Trudnoća.hr > Hoću bebu > Neplodnost > Inseminacija

Inseminacija

IUI-Intrauterina inseminacija

Intrauterina inseminacija je vrlo jednostavan oblik medicinski potpomognute oplodnje. Iako se ova metoda često naziva i vrstom umjetne oplodnje, žene koje joj se podvrgavaju protive se tom nazivu jer je sam postupak oplodnje potpuno prirodan. Tijekom inseminacije liječnik za vrijeme ovulacije u maternicu unosi partnerov uzorak sperme. Prije samog postupka partner daje spermu iz koje se posebnim postupkom odvajaju najjači spermiji i odvaja tekućina koja ih povezuje kako bi se povećale šanse za oplodnju. Ovaj dio postupka vrlo je bitan ukoliko je kod muškarca otkriveno da je znatno smanjen broj spermija u ejakulatu ili da su spermiji znatno usporeni. Bitan uvjet za podvrgavanje ovom postupku su potpuno prohodni jajovodi.

Iako se inseminacija može izvoditi bez davanja ikakvih lijekova kod žena koje imaju redovite ovulacije, najčešće se ipak prepisuju lijekovi. Ukoliko se inseminacija provodi bez lijekova spermiji se između 13. i 15. dana ciklusa unose u maternicu. Kao što znamo, prvim danom ciklusa se smatra prvi dan menstruacije. Iako se nastupanje ovulacije može mjeriti lh trakicama i mjerenjem bazalne temperature, obično je kod ovog postupka najsigurnije ultrazvučno pratiti razvoj folikula. Kada folikule dovoljno narastu, one pucaju i tada nastupa ovulacija. Kod žena koje imaju problema sa plodnošću ponekad se ultrazvukom vidi kako folikuli jasno napreduju i rastu, no u njima nema jajnih stanica i kada one puknu ne dolazi do oplodnje, bez obzira na pravovremenu inseminaciju.

Kada se preporučuje inseminacija?

Inseminacija se preporučuje u slučaju da je kod vašeg partnera otkriveno da se u ejakulatu nalazi znatno smanjen broj spermija ili je smanjena njihova pokretljivost. Naravno, moraju postojati zdravi i pokretni spermiji kako bi ovaj postupak mogao uspjeti. Ovaj postupak može uspjeti kod partnera koji nisu u mogućnosti imati spolne odnose zbog teškog invaliditeta jednog od partnera. Također, ovaj postupak može uspjeti ukoliko je pregledima utvrđeno da je vaša ili partnera plodnost smanjena ili je kod žene otkrivena blaga endometrioza. U slučaju dijagnoze azoospermije kod muškarca (u ejakulatu nije pronađen niti jedan spermij) preporučuje se izvođenje inseminacije sa spermom nepoznatog davatelja. Ukoliko dođe do 5 neuspješnih inseminacija, tj. ako one ne dovedu do trudnoće, tada se preporučuje daljnja in vitro oplodnja. Uspješnost inseminacije je oko 16% kod žena mlađih od 35 godina, te s godinama znatno opada.

Utvrđivanje prohodnosti jajovoda i ostale potrebne pretrage

Kao što smo već naveli, vrlo bitan uvjet za podvrgavanje postupku inseminacije je prohodnost barem jednog jajovoda te postojanje jajnika za istoj strani jer u suprotnom inseminacija nema šanse za oplodnju, a samim time i ne može dovesti do željene trudnoće. Prije samog testiranja prohodnosti jajovoda potrebno je testirati urin kako bi se isključilo prenošenje bakterija iz cerviksa u maternicu prilikom samog zahvata inseminacije. Obično se provodi rutinska urinokultura, testiranje na ureoplazme i mikoplazme te klamidiju. Također je potrebno obaviti ultrazvuk maternice kako se ne bi zanemarili veći polipi, odnosno ciste koje mogu biti razlog neuspjele inseminacije. Svaka žena prije odlaska na inseminaciju trebala bi i provjeriti razine hormona što se radi jednostavnim vađenjem krvi. Ukratko, svaka žena bi trebala biti zdrava prije kretanja u postupak inseminacije jer samim time povećava šanse da dođe do trudnoće. HSG (histerosalpingografija) je naziv za pregled kojim se utvrđuje prohodnost jajovoda, a može se izvoditi ultrazvučno ili rendgenski. Iako je rendgenski pregled nešto bolnija varijanta, smatra se kako se pod pritiskom dodatno „propuhuju“ jajovodi, te se time i povećava šansa za trudnoću nakon HSG-a.

