Trudnoća.hr > Hoću bebu > Plodni dani > Trudnoća u dvadesetima

Trudnoća u dvadesetima

Kolike su šanse za trudnoću u dvadesetima?

U dvadesetima je najplodnije razdoblje svake žene, te stoga tokom svakog ovulacijskog ciklusa žene ove dobi imaju 20-25 posto šanse za zatrudnjeti. Ukoliko ste potpuno zdravi, šanse za zatrudnjeti u ranim 20-ima su 100-postotne, dok u kasnim 20-ima padaju na 94 posto. Broj žena koje nisu tokom godinu dana nezaštićenih odnosa u 20-im godinama uspjele zatrudnjeti je neznatno malen. Samo oko 2% žena ne uspije zatrudnjeti u dvadesetima. Ukoliko pokušavate zatrudnjeti, no ne uspijevate, obratite se liječniku kako bi provjerio da nije uzrok neplodnosti možda sindrom policističkih jajnika, posljedica nekih spolno prenosivih bolesti ili neredoviti ciklusi u kojima je ponekad vrlo teško odrediti kada dolazi do ovulacije, a samim time i odrediti period plodnih dana. Ukoliko se utvrdi da nemate problema sa neplodnošću, svakako zamolite vašeg partnera da se obrati liječniku kako bi se utvrdilo postoji li možda kod njega problem smanjenog broja spermija ili smanjene njihove pokretljivosti.

 

Prednosti trudnoće u dvadesetima

Gledajuću sa biološke strane, upravo dvadesete su najidealnije za zatrudnjeti jer je plodnost u dvadesetima najveća. Kako starite plodnost će postepeno opadati, u ovim godinama je manja opasnost od spontanog pobačaja, no ukoliko do pobačaja i dođe, u dvadesetima je vrlo malen rizik da bi se pobačaj mogao dogoditi ponovno. Opasnost od pobačaja se povećava s godinama, pa tako dok kod žena u dvadesetima dođe do jednog u 10 trudnoća, kod žena starijih od 45 godina se dogode čak tri pobačaja na svake četiri trudnoće.

Iako je sa biološke strane ovo idealno razdoblje za trudnoću, uz karijeru česta je prepreka  i financijska nestabilnost u ovom razdoblju života te se žene teže odlučuju za osnivanje obitelji.

 

U dvadesetima je znatno manja opasnost od pojave mioma i endometrioze, a samim time i komplikacije se događaju veoma rijetko, osobito onima vezanima uz visoki krvni tlak, dijabetes, nisku porođajnu težinu ili rođenje nedonoščadi. Manje je opasnost od kromosomskih nepravilnosti, pa se kod žena koje su rodile u dvadesetima kod djece javio Downov sindrom kod jednog djeteta na svakih 1500 rođenih, dok se taj broj povećava kod rodilja starijih od 35 na jedan slučaj u 700 rođenih. Mlade majke obično imaju i znatno više energije, pa nespavanje, hranjenje tokom noći i igra s djetetom mlade majka mnogo manje iscrpljuje.

 

Nedostaci trudnoće u dvadesetima

Mnoge žene su u dvadesetima najčešće fokusirane upravo na školovanje i napredak u karijeri, pa stoga trudnoća može okrenuti vaš život u potpuno suprotnom smjeru i biti će vrlo teško vratiti se na taj put kada dijete odraste. Upravo je ovo razlog zašto žene sve kasnije rađaju.  Isto tako, iako je sa biološke strane ovo idealno razdoblje, uz karijeru često je prepreka za trudnoću i financijska nestabilnost u ovom razdoblju života. Kako nisu sigurne da će moći svome djetetu pružiti sve što bi željele, najčešće se trudnoća odgađa za neka „bolja vremena“.