Trudnoća.hr > Hoću bebu > Plodni dani > Ovulacija

Ovulacija

Što je ovulacija?

Ovulacija je jedna faza u menstrualnom ciklusu svake žene do koje dolazi kada se zrelo jajašce oslobodi iz jajnika i jajovodima se počne kretati prema maternici. U vrijeme ovulacije je žena plodna 24 sata nakon otpuštanja zrelog jajašca te može zatrudnjeti upravo u ovom periodu. Ukoliko do oplodnje ne dođe, jajašce će odumrijeti i biti će izlučeno sljedećom menstruacijom. S obzirom na to da je životni vijek spermija nekoliko dana, a jajne stanice tek 24 sata do oplodnje može doći i ako je spermij još uvijek aktivan, iako je stigao u tijelo prije same ovulacije.

U vrijeme ovulacije je žena plodna 24 sata nakon otpuštanja zrelog jajašca te može zatrudnjeti upravo u ovom periodu.

Period kada ste najplodniji primjetiti ćete po nekim promjenama u vašem tijelu, kod žena sa redovitim ciklusom od 28 dana ovulacija najčešće nastupa oko 14. dana ciklusa. Kako se dužina ciklusa razlikuje od žene do žene i može biti u rasponu od svega 20 dana pa sve do preko 30 dana najsigurniji način je poslužiti se našim kalkulatorom plodnih dana koji će ovisno o dužini vaših ciklusa izračunati kada je najveća vjerojatnost da dođe do ovulacije. U pravilu samo jedno ili dva jajašca uspiju dozrijedi do faze da se mogu osloboditi iz jajnika. Ukoliko se radi o dva jajašca i dođe do oplodnje, vi ćete zanijeti blizance.

Faze menstruacijskog ciklusa

Prva faza menstruacijskog ciklusa je period od posljednjeg dana prethodne menstruacije do ovulacije. Ta faza se često naziva i estrogenska ili folikularna faza te u njoj jajašce dozrijeva. Tijekom cijele faze razina estrogena raste i doseže svoj vrhunac otprilike 48 sati prije ovulacije. Ova faza obično traje 14 dana u redovitom menstruacijskom ciklusu od 28 dana. Kada nastupi ovulacija tada započinje druga faza koja se najčešće naziva progesteronska faza, odnosno sekrecijska. Kod redovitog ciklusa ova faza traje podjednako dugo kao i estrogenska. Kod ove faze povećava se razina progesterona koja je ujedno i odgovorna za povišenu bazalnu temperaturu koja nam isto tako ukazuje na ovulaciju. Ukoliko u ovoj fazi ne dođe do oplodnje, jajašce počinje propadati.

Kako uočiti plodne dane?

Kako u tijelu dolazi do brojnih hormonalnih promjena prilikom ovulacije postoje i neki fizički simptomi koji mogu ukazivati da ste u plodnim danima i pojavljuju se nekoliko dana prije same ovulacije.Primjetiti ćete promjene u vašoj cervikalnoj sluzi, ona će postati prozirna i rastezljiva u vrijeme vaše najveće plodnosti. Dok u rijetkim slučajevima dolazi do blagog krvarenja tokom ovulacije, najčešći su vrlo blagi bolovi u trbuhu kada ovulacija nastupi. Kod nekih traju svega sat vremena, dok druge žene osjećaju bolove i do nekoliko dana. Bazalna temperatura se u vrijeme ovulacije povećava, a žene se dokazano osjećaju ljepše i zavodljivije u svojim najplodnijim danima. Želja za seksom je izraženija i takvo povećano samopouzdanje vas čini još privlačnijom vašem partneru.

Kako povećati šanse da ostanem trudna?

Kako se nakon svake ejakulacije broj spermija bitno smanji, potrebno je oko 48 sati kako bi se broj spermija u ejakulatu vratio na prethodnu razinu, stoga se ne preporučuju spolni odnosi češći od svaka dva dana jer su time veće šanse da do trudnoće dođe. Kod plodnih parova šanse za začeće su između 20 i 25 posto tokom jednog ciklusa što kroz godinu dana redovitih spolnih odnosa dovodi do trudnoće u gotovo 85% plodnih parova. Kako je u ovulacijskom ciklusu cervikalna sluz veoma rastezljiva i skliska, samim time i bolje prenosi spermije i hrani ih, pa je i šansa za trudnoću veća.