Trudnoća.hr > Hoću bebu > Planiranje trudnoće > Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

Ovdje navodimo najvažnije simptome koji upućuju na hitan posjet liječniku.

Snažna bol u gornjem dijelu trbuha

Bol popraćena mučninama i povraćanjem može ukazivati na otrovanje hranom, snažne probavne smetnje ili probleme sa žgaravicom. S druge strane, ako se ova bol pojavi u kasnoj trudnoći može ukazivati na probleme sa preeklampsijom.

Snažna bol u donjem dijelu trbuha

Ova bol može ukazivati na istegnute mišiće koje je često zbog rastezanja, kako maternice, tako i svih trbušnih mišića. S druge strane, ova bol može biti i izrazito opasna i ukazivati na izvanmaterničnu trudnoću, spontani pobačaj, oštećenje posteljice ili prijevremeni porod.

Groznica  i povišena tjelesna temperatura

Groznica i povišena tjelesna temperatura, osobito viša od 39 stupnjeva, najčešće ukazuje na neki oblik infekcije u tijelu protiv kojeg se tijelo boli upravo visokom temperaturom.

Oticanje udova

Najčešće je oticanje ruku i nogu, pogotovo u kasnoj trudnoći potpuno normalna pojava, no razlog za zabrinutost je ukoliko se oticanje pojavljuje naglo, popraćeno je glavoboljom i može ukazivati na pojavu preeklampsije.

Snažne glavobolje

Ukoliko se glavobolje često pojavljuju i dugo traju, pogotovo u drugoj polovici trudnoće, ako dolaze sa otokom udova mogu ukazivati na preeklampsiju.

Gubitak ili slabljenje vida

Ukoliko se ovaj problem javlja u drugoj polovici trudnoće može ukazivati na preeklampsiju.

Krvarenje

U ranoj trudnoći česta su blaga krvarenja, no ona ne dovode u opasnost vaše dijete. Kako bi bili mirniji, javite se svome liječniku u svakom slučaju kako bi provjerio da li je sve u redu. Mnogo je više razloga za zabrinutost ukoliko se krvarenje pojavi kasnije u trudnoći kada postoji mnogo razloga zbog čega do njega dolazi, no tada su u praksi krvarenja veoma rijetka. Ukoliko se krvarenje pojavi popraćeno bolovima u leđima, to može ukazivati na pobačaj. Ako je krvarenje popraćeno snažnom boli u trbuhu, postoji opasnost od izvanmaternične trudnoće. Iznenadno krvarenje može biti upozorenje na placenta previu, dok ako dođe uz snažne bolove često je pokazatelj odljuštenja maternice koje je vrlo opasno i za majku i dijete. Krvarenje u kasnoj trudnoći, ako se pojave prije 37. tjedna najčešće ukazuju na prijevremeni porod.

Prerano puknuće vodenjaka

Ukoliko dođe do pucanja vodenjaka prije 37. tjedna trudnoće liječnik će provjeriti u kojoj je fazi razvoj vašeg djeteta kako bi se utvrdilo postoji li potreba za davanjem kortikosteroida kako bi djetetova pluća što brže sazrijela. Često se u ovoj situaciji majci daju antibiotici kako bi se preventivno spriječile infekcije.

Iznenadna žeđ

Ako primjetite iznenadnu žeđ, pogotovo ako je popraćena tamnim urinom to je prvi pokazatelj dehidriranosti. Ukoliko je uz stalnu žeđ prisutno i učestalo mokrenje, posavjetujte se sa liječnikom, jer bi ovi simptomi mogli ukazivati na gestacijski dijabetes.

Infekcije

Simptomi koji ukazuju na pojavu urinarne infekcije su bolno mokrenje, povišena tjelesna temperatura, bolovi i intenzivan miris urina.

Učestalo povraćanje

Ukoliko je povraćanje vrlo često obratite pozornost na znakove dehidriranosti i svakako unosite dovoljno tekućine. Ako se uz povraćanje pojavljuje i oticanje udova i lica to može ukazivati na preeklampsiju. Povraćanje sa ostalim probavnim tegobama najčešće ukazuje na trovanje hranom, no ako se pojavi uz povišenu tjelesnu temperaturu to može značiti da je došlo do infekcije bubrega.

Vrtoglavice

Vrtoglavice se pojavljuju, ponekad popraćene i nesvjesticom, najčešće u ranoj trudnoći kada je tlak osjetno snižen, dodatne probleme stvara učestalo povraćanje koje dovodi do dehidracije i nemogućnosti unošenja pravilnih i zdravih obroka upravo zbog izražene osjetljivosti želuca.

Smanjeno kretanje djeteta u trbuhu

Ukoliko je djetetovo kretanje osjetno smanjeno u kasnoj trudnoći, to je u potpunosti normalno jer dijete ima sve manje mjesta za kretanje u maternici te upravo iz tog razloga većinu vremena spava. Ako se djetetova aktivnost smanji u ranoj trudnoći, to može ukazivati da sa djetetom nešto nije u redu.

Svrbež po tijelu

Ukoliko je svrbež čest i vrlo intenzivan, to može ukazivati na probleme sa jetrom, dok slab svrbež najčešće ne znači nikakve komplikacije već do njega dolazi upravo zbog rastezanja kože uslijed kojeg može doći i do pojave strija.