Trudnoća.hr > Hoću bebu > Planiranje trudnoće > Beta HCG: Što je i kako otkriva trudnoću?

Beta HCG: Što je i kako otkriva trudnoću?

Beta Hcg (humani korionski gonadotropin) je protein koji se luči iz posteljice, a upravo on je zaslužan za rano otkrivanje trudnoće, upravo zato je i dobio nadimak „hormon trudnoće“. Osim što će nam pokazati radi li se o trudnoći ili ne, beta Hcg može otkriti i mnogo više.

U tijelu žene nalazi se u krvi oko osam dana nakon ovulacije (ovisno od ciklusa do ciklusa) i dan nakon ugnježđivanja ploda.

betahcg_tablica1

Na dan očekivanje mjesečnice, u slučaju da su redovite, visina beta Hcg-a u krvi je otprilike na razini oko 100 IU/L, a potom se ako je sve u redu nastavlja duplati svaka dva dana. Između osmog i desetog tjedna trudnoće razina doseže svoj maksimum, između 100.000 i 120.000 IU/L , a potom počinje padati na oko 20.000 IU/L sve do dvadesetog tjedna i tada ostaje otprilike na istoj razini sve do kraja trudnoće.

Nastavite čitati članak niže...

Upravo te visoke razine Hcg-a uzrok su čestih promjena raspoloženja kod trudnica. Kada se razina spusti na 20.000 UI/L i trudnicama dolazi mnogo smirenije i ugodnije razdoblje.

439Beta hcg

Više razine Hcg-a

Osim utvrđivanja trudnoće, visoke razine ovog hormona mogu pokazati radi li se možda o višeplodnoj trudnoći ili je žena trudna duže od prvotnih izračuna.
Također, kod žena koje su u postupku potpomognute oplodnje i liječenja neplodnosti nalazi mogu biti zbunjujući. Naime, tijekom postupka žene dobivaju injekcije ovog hormona, pa se od može zadržati u tijelu dva do tri tjedna, pa ova skupina žena može dobiti lažno pozitivan rezultat testa na trudnoću ako ga rade prerano.

betahcg_tablica2

Padanje vrijednosti Hcg-a

Ako prilikom ponavljanih testova dođe do pada ili nepravilnog i sporog rasta razine Hcg-a, može se sumnjati na biokemijsku trudnoću ili pak izvanmaterničnu trudnoću. U svakom slučaju tada je potrebno redovito pratiti razinu ovog hormona sve dok liječnik ne bude u potpunosti siguran da se ne radi o izvanmaterničnoj trudnoći koja može biti opasna za ženino zdravlje.

Odstupanja

Kao kod svih testiranja i ovdje su moguća odstupanja od standardiziranih vrijednosti. Upravo zato se mnogo veća važnost pridaje pravilnom dupliranju vrijednosti ovog hormona, a ne samim brojkama.