Trudnoća.hr > Hoću bebu > Planiranje trudnoće > Što učiniti prije trudnoće ako bolujem od migrena?

Što učiniti prije trudnoće ako bolujem od migrena?

Žene koje boluje od migrena mogle bi se neugodno iznenaditi u trudnoći. Iako se kasnije u trudnoći migrene smiruju, najčešće i potpuno nestaju, u prvom tromjesečju one ženama bitno otežavaju život.

Kako bi olakšali same sebi te prve mjesece savjetujte se razgovarati s liječnikom već prije nego započnete s planiranjem trudnoće. Prvo je najvažnije utvrditi imate li zapravo migrene. Naime, nisu sve glavobolje migrene, pa se vrlo često žene i pogrešno liječi.

Nastavite čitati članak niže...

Prvo uklonite sve sumnje da se radi o nekoj drugoj vrsti glavobolje. Ako se doista radi o migrenama potrebno je s liječnikom utvrditi sve alternativne načine liječenja, jer se većinu lijekova koje se koriste u liječenju migrena ne savjetuje uzimati u trudnoći. Vjerojatno će vam savjetovati pokušati se boriti protiv migrene paracetamolom koji je siguran za uzimanje tijekom cijele trudnoće.

Važno je krenuti s alternativnim liječenjem prije trudnoće kako bi imali dovoljno vremena, u dogovoru s liječnikom, pronaći metodu koja djeluje. Ako duže vrijeme bolujete od migrena, do sada ste vjerojatno primijetili koje stvari ih izazivaju. Koliko god je to ponekad teško, pokušajte izbjegavati okidače migrena, a to je najčešće stres, nedostatak sna i izgladnjivanje.

Prehrana je također vrlo važna kada su migrene u pitanju. Agrumi i čokolada mogu potaknuti razvoj migrene. Vrlo je važno razinu šećera u krvi održavati na približno jednakoj razini, a to ćete najlakše postići ujednačenim i redovitim obrocima.

Ostale metode koje bi mogle pomoći kada se migrena javi:

–    Pritisak palcem na bolno mjesto

–    Ležanje u mračnoj prostoriji

–    Led zamotajte u ručnik i prislonite na bolno mjesto

–    Neka gornji dio tijela bude na uzdignutom dok ležite

–    Naučite tehnike opuštanja

–    Ugrijte bolno mjesto toplim ručnikom