Trudnoća.hr > Hoću bebu > Neplodnost > Neplodnost kod muškaraca

Neplodnost kod muškaraca

Što je neplodnost?

Ukoliko u godinu dana redovitih spolnih odnosa bez zaštite žena ne zatrudni, počinje se sumnjati na neplodnost jednog ili oba partnera. Kod nas je neplodnost problem kod gotovo 15% parova koji priželjkuju trudnoću. Podjednak je postotak koji ukazuje na neplodnost ili žene ili muškarca, nešto više od 40%, dok je u 10% slučajeva uzrok neplodnost oba partnera ili je nemoguće otkriti zbog čega točno ne dolazi do željene trudnoće. Pozitivna stvar je što je neplodnost najčešće rezultat mnogo čimbenika i može se liječiti promjenom načina života ili lijekovima. Muška neplodnost nije kako se to često misli povezana sa seksualnim nagonom niti potencijom. Do neplodnosti dolazi ukoliko je smanjen broj spermija u ejakulatu, smanjena pokretljivost ili abnormalnost spermija, varikokela ili razne infekcije.

Razlozi neplodnosti kod muškaraca

Iako je najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca varikokela, postoje još mnogi razlozi koji mogu biti uzročnici neplodnosti. Neki uzrokuju smanjenje broja spermija, a neki abnormalnosti na spermiju. Do smanjenog broja spermija i abnormalnosti dovode upale na testisima ili prostate, podvrgavanje kemoterapiji, hormonalne tegobe i najčešći uzročnik neplodnosti varikokela. Do neplodnosti može doći i ako sperma umjesto kroz penis prilikom ejakulacije odlazi u mokraćni mjehur, ako postoje genetske nepravilnosti pa sjemenovod uopće ne postoji ili ako organizam stvara antitijela koja ubijaju spermije. Zadnje se često pojavljuje nakon zahvata obrnute vazektomije kada muškarac želi povratiti svoju plodnost. Smanjena plodnost može biti uzrokovana i pretjeranim unosom alkohola, pušenjem te nošenjem tijesne odjeće.

Nastavite čitati članak niže...

Varikokela

Varikokela je najčešći uzročnik neplodnosti kod muškaraca. Može se liječiti operativnim zahvatom, no u samom početka ju je teško prepoznati. Kod varikokele dolazi do oticanja vena u testisima koje ćete isprva teško primjetiti, čak i na dodir, no kako može doći do povećanja, može uzrokovati i osjećaj napetosti i blagu do oštru bol. Sa oticanjem vena, dolazi i do povećanja temperature u testisima što uništava spermije. Isti je slučaj sa nošenjem uskog donjeg rublja koje steže vaše testise. I u tom slučaju dolazi do povećane tjelesne temperature u području testisa te uništavanja znatnog broja spermija i oslabljenje plodnosti.

Blokiranje ulaska sperme u ejakulat

Do ovog tipa neplodnosti ili oslabljene plodnosti dolazi poprilično rijetko, no moguće je da se sjemenovodi kod muškarca nisu uopće razvili ili da su oštećeni. Do oštećenja mogu dovesti urođene mane, mnogobrojne infekcije ili vazektomija. U ovom slučaju se operacijom dolazi do vrlo dobrih rezultata te su velike šanse za trudnoću bilo putem spolnih odnosa ili in vitro oplodnje.

Smanjen broj spermija ili smanjena pokretljivost

Iako u ejakulatu ima spermija, u ovom slučaju je to nedovoljan broj ili su jednostavno „prespori“ kako bi oplodili jajnu stanicu. Ukoliko priželjkujete dijete trebalo bi pokušati sa lijekovima za plodnost i in vitro oplodnjom sa vašom spermom ukoliko je dovoljan broj spermija u ejakulatu ili spermom donora ukoliko liječnici procjene da su male šanse da će vaša sperma moći oploditi partneričinu jajnu stanicu i dovesti do trudnoće.

Spermiogram

Ukoliko liječnik ili vi posumnjate na neplodnost prva pretraga koja će biti učinjena je svakako spermiogram. Pri analizi ejakulata veoma je bitno da se pridržavate određenih smjernica. Nužno je potrebna apstinencija najmanje 2 dana prije davanja uzorka. Apstinencija ne bi trebala trajati duže od 7 dana jer može dovesti do kontraefekta i nalazi u tom slučaju mogu pokazati smanjenu pokretljivost spermija, dok se u ejakulatu u slučaju apstinencije kraće od dva dana nalazi bitno smanjem broj spermija. U većini naših bolnica i privatnih poliklinika možete birati želite li tamo dati sjeme ili ćete donijeti od kuće u sterilnoj posudici, no veoma je bitno da uzorak bude pregledan najkasnije sat vremena od ejakulacije kako bi rezultati bili što vjerodostojniji. Ukoliko uzorak nosite od kuće, pobrinite se da ne bude podvrgnut promjenama temperature što bi bitno moglo narušiti kvalitetu uzorka.

Kako bez liječničke asistencije povećati plodnost?

Bilo bi poželjno potpuno izbjegavati upotrebu droga, alkohola i  cigareta, boravak na visokim temperaturama (na primjer boravak u saunama). Imajte na umu da nošenje uskog donjeg rublja, spolne bolesti,korištenje lubrikanata i nepravilna prehrana također smanjuju vašu plodnost. Ukoliko je smanjem broj spermija, vodite računa o tome da vam ni prečesti seksualni odnosi ne pogoduju da dođe do trudnoće jer nakon svake ejakulacije potrebna su barem 2 dana kako bi se razina spermija u ejakulatu vratila na prethodnu razinu. Ukoliko partnerica i vi želite dijete pokušajte uskladiti vaše spolne odnose sa periodom ovulacije, jer je poznato da do oplodnje može doći samo 2 dana prije ovulacije i 24 sata nakon ovulacije.