Trudnoća.hr > Hoću bebu > Pretrage prije trudnoće > Papa test

Papa test

Što je Papa test?

Papa test ukazuje na promjene u stanicama vrata maternice, detektira HPV i rezultati mogu ukazivati na razvoj raka grlića maternice i u najranijoj fazi. Tada su šanse za izlječenje velike. U pravilu bi svaka žena starija od 18, ukoliko je spolno aktivna i ranije, jednom godišnje trebala obaviti Papa test kako bi se ustanovilo ukoliko postoje neke anomalije na vratu maternice, infekcije ili rak grlića maternice. Ženama u menopauzi se isto tako preporučuju redoviti Papa testovi i tek nakon 3 uzastopna dobra nalaza Papa testa nakon što žena uđe u menopauzu se može razmišljati o prestanku testiranja. Čak i nakon histerektomije (uklanjanja maternice) je potrebno obaviti barem 3 uzastopna testa sa urednim nalazima kako bi sa sigurnošću liječnik mogao potvrditi da daljnje testiranje nije potrebno.

Kako Papa test umanjuje rizik od raka grlića maternice?

Redoviti Papa testovi bitno su zadnjih godina smanjili broj žena oboljelih od raka grlića maternice. Ukoliko se žena redovito testira, rak grlića maternice će se otkriti u samim početcima kada je postotak izlječenja vrlo visok ili će se već u početku žena liječiti od HPV-a koji je uzročnik raka grlića maternice prije nego se rak uopće razvije. Povećan rizik od raka grlića maternice je čest kod žena koje stupaju rano u spolne odnose, ukoliko često mjenjaju partnere i  stupaju u odnose sa partnerima koji su imali ili imaju neku spolno prenosivu bolest.

Nastavite čitati članak niže...

Što je HPV (humani papiloma virus)?

HPV je skupina virusa koji se prenose kako seksualnim putem, tako i bilo kakvih tjelesnim kontaktom i jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Neke vrste, ukoliko se pravovremeno ne liječe uzrokuju rak grlića maternice, dok su druge bezazlenije i uzrokuju pojavu genitalnih bradavica. Gotovo 80% žena u nekom periodu svog života bude zaraženo HPV-om, no kako ga je gotovo nemoguće prepoznati dok se ne počnu javljati neki očiti simptomi, najbolji način otkrivanja HPV-a na vrijeme je Papa test.

Kada i kako se obavlja Papa test?

Pravo vrijeme za obaviti Papa test je između 10. i 15. dana nakon prvog dana posljednje mjesečnice. Mnogo je faktora koji mogu utjecati na rezultate testa te je veoma bitno poslušati preporuke kako bi se izbjegla odstupanja u nalazima zbog ljudskog faktora. Nekoliko dana prije uzimanja brisa ne preporučuje se upotreba tampona, sredstava za intimnu njegu koji mogu narušiti prirodni pH, upotreba bilo kakvih vaginalnih lijekova i barem 2 dana apstiniranja od seksa kako bi nalazi bili što točniji. Sam Papa test kraje veoma kratko kada vaš ginekolog dok ležite uzima uzorak sa vrata maternice prije čega umeće spekulum u rodnicu kako bi vrat maternice bio lakše dostupan. Najčešće se uzima tako da se štapićem „sastruže“ uzorak i potom se šalje na analizu. Često je samo uzimanje uzorka vrlo neugodno ženama, no nije bolno kako se to često misli.

Nalazi Papa testa

Nalazi mogu biti pozitivni ili negativni (potrebno potvrditi ili opovrgnuti rezultate kolposkopijom i biopsijom), lažno pozitivni ili lažno negativni (u tom slučaju se za početak preporučuje ponavljanje Papa testa ukoliko postoje sumnje da nalazi ne pokazuju stvarno stanje, a tek potom odlučivati o daljnjem liječenju ukoliko je potrebno). Ukoliko se Papa testom utvrdi ASC-US – atipične skvamozne stanice neodređenog značenja, nemojte brinuti, možda se radi tek o manjoj upali ili infekciji. Sljedeći mogući nalazi su CIN I, CIN II i CIN III.

  • U slučaju CIN I liječnik će vas uputiti da ponovite Papa test  kroz 6. mjeseci ili više kako bi se ustanovilo dolazi li do kakvih promjena,a u među vremenu da poradite na jačanju imuniteta pravilnom prehranom i ukoliko je potrebno dodacima prehrani.
  • U slučaju CIN II liječnik će vas uputiti na genotipizaciju HPV-a,kolposkopiju i biopsiju. I u ovom stadiju je uz jačanje imuniteta moguće da dođe do potpunog izlječenja već do sljedećeg Papa testa, no liječnik će vam vjerojatno ipak preporučiti adekvatno liječenje medikamentima.
  • CIN III nalaz se može utvrditi tek nakon izvođenja biopsije i ukazuje na to da su anomalije prisutne po cijelom epitelu te će žena biti u što kraćem roku operirana kako bi se zahvaćeno tkivo uklonilo. Ukoliko je nalaz gori od CIN III, znači da se rak grlića maternice već razvio i da je potrebno hitno liječenje u što kraćem roku.

Nalazi se čekaju nešto više od tri tjedna, no neka vam bude utjeha da je većina nalaza na kraju ipak uredna. Čak i ako se Papa testom utvrde abnormalnosti, ne paničarite jer to nemora nužno ukazivati na rak grlića maternice. Neke od abnormalnih stanica mogu s vremenom prerasti u rak, no ukoliko liječnik pravovremeno reagira sa pravilnom terapijom, do toga najvjerojatnije neće doći. Ukoliko rezultati nisu u potpunosti jasni liječnik će vjerojatno ponoviti Papa test.

Papa test ukazuje na promjene u stanicama vrata maternice, detektira HPV i rezultati mogu ukazivati na razvoj raka grlića maternice i u najranijoj fazi.

Ukoliko su nalazi izrazito loši liječnik će vas uputiti na dodatne pretrage kao što su kolposkopija i biopsija. Kolposkopija podrazumijeva uvođenje kolposkopa kroz vrat maternice i sa kamerom koju ima na vrhu dobro se pregleda svo tkivo rodnice i grlića maternice kako bi se utvrdilo gdje je tkivo zahvaćeno i u kojoj mjeri. Biopsijom se uzima uzorak zahvaćenog tkiva koje je otkriveno kolposkopijom. Nalazi mogu biti i lažno pozitivni, što znači da će nalazi pokazati da žena ima abnormalne stanice, iako ih nema. Ovo iskustvo može biti izrazito stresno, no zato je potrebno ponoviti Papa test. Isto tako, mogući su i lažno negativni nalazi, što s druge strane ukazuje da su stanice zdrave iako postoje anomalije. Upravo iz tog razloga se navodi kako Papa test nije 100% siguran i ukoliko postoje ikakve sumnje, potrebno ga je obaviti češće od jednom godišnje.

Nastavite čitati članak niže...