Kako se provodi inseminacija?

Sama inseminacija traje svega nekoliko minuta i nije bolna. Ovisno o tome koliko je izražen problem sa smanjenom plodnošću, ženama se ponekad preporučuje uzimanje lijekova prije samog postupka kako bi se potaknula ovulacija. Ciklus sa korištenjem lijekova se zove stimulirani ciklus inseminacije, dok se onaj bez lijekova naziva prirodnim ciklusom. Poticanje ovulacije lijekovima ne preporučuje se ukoliko je problem u partnerovom broju spermija ili njihovoj smanjenoj pokretljivosti. U tom slučaju može doći do višeplodne trudnoće. Iako ženama koje priželjkuju dijete ne bi bio problem roditi blizance, treba imati na umu da sa više djece dolazi i veća opasnost od pobačaja i komplikacija u trudnoći, te bi time i ženin život bio ugrožen.

Prirodni ciklus

Kod prirodnog ciklusa inseminacija će se tempirati prema prirodnom periodu ovulacije. U tom slučaju se prati lh trakicama, mjerenjem bazalne temperature ili liječničkim praćenjem ultrazvukom kako bi se utvrdilo kada će nastupiti ovulacija. Obično kod redovitih ciklusa ovulacija nastupa između 12. i 16. dana ciklusa, ovisno o trajanju ciklusa. Do inseminacije dolazi kada se utvrdi da je nastupila ovulacija. Partner spermu daje neposredno prije samog postupka, ona se u laboratoriju „pročišćava“ , to jest izdvajaju se zdravi i najkvalitetniji spermiji te se kateterom unose u samu maternicu. Obično nakon inseminacije žena može odmah kući, no nekoliko dana se preporučuje izbjegavanje teže fizičke aktivnosti kako bi se povećala uspješnost inseminacije.

Stimulirani ciklus

Ukoliko liječnici odluče da je za vas mnogo veća šansa za uspješnu inseminaciju putem stimuliranog ciklusa dobiti ćete lijekove za uzimanje od početka ciklusa do same inseminacije. Lijekovima koji se daju se potiče jajnike na stvaranje zrelih jajašaca za oplodnju. Ultrazvučnim praćenjem se utvrđuje zrelost jajašaca i time određuje dan inseminacije. 36 do 40 sati prije inseminacije se ženi daje injekcija hCG hormona (humani korionski gonadotropin – poznatiji kao hormon trudnoće zaslužan za plusić na testovima trudnoće kod trudnica)koju još nazivamo i „štoperica“. Ova injekcija se daje u predio abdomena te se obično kod pripreme za prvu inseminaciju ženama pokaže kako se to radi, kako bi ukoliko bude potrebno ponoviti postupak mogle same si dati injekciju, jer se zbog vremenskog ograničenja prije inseminacije mora davati u točno određeno vrijeme, obično u večernjim satima kada liječnici ne rade. Do inseminacije dolazi 36 sati nakon primanja „štoperice“. Partner spermu daje neposredno prije samog postupka, ona se u laboratoriju „pročišćava“ , to jest izdvajaju se zdravi i najkvalitetniji spermiji te se kateterom unose u samu maternicu. Obično nakon inseminacije u stimuliranom ciklusu žena može odmah kući kao i kod prirodnog ciklusa, no nekoliko dana se preporučuje izbjegavanje teže fizičke aktivnosti kako bi se povećala uspješnost inseminacije.

Test na trudnoću nakon inseminacije

Kako sama „štoperica“ sadrži hCG hormon koji je ujedno i hormon čija prisutnost u organizmu daje pozitivan nalaz testa na trudnoću ne preporučuje se raditi test barem dva tjedna nakon inseminacije. U suprotnom bi nalaz mogao biti lažno pozitivan upravo zbog prisutnosti hCG hormona u organizmu neposredno nakon inseminacije. Iako su žene vrlo nestrpljive u iščekivanju rezultata testa, svakako savjetujemo da pokušate misli fokusirati na nešto drugo, što manje biti sami, družiti se i izbjegavati ovu temu i taj period od 2 tjedna će znatno brže proći.