Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Podvezivanje jajovoda

Podvezivanje jajovoda

Što je sterilizacija kod žena?

Iako je uvriježeno mišljenje da se sterilizacijom smatra podvezivanje jajovoda, to nije potpuno točno. Sterilizacija žena se može vršiti na dva načina. Jedan je podvezivanje jajovoda, dok se u drugom postupku jajovodi potpuno presjecaju. Oba postupka nose sa sobom određeni rizik. Nakon postupka podvezivanja moguće je da nakon nekog vremena jajovod ponovno postane prohodan te će žena zatrudnjeti, no veoma se rijetko događa. Još je rjeđa pojava da nakon presjecanja jajovoda dođe do ponovnog spajanja i prohodnosti, no istraživanja su pokazala da je i to moguće.

Sterilizacija žena se može vršiti na dva načina. Jedan je podvezivanje jajovoda, dok se u drugom postupku jajovodi potpuno presjecaju.

Oba postupka su znatno kompliciranija i zahtjevnija nego vazektomija te je nakon ovog postupka potrebno ostati u bolnici na oporavku nekoliko dana. U Hrvatskoj se prema Zakonu o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. ne dozvoljava sterilizacija ženama ukoliko su mlađe od 35 godina. U praksi to izgleda bitno drugačije. U večini slučajeva komisija koja odlučuje o zahtjevima za sterilizaciju odbija zahtjeve žena. Neki navode da žene uz navršenih 35 godina moraju imati barem 3 carska reza da bi se dozvolila sterilizacija ili se traži dozvola bračnog druga što nigdje u zakonu nije navedeno, tako da ćete ukoliko se odlučite na sterilizaciju vjerojatno naići na mnogobrojna zatvorena vrata i ljude koji smatraju da imaju pravo odlučivati o vašoj zrelosti i pouzdanosti odluke da ne želite više ili uopće imati djece.

Kako izgleda postupak sterilizacije?

Prije same sterilizacije pacijentici se daje lokalna ili potpuna anestezija, ovisno o stanju pacijentice. Trbuh pacijentice se napuhava sa ugljičnim dioksidom kako bi se jajovodi što bolje vidjeli i bili dostupniji prilikom zahvata. Kako bi pronašli jajovod uvodi se cjevčica sa svjetlom i povećalom laparoskopskim putem tako što se radi veoma malen rez u neposrednoj blizini pupka. Postupak se može izvesti, ukoliko se tako dogovorite s liječnikom, odmah nakon poroda ukoliko se on vrši carskim rezom. Tada nije potrebno napuhavanje trbušne šupljine jer se neposredno nakon poroda maternica nalazi još dosta visoko te je olakšan pristup jajovodima. Sam postupak traje oko tridesetak minuta ukoliko ne dođe do komplikacija.

Kada se odlučiti na postupak sterilizacija?

Da bi se podvrgnuli sterilizaciji svakako morate biti u potpunosti sigurni da to želite. Ne oslanjajte se na činjenicu da je ovaj zahvat reverzibilan i da ukoliko promjenite mišljenje će se sve vratiti na staro. Povratni proces vraćanja jajovoda u funkciju u samo 20-40% slučajeva dovodi do povratka plodnosti kod žena i nakon povratnog zahvata znatno je povećana opasnost od izvanmaternične trudnoće za koju je poznato da neizbježno završava prekidanjem trudnoće. Sam povratni postupak je i veoma skup za postupak koji ne garantira uspješnost. Imajte na umu da sterilizacija ne sprječava spolne bolesti, tako da neka vaše ponašanje bude spolno odgovorno ukoliko niste u ozbiljnoj monogamnoj vezi sa zdravim partnerom. Kako ovaj postupak ne utječe na ovulaciju ni hormone, izvođenje sterilizacije neposredno nakon poroda neće utjecati na dojenje.

Hoće li sterilizacija utjecati na slabljenje libida?

Kako se prilikom sterilizacije ne diraju jajnici ni maternica, ne ometa se ovulacija koja će i dalje nastupati svaki mjesec, mjesečnicu ćete i dalje normalno dobivati i samim time nema nikakvog utjecaja na hormone, tako da se seksualni nagon ne smanjuje. Upravo suprotno, kao i muškarci koji su se podvrgnuli vazektomiji i sterilizirane žene potvrđuju kako su zadovoljnije svojim seksualnim životom nakon zahvata. Uglavnom je to iz razloga što su se upravo odlučile na podvezivanje jajovoda jer nežele ili nesmiju imati više djece, a nakon sterilizacije se mogu potpuno opušteno upustiti u spolne odnose sa partnerom bez brige o kontracepciji i stalno prisutnog straha od neželjene trudnoće.

Nastavite čitati članak niže...