Trudnoća.hr > Hoću bebu > Planiranje trudnoće > Simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće

Najčešći simptomi trudnoće

Ukoliko vam je menstrualni ciklus neredovit,pa se ne možete ravnati po izostaloj mjesečnici, donosimo vam ostale simptome koji će uz neizostavan test trudnoće pokazati jeste li trudni.

Implantacijsko krvarenje

U vrlo ranoj trudnoći,već u 2-3 tjednu moguće je blago krvarenje vrlo slično menstruaciji praćeno grčevima, samo što traje puno kraće i krvarenje je slabije. Do krvarenja dolazi kada se embrij uglavljuje u stijenke maternice. Ovo  krvarenje ne pokazuje nikakve opasnosti za plod.

Nastavite čitati članak niže...

Povišena bazalna temperatura

Već u najranijoj trudnoći dolazi do povišene bazalne temperature, najčešće u jutarnjim satima. Nije preporučljivo temperaturu snižavati lijekovima jer ona obično tokom dana sama padne. Ukoliko je temperatura povišena duže od 18 dana, postoje šanse da ste trudni. Bazalnu temperaturu možete izmjeriti tako da svako jutro, prije ustajanja toplomjer stavite pod jezik na 5minuta.

Osjetljive i natečene grudi

S obzirom na brz porast razine hormona u trudnoći, u vrlo kratkom roku grudi postaju izrazito osjetljive, natečene i bolne na dodir. U početku je to osjećaj kao kod nekih žena prije menstruacije, samo u intenzivnijoj mjeri. Nakon prvog tromjesečja neki simptomi će se smiriti,a na neke ćete se jednostavno naviknuti kao i na ostale hormonalne promjene. Česte su i promjene na bradavicama, one postaju do nekoliko nijansi tamnije te izraženije.

Pojačana osjetljivost na mirise

Veoma je česta pojava da jako rano postajete izrazito osjetljivi na mirise iz okoline. Bili to mirisi hrane, kave ili parfema, neki od njih će izazivati i osjećaj gušenja zbog vaše osjetljivosti. Mogu vam smetati čak i mirisi koji su vam prije trudnoće bili izrazito privlačni. Najčešće se kao krivac ove pojačane osjetljvosti navodi estrogen i naglo povećanje njegove koncentracije u organizmu. S druge strane,kod nekih trudnica dolazi do neobjašnjive potrebe za nekom određenom vrstom hrane.

Mučnina ili povraćanje

Jutarnje mučnine i povraćanja najčešće počinju nakon dva tjedna do mjesec dana od začeća. Kod nekih trudnica traju do drugog tromjesečja,kada se plod počinje micati, dok kod drugih mučnine traju gotovo cijelu trudnoću.

Učestalo mokrenje

Nedugo nako što zatrudnite, u organizmu će hormonalne promjene podići stopu protoka krvi kroz bubrege. Samim time, mjehur će se brže puniti te će mokrenje biti češće. Ovaj simptom se pojavljuje 5-6 tjedana nakon začeća. Kako volumen krvi u organizmu sve više raste što ste duže trudni, to dovodi do dodatne tekućine koja završava u vašem mjehuru. Kako će beba rasti,tako će i ona sama stvarati dodatni pritisak na mjehur.

Nadutost

Hormonalne promjene u organizmu potiču nadutost već u ranoj trudnoći, tako da nosite već tada odjeću koja vas ne pritišće trbuh kako bi neugodan osjećaj nadusti bio što slabiji.

Umor i osjetljivost

Uz jutarnje mučnine i često mokrenje, povišena razina progesterona dodatno potiče pospanost. U drugom tromjesečju obično dolazi do poboljšanja. Pred kraj trudnoće umor se ponovno javlja zbog slabijeg sna i nošenje mnogo više težine. Neispavanost, umor i iscrpljenost mogu dovesti do depresije. Ukoliko se psihički osjećate loše, pokušajte što je više moguće komunicirati sa partnerom te ukoliko smatrate da je potrebno razgovarajte sa svojim liječnikom ili psihologom. Povećana razina hormona u organizmu povezana je sa osjetljivošću. Vaše promjene raspoloženja u potpunosti su normalna pojava, samo objasnite ljudima u vašoj okolini o čemu se radi kako bi vam bili dodatna podrška uz partnera.

Vrtoglavice

Kako se u trudnoći maternica povećava, tako dodatno svojom težinom vrši pritisak na arterije u nogama koje pri naglim pokretima, na primjer pri naglom ustajanju ne dobivaju dovoljnu količinu krvi te to dovodi do vrtoglavica ili ponekad i nesvjestice.

Bolovi u leđima

Kao i svi ostali simptomi i ovaj je u potpunosti individualan,dok će neke trudnice osjećati bolove u kralježnici tokom cijele trudnoće, kod drugih će trajati vrlo kratko, no ne preporučuju se lijekovi protiv bolova, jer kod ovog problema najčešće ne pomažu. Preporučuje se nježna masaža kako bi se ublažila bol.

Test na trudnoću

Ukoliko imate neke ili čak sve od gore navedenih simptoma, vrijeme je da kupite test na trudnoću. Kućni testovi nisu dovoljno pouzdani da bi trudnoću otkrili u ranoj fazi (do dva tjedna nakon začeća). Kada mjesečnica izostane više od tjedan dana,onda preporučujemo da test ponovite jer u toj fazi daje znatno pouzdanije rezultate. Ukoliko je test pozitivan, dogovorite posjet liječniku kako bi on započeo sa vođenjem vaše trudnoće. Čestitamo!