Trudnoća.hr > Hoću bebu > Pretrage prije trudnoće > Bris cerviksa

Bris cerviksa

Bris cerviksa može dokazati postojanje bakterioloških infekcija (Chlamyidia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium, gonoreja, sifilis),  virusne infekcije ili gljivične infekcije.

Što je bris cerviksa?

Bris cerviksa najlakši je i najčešći način otkrivanja infekcija prisutnih u ženskom reproduktivnom sustavu i spada u standardne preglede koje izvodi svaki ginekolog. Najčešće se radi kada se sumnja na zarazne bolesti, bile one uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama. Bitno je na vrijeme otkriti infekcije jer napravodobnim liječenjem gotovo sve spolno prenosive bolesti uzrokuju neplodnost. Kao i kod Papa testa , nekoliko dana prije uzimanja brisa ne preporučuje se upotreba tampona, sredstava za intimnu njegu koji mogu narušiti prirodni pH, upotreba bilo kakvih vaginalnih lijekova, ispiranje cerviksa i barem 2 dana apstiniranja od seksa kako bi nalazi bili što točniji.

Nastavite čitati članak niže...

Kako se izvodi bris cerviksa?

Sam bris cerviksa traje veoma kratko kada vaš ginekolog dok ležite uzima uzorak prije čega umeće spekulum u rodnicu kako bi cerviks bio lakše dostupan. Štapićem sa vaticom na vrhu uzorak se uzima upravo sa inficiranog područja u periodu kada je infekcija najsnažnija, a ne dotiče tkivo pri ulazu. Najčešće se uzima tako da se štapićem „sastruže“ uzorak i potom se šalje na analizu. Jako je bitno pobrinuti se da uzorak bude kvalitetan (ukoliko u uzorku pronalazimo krv ili gnoj vrlo je vjerojatno da nalazi neće biti u potpunosti vjerodostojan) i da transport do laboratorija bude kvalitetan kako uzorak nebi počeo propadati zbog niskih ili visokih temperatura ili pretjeranoj izloženosti svjetlosti već prije dolaska u laboratorij. Bris cerviksa može dokazati postojanje bakterioloških infekcija (Chlamyidia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium, gonoreja, sifilis),  virusne infekcije ili gljivične infekcije.

Moguće posljedice nepravodobnog liječenja

  • Chlamyidia trachomatis, znana kao klamidija uz HPV je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu. Problem se javlja jer u samom početku razvoja infekcije veoma rijetko se javljaju ikakvi simptomi te ju je teško prepoznati. Kada simptomi budu prepoznatljivi, nerijetko je bolest već jako uznapredovala te može imati opasne posljedice. Kao i većina spolno prenosivih bolesti i klamidija može dovesti do smanjene plodnosti ili potpune neplodnosti, ukoliko do trudnoće dođe velike su šanse da će doći do pobačaja ili prijevremenog poroda. Kada se pojavi u kombinaciji sa HPV-om povećava se opasnost od raka grlića maternice, a kod muškaraca opasnost od raka prostate.
  • Gonoreja i sifilis se u moderno vrijeme jako rijetko javljaju. No posljedice su slične kao i kod klamidije. Neplodnost i komplikacije u trudnoći ukoliko do trudnoće uopće dođe.
  • Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis su najčešći uzrok većine infekcija urinarnog i genitalnog trakta. Uz neplodnost i opasnost od pobačaja kod ovih infekcija  su česte pojave anomalija na plodu.
  • HPV(humani papiloma virus)  je skupina virusa koji se prenose kako seksualnim putem, tako i bilo kakvih tjelesnim kontaktom i jedan je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Neke vrste, ukoliko se pravovremeno ne liječe uzrokuju rak grlića maternice, dok su druge bezazlenije i uzrokuju pojavu genitalnih bradavica. Gotovo 80% žena u nekom periodu svog života bude zaraženo HPV-om, no kako ga je gotovo nemoguće prepoznati dok se ne počnu javljati neki očiti simptomi, najbolji način otkrivanja su brisevi cerviksa i Papa test.

Nastavite čitati članak niže...