Trudnoća.hr > Hoću bebu > Neplodnost > Sindrom policističnih jajnika/PCOS

Sindrom policističnih jajnika/PCOS

Što je sindrom policističnih jajnika (PCOS)?

Sindrom policističnih jajnika najčešći je uzročnik neplodnosti i kao što samo ime govori, od folikula (nedovoljno razvijenog jajašca) koje nisu sazrijele formira se niz cista na jajnicima. Kao što se jasno vidi ultrazvukom, jajnici na sebi imaju ciste formirane u oblik biserne ogrlice. Nažalost, nemože se izlječiti, već se samo može provoditi stalna terapija kako bi simptomi bili što blaži i stvarali ženi što manje teškoća. Policistični jajnici najčešće izazivaju veoma duge cikluse ili potpuni izostanak menstruacija te samim time i bitno utječu na ovulacije. Kao što znamo, ukoliko nema menstruacije, nemože doći ni do ovulacije i tu se javlja problem neplodnosti kod žena sa dijagnosticiranim sindromom policističnih jajnika. Zbog hormonske neravnoteže u organizmu povećava se broj muških hormona te se javlja pojačana dlakavost, čak i na dijelovima tijela poput brade, prsa i leđima karakterističnima za muškarce te povećanje tjelesne težine i to obično u predjelu trbuha.

Simtomi sindroma policističnih jajnika

Najčešći simptomi su dugi ciklusi ili potpuni izostanak menstruacija, izostanak ovulacije, pojačana dlakavost, čak i na dijelovima tijela poput brade, prsa i leđima karakterističnima za muškarce te povećanje tjelesne težine i to obično u predjelu trbuha, smanjena plodnost zbog disfunkcije ovulacije te problemi sa aknama. Veoma česta pojava kod sindroma policističnih jajnika su i izrazito snažni bolovi u donjem dijelu trbuha koji mogu biti i posljedica povećanih jajnika. Policistični jajnici su vrlo često znatno veći od zdravih jajnika i to do gotovo tri puta. Iako nije slučaj kod svih žena s policističnim jajnicima, no u većini slučajeva dolazi do pretilosti i to najčešće u predjelu trbuha, dok gornji dio tijela i noge ostaju isti. Nerijetko se javlja i otpornost na inzulin što dovodi do pojave dijabetesa. Kod žena sa policističnim jajnicima može doći do povišenog krvnog tlaka, opadanja kose, mrlja na koži i povišen LDL i smanjem HDL što ukazuje na povišenu razinu kolesterola i triglicerida. Uočeno je i kako su žene sa sindromom policističnih jajnika izložene većem riziku od pobačaja kada uspiju zatrudnjeti. Taj rizik je gotovo 50% te je najbolji način da se taj rizik smanji upravo regulacija hormona što je to više moguće prije nego uopće dođe do trudnoće. Neki liječnici smatraju da se i upotrebom metformina u ranoj trudnoći može smanjiti rizik od pobačaja.

Nastavite čitati članak niže...

Kako dijagnosticirati sindrom policističnih jajnika?

Ukoliko imate sve ili samo neke od navedenih simptoma svakako se posavjetujte sa vašim ginekologom kako bi se utvrdilo radi li se o policističnim jajnicima ili nešto drugo izaziva neravnotežu u vašem organizmu. Kako bi liječnik utvrdio o čemu se točno radi prvo bi trebao razgovarati s vama o svim simptomima koje ste uočili pa vas potom uputiti na dodatne pretrage. Policistični jajnici se često ne vide običnim ultrazvukom te će vjerojatno biti potreban vaginalni ultrazvuk kako bi se jajnici mogli bolje pregledati i utvrditi postoje li ciste i koliko su raširene. Morati će se utvrditi i razine hormona kako bi dijagnoza bila potpuna.

Liječenje sindroma policističnih jajnika

Kako smo već naveli, nažalost, sindrom policističnih jajnika nije moguće u potpunosti izliječiti, no moguće je pravilnom terapijom i regulacijom prehrane i pretilosti utjecati na težinu simptoma i olakšati si život sa ovim sindromom. U pravilu se pokazalo da odgovarajuće kontracepcijske pilule mogu dovesti hormone u ravnotežu te spriječiti pojačanu dlakavost, kožne probleme i regulirati menstruacijske cikluse, no problem se javlja kod žena koje žele zatrudnjeti te zbog toga nisu u mogućnosti koristiti kontracepcijsku terapiju. Ukoliko planirate trudnoću, a bolujete od sindroma policističnih jajnika, u prvom redu se preporučuje regulacija tjelesne težine.

Ukoliko imate višak kilograma svakako krenite sa dijetom jer kod mnogo žena se ovulacijski i menstruacijski ciklusi reguliraju pri gubitku više od 10% težine. Samim time i šanse da ćete uspjeti zatrudnjeti prirodnim putem su veće.

Kod pretilih žena uočeno je bitno poboljšanje nakon gubitka viška kilograma te pravilnije javljanje ovulacije. Kod žena koje nemaju višak kilograma reguliranom prehranom i tjelovježbom je isto tako uočeno poboljšanje. Pri planiranju trudnoće liječnici savjetuju uzimanje lijekova za plodnost klomifena i gonadotropina koji mogu potaknuti ovulaciju. Veoma rijetko, no ponekad je moguće i laserskim putem ukloniti ciste sa jajnika te time poboljšati hormonalnu ravnotežu, učestalost ovulacije i šanse za trudnoću, no utvrđeno je kako je lasersko uklanjanje kratkoročno jer se ciste ubrzo ponovno formiraju.

Kako si sam pomoći?

Redovito odlazite liječniku kako bi se promjene na jajnicima konstantno pratile, a ujedno i kontrolirajte razine hormona. Redoviti ginekološki pregledi su veoma bitni. Ukoliko imate višak kilograma svakako krenite sa dijetom, jer kako smo već naveli, kod mnogo žena se ovulacije i menstruacijski ciklusi reguliraju pri gubitku više od 10% težine. Samim time i šanse da ćete uspjeti zatrudnjeti prirodnim putem su veće. Ukoliko nemate višak kilograma, obratite pažnju na prehranu. Neka to budu obroci sa minimalnim količinama crvenog mesa, uvedite veće količine ribe, voća, povrća i žitarica na vaš jelovnik i bavite se redovito tjelovježbom.

Nastavite čitati članak niže...