Trudnoća.hr > Hoću bebu > Planiranje trudnoće > Što znači biti roditelj

Što znači biti roditelj

Što donosi roditeljstvo?

U današnje vrijeme parovi se mnogo teže odlučuju na dijete, što nemora nužno biti loše. Veoma je bitno dobro ispitati sve aspekte svog života prije nego se donosi tako važna odluka. Postoje parovi koji jednostavno nežele imati djecu, što je s jedne strane opet puno prihvatljivije nego se svjesni činjenice da neželite dijete upuštati u nezaštićene odnose ne razmišljajući o posljedicama neodgovornog ponašanja. Bitno je imati na umu da ako želite dijete, ono će sigurno donijeti veselje i novosti u vaš život, no svakako je potrebno odagnuti i financijske mogućnosti kako bi bili sigurni da ćete tom djetetu moći priuštiti pravilnu skrb. Sa majčinstvom se uloga žene mijenja. Često je nemoguće imati uspješnu karijeru i posvetiti dovoljno vremena obitelji.

U većini slučajeva nakon rođenja djeteta ženin život okreće prema domu, skrbi o djetetu i održavanju obitelji na okupu, dok se na muškarca stavlja dodatni teret financijske skrbi o obitelji.

Nastavite čitati članak niže...

Tako se u većini slučajeva nakon rođenja djeteta ženin život okreće prema domu, skrbi o djetetu i održavanju obitelji sretne, dok se na muškarca stavlja dodatni teret financijske skrbi o obitelji. Iako su muškarci nešto manje uključeni u odgoj djeteta od majke, u današnje vrijeme je to opet u puno većoj mjeri nego što je to bilo u prošlosti. Morate biti svjesni da će biti potrebni mnogobrojni kompromisi sa obje strane i u poslovnom i roditeljskom smislu nakon što dijete dođe u vašu obitelj. Često su parovi koji ne žele djecu pomalo i osuđivani od strane okoline, no spolno odgovorno ponašanje u skladu sa vašim željama o potomcima mnogo je odgovornije nego mnošto napuštene djece, velik broj pobačaja i u krajnjoj liniji mnogo roditelja koji ne brinu o vlastitoj djeci kako bi trebali. Parovi koji se odluče na potomke svakako bi trebali razgovarati o budućnosti, odlučiti tko je od partnera u kolikoj mjeri spreman žrtvovati sadašnji način života u korist proširenja obitelji.

Kako biti dobar roditelj?

Biti dobar roditelj, nažalost, nemožete naučiti iz knjiga. Svako dijete je potpuno drugačije i tako mu treba i pristupati. Svaka majka će potvrditi kako je upravo majčinstvo najteži, najzahtjevniji, ali i najljepši posao na svijetu. Sve obitelji imaju povremenih trzavica, sva djeca su ponekad neizdrživa, no bitno je pravilno se postaviti u situacijama kada vaše dijete nešto zgriješi. Vrlo često promatramo svoje roditelje i iz toga radimo vlastiti profil sebe kao roditelja. Ovisno o tome koliko ste bili zadovoljni odgojem vaših roditelja, vi ćete biti ili poput njih ili potpuna suprotnost od svega što su oni vas učili. Vrlo česta greška je kada roditelji kako bi bili upučeni u život svoje djece imaju previše prijateljski, a premalo roditeljski pristup. Tu se gubi autoritet i dobar odgoj najčešće pada u vodu. Ovisno o dobi djeteta uvijek treba pronaći način kako djetetu objasniti u čemu je pogriješilo na potpuno smiren način.

Uvijek nađite dovoljno vremena za svoje dijete!

Povisivanje tona najčešće rezultira samo obostranom svađom i dijete iz inata učini po svome te se udalji od roditelja. Objasnite mu zašto nešto nije dobro za njega, što bi bilo bolje. Bez obzira na dob djeteta, nikada ne zaboravite posvetiti djetetu dovoljno pažnje, zagrliti ga i reći mu da ga volite. Potreba za roditeljskom pažnjom nikada ne prestaje, pa čak ni kada vaša djeca već imaju svoje obitelji.