Trudnoća.hr > Hoću bebu > Plodni dani > Trudnoća u četrdesetima

Trudnoća u četrdesetima

Kolike su šanse za trudnoću u četrdesetima?

Žene u ranim četrdesetima imaju oko 40% šanse da zatrudne, dok taj postotak kod žena sa 45 godina pada na svega 5%. Kod žena starijih od 45 šanse za trudnoću prirodnim putem su vrlo malene. Sa godinama ne opada samo broj jajašaca već i njihova kvaliteta, tako da nakon četrdesete vjerojatnost za  genetske abnormalnosti se povećava. Kromosomske abnormalnosti općenito povećavaju opasnost od pobačaja, komplikacija u trudnoći i pri samom porodu, kao i urođenih mana kod djece. Šanse za trudnoću putem prirodne oplodnje u 40.godini su jedna trudnoća na 10 pokušaja. Već u 43. godini dolazi do jedne do najviše 5 trudnoća na 100 izvedenih umjetnih oplodnji. Nakon 43. godine starosti šanse za oplodnju vlastitog jajašca su vrlo malene te se nakon te dobi preporučuje oplodnja jajašca donora. Šanse za komplikacije i genetske poremećaje kod djeteta ovise o starosti donora jajašca. Umjetna oplodnja povećava šanse da bi mogli zanijeti blizance.

Žene u ranim četrdesetima imaju oko 40% šanse da zatrudne, dok taj postotak kod žena sa 45 godina pada na svega 5%.

Kako bi si u četrdesetima povećali šanse za trudnoću, ako pušite svakako se preporučuje odmah prestati kako pušenje ne bi stvorilo dodatni rizik za vaše dijete kada zatrudnite. Jedite zdravo, neka to bude hrana bogata voćem i povrćem, maksimalno smanjite unos alkohola u organizam i krećite se. Ako kroz godinu dana nezaštićenih spolnih odnosa niste uspjeli zatrudnjeti, posjetite vašeg liječnika kako bi se utvrdilo postoji li problem sa neplodnošću. Neki medicinski problemi vam mogu otežavati kada pokušate zatrudnjeti, a to su neredoviti ciklusi, spolno prenosive bolesti koje mogu smanjiti plodnost i sindrom policističnih jajnika. Svakako bi bilo dobro da i vaš partner ode na pregled kako bi se utvrdilo da su možda spermiji usporeni ili je smanjena njihova proizvodnja, pa je to razlog što ne uspijevate zatrudnjeti. Ukoliko se utvrdi da ste vi i partner zdravi nastavite sa zdravim navikama i redovitim odnosima i do trudnoće će vjerojatno uskoro doći. Ukoliko se utvrdi da vi ili partner imate problema sa neplodnošću, a silno želite dijete pokušajte što prije sa umjetnom oplodnjom kako bi si povećali šanse za trudnoću.

Prednosti trudnoće u četrdesetima

Najveća prednost trudnoće u četrdesetima je svakako emocionalna i financijska spremnost na dijete. Dosada je žena već uspjela steći određeni ugled na poslu, može biti sigurna da će ju čekati njezino radno mjesto po povratku s porodiljnog dopusta, a i dolazak prinove neće dovesti obitelj u financijske probleme. Iskustvo koje ste stekli s godinama svakako će vas učiniti mudrijom majkom, kao i trudnicom.

Nedostaci trudnoće u četrdesetima

S obzirom na godine i opasnost od pobačaja žene u četrdesetima bi trebale biti izrazito oprezne u trudnoći. Trebale bi maksimalno smanjiti sve napore, riješiti se stresa i vidjeti što zdraviji život u vidu zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti. Žene ove dobi izložene su u trudnoći dvostruko većoj opasnosti od pojave gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, visokog krvnog tlaka te problema sa posteljicom. Isto tako, za razliku od mlađih žena, vi ćete vjerojatno roditi carskim rezom, veće su šanse da će dijete biti okrenuto na zadak i da će dođi do poroda prije termina. Dok se kod žena u dobi 20-24 godine kod jednog od 1500 rođene djece pojavi Downov sindrom, kod žena preko 40 ili više godina se Downov sindrom pojavi kod jednog djeteta od njih 200 rođenih. Upravo iz tog razloga se žene čak i nakon 30.godine starosti mogu testirati kako bi se već u ranoj trudnoći utvrdilo postoji li neka kromosomska bolesti kod djeteta.

Nastavite čitati članak niže...