Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Spermicidna sredstva

Spermicidna sredstva

Upotreba spermicidnih sredstava se preporučuje samo kao dodatni oblik kontracepcije uz upotrebu kondoma ili dijafragme.

Što je spermicidno kontracepcijsko sredstvo?

Već nam samo ime govori, spermicidna sredstva korištena kao kontracepcija kao glavni sastojak sadrže kemijska sredstva poput octoxynola, benzalkonium chlorida, menfegola i nonoxynol-9. Ove tvari uništavaju spermije te se time onemogućava oplodnja. Spermicidna sredstva dolaze u monogobrojnim oblicima kao što su kreme, pjene i vaginalete. Upotreba spermicidnih sredstava se preporučuje samo kao dodatni oblik kontracepcije uz upotrebu kondoma ili dijafragme. Kao samostalno sredstvo kontracepcije nije potpuno učinkovito. Upotreba nonoxynol-9 može uzrokovati iritacije sluznice i povećati osjetljivost, tako da se povećava opasnost od zaraze HIV-om te se svakako uz njih preporučuje korištenje lateks ili poliuretanskih kondoma. Ova sredstva mogu se koristiti i tokom dojenja jer nema dokazanih štetnih učinaka na majčino mlijeko.

Nastavite čitati članak niže...

Kolika je pouzdanost spermicidnih oblika kontracepcije?

Kao što smo već naveli, spermicidna sredstva se ne preporučuju kao primarni i jedini oblik kontracepcije jer su istraživanja pokazala kako gotovo 30% žena koje ga koriste kao jedinu kontracepciju tokom prve godine korištenja ostaju trudne. Nešto od tog postotka otpada i na žene koje nisu spermicidno sredstvo upotrebljavale prije svakog spolnog odnosa ili ga nisu pravilno koristile.

Kako koristiti spermicidna sredstva?

Prije same upotrebe svakako detaljno operite ruke i koristite proizvod isključivo kako je navedeno na deklaraciji pojedine vrste spermicidnog kontracepcijskog sredstva. Obratite pažnju na količinu proizvoda koja je preporučena za jedno korištenje. Ukoliko se radi o vaginaletama neka vam ruke prije umetanja budu u potpunosti osušene kako se proizvod nebi počeo topiti u vašim rukama prije nego ga umetnete. Ako koristite spermicidno sredstvo u obliku pjene, prema uputama dobro protresite dozu prije nego ga upotrijebite. Radi lakšeg umetanja spermicidnog sredstva preporučuje se položaj kada ležite na leđima podignutih koljena ili sjedite u čučnju.

Djelovanje spermicidnih sredstava

Imajte na umu da djelovanje pjena i krema započinje odmah po nanošenju, dok vaginalete počinju djelovati tek nakon 10-20 minuta. Učinkovitost svih spermicidnih sredstava traje samo prvih sat vremena nakon nanošenja, tako da ukoliko spolni odnos traje duže od jednog sata, bez obzira na to što nije došlo do ejakulacije, ponovite nanošenje spermicidnog sredstva. S druge strane, ako dođe do drugog spolnog odnosa unutar prvog sata, bez obzira što ste sredstvo već nanijeli, prije svakog spolnog odnosa potrebno je nanošenje ponoviti.

Nuspojave

Ukoliko primjetite neugodne nuspojave spermicida kod vas ili partnera, moguće je da je jedno od vas alergično na spermicide te svakako prekinite sa uporabom. Kada se simptomi iritacije smire posavjetujte se sa vašim liječnikom. Ponekad je moguće da se pojavi alerija na samo jedan od sastojaka spermicidnog sredstva te je moguće uz liječničku pomoć pronaći spermicidno sredstvo koje bi smjeli koristiti bez alergijskih reakcija kao posljedicu korištenja. Isto tako, što je upotreba spermicidnog sredstva učestalija, veća je opasnost da će se pojaviti iritacije. Ukoliko se spermicidno sredstvo uzima uz dodatno korištenje kondoma, moguće je da do iritacija dolazi zbog samog lateksa te je potrebno pokušati sa korištenje poliuretanskih kondoma.

Nastavite čitati članak niže...