Trudnoća.hr > Hoću bebu > Neplodnost > Neplodnost kod žena

Neplodnost kod žena

Neopravdano je često poistovječivanje neplodnosti sa sterilitetom jer je sterilitet potpuno nepovratan proces, dok se neplodnost može liječiti.

Što je neplodnost?

Ukoliko u godinu dana redovitih spolnih odnosa bez zaštite žena ne zatrudni, počinje se sumnjati na neplodnost jednog ili oba partnera. Kod nas je neplodnost problem kod gotovo 15% parova koji priželjkuju trudnoću. Podjednak je postotak koji ukazuje na neplodnost ili žene ili muškarca, nešto više od 40%, dok je u 10% slučajeva uzrok neplodnost oba partnera ili je nemoguće otkriti zbog čega točno ne dolazi do željene trudnoće. Pozitivna stvar je što je neplodnost najčešće rezultat mnogo čimbenika i može se liječiti promjenom načina života ili lijekovima. Neopravdano je često poistovječivanje neplodnosti sa sterilitetom jer je sterilitet potpuno nepovratan proces, dok se neplodnost može liječiti.

Nastavite čitati članak niže...

Razlozi za neplodnost kod žena

Ovdje ćemo navesti neke od najčešćih uzročnika neplodnosti kao što su endometrioza, loša kvaliteta jajašca, izostanak ovulacije, blokada jajovoda ili policistički jajnici, no ima ih još nebrojeno mnogo, uključujući i nezdravu prehranu, prekomjerno vježbanje i ostalo.

EndometriozaKod endometrioze dolazi do rasta endometrijskog tkiva izvan same maternice. Kako se za vrijeme mjesečnice to tkivo ljušti i dolazi do krvarenja, ukoliko je tkivo rašireno na jajnike i jajovode iako je ljuštenje prisutno, ne dolazi do menstruacije,a krv koja ostaje u organizmu uzrokuje brojne tegobe kao što su unutarnje krvarenje, izrazito snažni bolovi i može izazvati upale.

Otežana ovulacija ili njezin izostanak – Ukoliko dođe do neravnoteže hormona veće su šanse da će ovulacija izostati, to jest da se zrelo jajašce neće osloboditi iz jajnika i neće doći do oplodnje. Na izostanak ovulacije bi mogle ukazivati neredovite mentruacije i povremena krvarenja izvan perioda mjesečnice koja mogu varirati od izrazito snažnih do veoma blagih.

Slaba i oštećena jajašca Najčešći razlog oštećenih jajašaca je starosna dob. Zajedno sa ženom stare i njezina jajašca te plodnost s godinama opada. Do su žene do 30. godine života najplodnije, već od 35. godine plodnost bitno opada.

Blokirani jajovodiDo blokiranih jajovoda može dovesti sterilizacija ili mnogobrojne upale ili spolno prenosive bolesti koje sprječavaju oplodnju.

Imunološka osjetljivost na spermu Postoji mogućnost da vaše tijelo prepoznaje spermu kao strano i nepoželjno tijelo te počinje stvarati antitijela koja ubijaju spermije i time dovode do neplodnosti.

Policistični jajnici Mnogobrojne ciste na jajnicima mogu dovesti do poremećaja u ravnoteži hormona te time izazvati izostanak ili poremećaj ovulacije. Simptomi koji mogu ukazivati na policističke jajnike su svakako pojava akni, prekomjerno debljanje i neredovite mjesečnice, a samim time i neredovite ovulacije.

Kako bez liječničke asistencije povećati plodnost?

Bilo bi poželjno potpuno izbjegavati upotrebu droga, alkohola i  cigareta, boravak na visokim temperaturama (na primjer boravak u saunama). Imajte na umu da nošenje uskog donjeg rublja, spolne bolesti,korištenje lubrikanata i nepravilna prehrana također smanjuju vašu plodnost. Ukoliko je kod partnera smanjem broj spermija, vodite računa o tome da vam ni prečesti seksualni odnosi ne pogoduju da dođe do trudnoće jer nakon svake ejakulacije potrebna su barem 2 dana kako bi se razina spermija u ejakulatu vratila na prethodnu razinu. Ukoliko partner i vi želite dijete pokušajte uskladiti vaše spolne odnose sa periodom ovulacije, jer je poznato da do oplodnje može doći samo 2 dana prije i 24 sata nakon ovulacije.

Nastavite čitati članak niže...