Trudnoća.hr > Hoću bebu > Planiranje trudnoće > Kako si povećati šanse za blizance?

Kako si povećati šanse za blizance?

Izvor fotografije: Shutterstock

Dok se neki budući roditelji potajno probojavaju blizanaca, jer imati odjednom dvije malene bebe koje vjerojatno u isto vrijeme žele jesti i spavati ili još gore, sve rade u različito vrijeme, pa je normalno funkcioniranje roditelja potpuno nemoguće, postoje i brojni parovi koji maštaju o blizancima.

Iako je ispočetka jako teško, roditelji blizanaca se s vremenom naviknu na to i kada ulove svoj ritam s bebicama počinje pravo uživanje. Jednako odijevanje, zajedničko gugutanje i ta divna povezanost između blizanaca doista je neprocjenjiva i vrijedi svih neprospavanih noći.

Nastavite čitati članak niže...

No, bez obzira na želju za blizancima, do njih nije baš lako doći. Zato vam danas donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da zanesete blizance.

Do svih ovih činjenica su istraživači došli u relativno malih istraživanjima gdje, pa je bitno imati na umu i da samo 3% trudnoća jesu one blizanačke. No, možete pokušati!

  • Mogućnost da rodite blizance povećava se s vašom dobi. Što više godina imate, šanse su veće. Nakon 40. godine postotak raste na otprilike 7%, dok je nakon 45. godine šansa za blizanačku trudnoću čak 17%!
  • Prema nekim istraživanjima vegani imaju čak pet puta manje šanse za začeće blizanaca.
  • Žene koje konzumiraju veće količine mliječnih proizvoda imaju veće šanse za začeće blizanaca.
  • Kada već imate blizance u obitelji, osobito s majčine strane, šanse za blizanačku trudnoću ću četiri puta veće!
  • U Africi i Europi najviše se rađa blizanaca, dok su u Aziji najmanje šanse za rađanje blizanaca.
  • Veće šanse za blizance imaju žene koje su višeg indeksa tjelesne mase.
  • Ako ste već rodili dvojajčane blizance, imate gotovo četiri puta veće šanse da se blizanačka trudnoća ponovi.
  • Potpomognutom oplodnjom češće dolazi do višeplodnih trudnoća.
  • Nakon prestatka uzimanja kontracepcijskih pilula veće su šanse za blizanačku trudnoću jer jajnicima treba neko vrijeme da se vrate u ravnotežu i da hormoni ponovno počnu normalno funkcionirati.

No, bez obzira na sve ove činjenice treba imati na umu da su dvojajčani blizanci genetski prerodređeni, jer ako žena nije u mogućnosti otpustiti više od jedne jajne stanice u jednom ciklusu, tada je višeplodna trudnoća nemoguća. Kada su u pitanju jednojajčani blizanci, nije potrebna genetska predodređenost jer do nje dolazi nakon podijele jedne jajne stanice.