Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Kontracepcijski implantati

Kontracepcijski implantati

Što su kontracepcijski implantati i kako djeluju?

Kontracepcijski implantat jedna je od dugotrajnih kontracepcijskih metoda koja podrazumijeva umetanje malenog fleksibilnog štapića veličine ukosnice u unutarnju stranu nadlaktice. Implantat se već kroz nekoliko dana gotovo i ne osjeti, a tokom sljedećih 3-5 godina izlučuje potrebnu dozu progesterona u vaš organizam te sprječava ovulaciju.

Prednosti i nedostaci kontracepcijskih implantata

Prednost ove vrste kontracepcije ispred oralnih kontraceptiva je što je omogućena normalna trudnoća odmah nakon otklanjanja implantata. Učinkovitost ove vrste kontracepcije veća je od 99% te se mnoge žene odlučuju na ovu opciju jer nije potrebna svakodnevna briga o redovitom uzimanju pilula, a kako se sam implantat ne osjeća,on ne utječe na spolni odnos. Kod ove vrste kontracepcije nema prekidanja spolnog odnosa kao kod korištenja kondoma.

Nastavite čitati članak niže...

Implantat tokom 3-5 godina izlučuje potrebnu dozu progesterona u vaš organizam te sprječava ovulaciju.

Samo umetanje implantata uz lokalnu anesteziju traje svega nekoliko minuta i otklanjanje isto tako ne traje duže od 5minuta. Nakon stavljanja implantata moguć je kratak period neredovitih mjesečnica, no veoma brzo se ciklus regulira. Rijetka je pojava cista na jajnicima, no one nestaju same kroz kratak period bez liječničke asistencije. Ponekad dolazi do pojave bolnih grudi i promjena na koži koje kroz nekoliko mjeseci nestaju sa svim ostalim simptomima. Svakako se prije odluke o umetanju implantata informirajte o svim načinima kontracepcije i savjetujte se sa vašim liječnikom kako bi bili dobro upoznati sa svim dobrim i lošim stranama željenog sredstva kontracepcije.