Trudnoća.hr > Hoću bebu > Neplodnost > Varikokela

Varikokela

Upravo zbog anatomske građe muškog tijela varikokela se u najvećem broju slučajeva javlja na lijevom testisu, no nije isključena mogućnost varikokele na desnom ili oba testisa istovremeno.

Varikokela je pojava proširene vene u području testisa. Dok s jedno strane može biti potpuno bezazlena i bez potrebe za operacijom, ponekad može bitno utjecati na muškarčevu plodnost. Ponekad muškarci ni ne znaju da imaju varikokelu, no ponekad bude izražena do te mjere da se vidi naočigled. Mnogi varikokelu opisuju da je osjećaj na dodir kao da su u veni smješteni crvi. Ponekad može uzrokovati bol te se stoga savjetuje operacija. Kako se varikokela obično javlja u adolescentskoj dobi, može doći prilikom rasta i razvoja do zastoja u rastu upravo onog testisa na kojem se varikokela nalazi. Proširena vena može s vremenom postajati sve izraženija. Upravo zbog anatomske građe muškog tijela varikokela se u najvećem broju slučajeva javlja na lijevom testisu, no nije isključena mogućnost varikokele na desnom ili oba testisa istovremeno.

Nastavite čitati članak niže...

Uzrok varikokele

Zajednički uzrok pojave varikokele kod oko 15% muškaraca još uvijek se ne može jasno definirati. No dokazano je da kod određenog postotka muškaraca varikokela uzrokuje usporeno kretanje spermija, te su samim time i nalazi spermiograma loši. Ukoliko muškarac ne napipa slučajno ili se vena ne proširi do te mjere da uzrokuje bol, najčešće se muškarci suočavaju sa varikokelom upravo kada počnu raditi na potomcima. Vrlo rijetko, no do kroničnog proširenja ove vene može doći zbog povećanih limfnih čvorova ili nekih anomalija u abdominalnom području koji stvaraju pritisak što dovodi do proširenja vene. U ovim slučajevima je najčešće pojava varikokele popraćena znatnom dozom boli te ju je teško ignorirati.

Učestalost pojave varikokele

Varikokela se javlja kod oko 15% muškaraca, te kod oko 40% od tog broja je utvrđeno da im je smanjena pokretljivost spermija. Nažalost, kod velikog broja muškaraca sama operacija nije bitno promijenila nalaze spermiograma, te se stoga u današnje vrijeme prije odlaska „pod nož“ savjetuju detaljnije pretrage kako bi se utvrdilo nije li bolja opcija započeti sa inseminacijom ili in vitro oplodnjom. U slučajevima kada varikokela uzrokuje bol, koja može biti u rasponu od vrlo tupe do izrazito oštre,  jedino rješenje je operacija.

Simptomi varikokele

Većina muškaraca sa varikokelom neka nikakvih simptoma. Ako se pojavi u ranoj dobi, a ne liječi se, može doći do atrofije testisa na kojem se varikokela nalazi, što dovodi do kasnije smanjene plodnosti ili potpune neplodnosti. Ukoliko osjećate bol možete je povezati sa varikokelom ako se ona povećava dok sjedite, stojite ili se bavite nekom fizičkom aktivnošću, dok se za vrijeme ležanja bitno ublaži ili potpuno nestane.

Dijagnosticiranje varikokele

Varikokela se obično otkriva samopregledom testisa ili tijekom rutinskog sistematskog pregleda. Obično je na dodir kao vrećica sa crvima, kako ju najčešće opisuju muškarci sa varikokelom. Liječnici pregledavaju testise dok je muškarac u stojećem položaju nakon što duboko udahne. Ako pregledom nije utvrđeno sigurno postojanje varikokele, moguće je da će liječnik zatražiti ultrazvuk testisa il kolor-dopplerom (ultrazvukom se prati otjecanje obojene tekućine koja se ispušta u krvi kako bi se najlakše uočilo na kojem mjestu i koliko je jako proširenje vene).

Liječenje varikokele

Otvorena kirurgija

Ova vrsta zahvata obično se izvodi ambulantno uz korištenje opće ili lokalne anestezije. Liječnik će rezom na donjem dijelu trbuha ili ispod prepone pristupiti veni i obaviti zahvat. Kako se kolor- Dopplerom može vrlo precizno utvrditi gdje je potrebno sužavanje vene, broj komplikacija se s godinama sveo na minimum. Prva dva dana nakon operacije liječnik će savjetovati strogo mirovanje te uzimanje lijekova protiv bolova, a nakon toga ćete se moći normalno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Bavljenje sportom i spolni odnosi se ne preporučuju prvih tjedan do dva nakon zahvata. Naravno, o tome se posavjetujte sa liječnikom nakon zahvata. Ukoliko se zahvat vršio isključivo zbog poboljšanja pokretljivosti spermija i povećanja plodnosti, 3-4 mjeseca nakon zahvata bi trebali obaviti spermiogram kako bi se utvrdilo ima li poboljšanja.

Laparoskopski zahvat

Prilikom laparoskopskog zahvata koji se obavlja pod općom anestezijom liječnik čini vrlo mali rez na trbuhu te uvodi laparoskop sa kamerom na vrhu kojom jasno i lako može doći do same varikokele te su stoga oštećenja mišića vrlo rijetka. Upravo iz tog razloga period oporavka je znatno kraći, no svakako preporučuje savjetovanje sa liječnikom kako bi sa sigurnošću znali kada se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Perkutana embolizacija

Ovu vrstu zahvata izvodi radiolog koji kroz maleni rez umeće cijev u venu (kroz preponu ili vrat) te promatranjem kroz kameru dolazi do varikokele i sužuje ju. Ovaj postupak izvodi se pod lokalnom anestezijom, ali se koristi vrlo rijetko. Komplikacije koje su moguće kod perkutane embolizacije su povrat varikokele nakon zahvata ili komplikacije na mjestu venskog pristupa.

Oporavak

Vrijeme oporavka nakon zahvata obično je vrlo kratko. Bol najčešće nije znatno izražena, osobito uz uzimanje lijekova protiv bolova. Savjetuje se izbjegavanje napornih aktivnosti dva tjedna nakon zahvata. Obično je već dan do dva nakon zahvata moguć nesmetan povratak na posao. Spermiogram se provodi tri do četiri mjeseca nakon zahvata i tada je mjerodavan pokazatelj da li se popravila plodnost i pokretnost spermija.

Rezultati

Kod 60% muškaraca koji su imali problema sa smanjenom plodnošću se nakon sužavanja varikokele kvaliteta spermija povećala. Kod adolescenata kod kojih je najčešći razlog podvrgavanja zahvati zaostajanje u rastu testisa u 90% slučajeva se tokom godina nadoknadi rast zaostalog testisa. Rizici koje sa sobom nose zahvati ispravljanja varikokele su ozljeda arterije ili živca prilikom zahvata, infekcija na mjestu reza ili stvaranje hidrokele (nakupljanje tekućine u ovojnici testisa ili sjemenovodu).