik ili vi sami kod kuće koji mogu djelovati na dva načina. Prvi je da sam lijek isušuje bradavicu što najčešće dovodi do iritacije tretiranog područja, dok je drugi način djelovanja da sam lijek potiče čovjekov imunološki sustav da se bori protiv bradavica i uništi ih.

Prevencija HPV-a

Zasada postoji cjepivo protiv HPV-a, no namijenjeno je isključivo ženama i to od 19 do 26 godina starosti ukoliko nisu nikada bile zaražene HPV-om. Cjepivo ne štiti od svih tipova HPV-a , no štiti od tipa 16 i 18 koji su ujedno najčešći uzročnici razvoja raka grlića maternice. S druge strane, najbolja prevencija je spolno odgovorno ponašanje.