Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Kondomi za žene

Kondomi za žene

Što je ženski kondom (femidom) i koliko je siguran?

Ženski kondom, inače poznat i kao femidom, izgledom podsjeća na kondom za muškarce samo je primjetno širi i dužine je oko 15-ak centimetara i učinkovit je u 95% slučajeva. Izrađen je od poliuretana koji je znatno izdržljiviji od lateksa i ne izaziva alergijske reakcije. On na sebi ima dva fleksibilna prstena, na strani gdje je zatvoren kako bi se fiksirao u vagini i nebi trebao ispadati ukoliko se pravilno umetne  te na strani gdje je otvoren. Na otvorenoj strani je taj prsten mnogo veći upravo kako bi femidon i vanjski spolni organ štitio od spolnih bolesti te kako bi bio fiksiran sa vanjske strane stidnih usana da prilikom penetriranja ne uđe u tijelo žene.

Ne preporučuje se istovremena primjena ženskog i muškog kondoma u isto vrijeme jer bi trenjem lateksa i poliuretana moglo doći do pucanja jednog ili oba kondoma.

Kao i muški kondom štiti oba parnera od spolno prenosivih bolesti te je barijerna metoda kontracepcije, što znači da mehaničkim putem onemogućava prodor sperme u vaginu. Ne preporučuje se istovremena primjena ženskog i muškog kondoma u isto vrijeme jer bi trenjem lateksa i poliuretana moglo doći do pucanja jednog ili oba kondoma. Kao i kod muškim kondoma, ukoliko vam je kontracepcija ženskim kondomom primarna u sprječavanju začeća, svakako je preporučljivo uvijek uz sebe imati pilulu za dan poslije, kako bi čim primjetite da je kondom oštećen ili puknut mogli uzeti pilulu s obzirom na to da što je kraći period od ejakulacije do uzimanja pilule, šanse da će pilula biti učinkovita su veće. Ženski kondom se preporučuje ukoliko partner iz nekog razloga ne može ili ne želi koristiti kondome za muškarce (alergija na lateks ili smanjena erekcija nakon stavljanja kondoma) .

Kako se koristi ženski kondom?

U samim počecima korištenja mnoge žene navode kako im je samo stavljanje kondoma bilo malo neugodno i jedan od nedostataka je što tijekom spolnog odnosa proizvodi povremeno zvukove. Svakako je prije upotrebe potrebno dobro provjeriti rok trajanja i ambalažu kondoma kako bi se uvjerili da nije oštećen. Umetanje je lakše kada ste u čučnju ili u ležećem položaju podignutih koljena. Unutarnji prsten se blago stisne i umetne u vaginu te se potom prstom kondom gurne u dubinu. Izvan vagine bi trebalo ostati oko centimetar kondoma od vanjskog većeg prstena. Moguće je da dođe do umetanja penisa pokraj kondoma tako da na početku spolnog odnosa namjestite vanjski prsten i sami namjestite penis unutar prstena. Ukoliko kondom prijanja na penis ili stvara zvukove dodatno stavite lubrikanta unutar kondoma ili direktno na penis kako bi se to uklonilo. Nakon ejakulacije lagano zavrnite vanjski dio kondoma koji je izvan vagine kako bi spriječili curenje sperme i lagano izvucite kondom.

Što učiniti ukoliko femidom  pukne ili se ošteti?

Ukoliko tokom spolnog odnosa i vanjski prsten uđe u vaginu odmah prekinite spolni odnos i uklonite kondom te spolni odnos obavezno nastavite sa novim kondomom. Ukoliko je do ejakulacije već došlo, a kondom je puknut ili oštećen svakako se preporučuje uzimanje pilule za dan poslije jer je njezino djelovanje najučinkovitije kada se uzme neposretno nakon spolnog odnosa. Ukoliko postoji strah od infekcija odmah vodom i sapunom operite cijelo genitalno područje.