Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Vazektomija

Vazektomija

Što je vazektomija?

Vazektomija je zahvat trajne kontracepcije kojim se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji. Sam zahvat traje manje od sat vremena, najčešće svega desetak minuta i oporavak je svega nekoliko dana. Liječnici kao jedinu terapiju nakon zahvata preporučuju uzimanje lijekova protiv bolova po potrebi i hladne obloge koji sprječavaju oticanje mošnji nakon zahvata. Postoje mnogi mitovi vezani uz sam zahvat vazektomije što je najčešći razlog veoma malenog broja izvedenih zahvata. Veoma brzo nakon vazektomije muškarci mogu ponovno postati spolno aktivni.

Vazektomija je zahvat trajne kontracepcije kojim se podvezuju sjemenovodi i time se blokira izlazak spermija iz mošnji.

Mnogo njih je potvrdilo da im se nakon vazektomije seksualni život i poboljšao upravo zato što više nisu morali biti opterećeni kontracepcijom. Nakon zahvata muškarac kao i dosada najnormalnije postiže erekciju i orgazme. Prilikom orgazma dolazi do izlučivanja ejakulata u kojem se više ne nalaze spermiji i to je razlog zbog kojeg nemože doći do trudnoće. Nakon samog zahvata preporučuju se korištenje kondoma ili neke druge vrste kontracepcije jer je moguće da je određena količina sperme zaostala te bi se ona u potpunosti trebala izlučiti kroz sljedećih 20 ejakulacija. Obično se tada testira ejakulat kako bi se utvrdilo možete li nastaviti bezbrižan seksualni život bez upotrebe kontracepcije. Naravno, imajte na umu da vazektomija ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Komplikacije izazvane vazektomijom

Do komplikacija vezanih uz vazektomiju dolazi veoma rijetko. Može doći do infekcije na mjestu gdje su šavovi ili eventualnih podljeva . Ukoliko primjetite krvarenje ili gnoj na mjestu šavova, povišenu tjelesnu temperaturu i snažne bolove obratite se svome liječniku. Najčešće se ti problem liječe u svega nekoliko dana. Podljevi će najlakše nestati ukoliko na oboljelo mjesto stavljate hladne obloge. Kako bi se smanjila opasnost od krvarenja prilikom samog zahvata, ne uzimajte ibuprofen i aspirin dva tjedna prije zahvata. Svakako na zahvat dođite u udobnoj odjeći, pošto odmah nakon zahvata odlazite kući kako bi vam bilo što udobnije. Prevencije radi, dođite na vazektomiju natašte, za slučaj da  dođe do nepredviđenih komplikacija i liječnik bude primoran dati vam anesteziju.

Kada je pravo vrijeme za vazektomiju?

Da bi se podvrgnuli vazektomiji svakako morate biti u potpunosti sigurni da to želite. Ne oslanjajte se na činjenicu da je ovaj zahvat reverzibilan i da ukoliko promjenite mišljenje će se sve vratiti na staro. Povratni proces vraćanja sjemenovoda u funkciju u 50% slučajeva je neuspješan jer ne dovodi po povratka plodnosti kod muškarca. Sam povratni postupak je i veoma skup za postupak koji ne garantira uspješnost. Ukoliko ste odvagnuli sve razloge za i protiv vazektomije i odlučili se podvrgnuti postupku vodite računa da prije potpune slobode ćete morati nakon zahvata neko vrijeme koristiti dodatnu kontracepciju dok se pregledom ne utvrdi da su svi zaostali spermiji otklonjeni iz organizma. Kada prođu početna bol nakon zahvata i izluče se i zadnji spermiji vjerojatno ćete se pridružiti velikom broju muškaraca kojima se seksualni život nakon vazektomije znatno popravio upravo zbog slobode koju oba partnera imaju jer nemoraju biti opterećeni brigom oko kontracepcije, koliko je ona pouzdana, hoće li doći do neželjene trudnoće i slično. Imajte na umu da vazektomija ne štiti od spolno prenosivih bolesti, tako da neka vaše ponašanje bude spolno odgovorno ukoliko niste u ozbiljnoj monogamnoj vezi sa zdravom partnericom.

Nastavite čitati članak niže...