Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Kondomi za muškarce

Kondomi za muškarce

Prezervativi su zasada jedino mehaničko kontracepcijsko sredstvo na tržištu koje uspješno u većini slučajeva sprječava trudnoću i spolne bolesti.

Što su muški kondomi (prezervativi)?

Prezervativi su zasada jedino mehaničko kontracepcijsko sredstvo na tržištu koje uspješno u većini slučajeva sprječava trudnoću i spolne bolesti. Kondom barijerno sprječava ulazak sperme u vaginu te ujedno i maksimalno smanjuje rizik od prijenosa HIV-a za vrijeme spolnog odnosa. Učinkovitost kondoma kod pravilne upotrebe je oko 98%, no problem je što se u praksi vrlo često nepravilno koriste ili se ne koriste za vrijeme cijelog spolnog odnosa. Uz kondom žene često koriste i spermicide, no često mogu biti agresivni te oštetiti i nairitirati sluznicu i tkivo vagine. Kod infekcijskih bolesti treba biti veoma oprezan i uz upotrebu kondoma jer se virus može nalaziti i u genitalnom području koje sam kondom ne prekriva te se tako partner može zaraziti.

Nastavite čitati članak niže...

Koje vrste prezervativa postoje?

Zbog bolje pristupačnosti i veće sigurnosti i udobnosti najčešće se koriste lateks kondomi, no ukoliko se pojavi alergija na lateks kod jednog ili oba partnera preporuča se upotreba silikonskih prezervativa. Silikonski prezervativi su nešto tanji od lateks kondoma  i bolje provode toplinu tako da je osjetljivost znatno veća i samim time osjećaj prirodniji nego kod upotrebe lateks kondoma, no istraživanja su pokazala da oni češće pucaju. Kako na tržištu dominiraju lateks kondomi, oni izrađeni od silikona su teže dostupni i znatno skuplji. Danas se lateks kondomi mogu pronaći u raznim veličinama, bojama i sa raznim okusima, tako da ćete isprobavanjem raznih vrsta zasigurno naći vrstu koja vam u potpunosti odgovara.

Kako prepoznati alergiju na lateks?

Alergijska reakcija na lateks se javlja veoma rijetko i često je to u blagom obliku sa simptomima poput crvenila, otoka ili svrbeža. U jako malo slučajeva dolazi do jake alergijske reakcije koje dovode do anafilaktičkog šoka i manifestiraju se u vidu vrtoglavica, gušenja, grčeva i probavnih tegoba.

Kako pravilno koristiti prezervative?

Uz prezervative, bez obzira na to sadrže li lubrikant već u sebi može se koristiti dodatni lubrikant, no obratite pažnju da on bude na bazi vode. Neka istraživanja su pokazala kako lubrikanti, kao i sva ostala sredstva kućne primjene koje ljudi koriste kao lubrikante koja sadrže ulje (losioni za tijelo, vazelin, kreme i baby ulja) oslabljuju lateks te se povećava opasnost od pucanja.U pravilu bi prezervativ trebalo staviti prije bilo kakvog kontakta spolnih organa te dobro istisnuti zrak koji često ostaje u prostoru u vrhu kondoma koji je predviđen za izlučivanje sperme. Ukoliko ostane zraka, znatno je povećan rizik od pucanja kondoma.

Bez obzira na rok trajanja prezervativa, ukoliko primjetite bilo kakva oštećenja na pakiranju, svakako upotrijebite drugi.

Nakon istiskivanja zraka potrebno je veoma oprezno odmotati kondom do kraja. Kod samog spolnog odnosa vodite računa da se zbog mogućnih bakterijskih infekcija nikako nesmije isti kondom koristiti za analni i vaginalni seks. Nakon same ejakulacije muškarac mora izvaditi spolovilo prije nego omekša kako prezervativ nebi skliznuo prilikom vađenja.Iako svaki prezervativ prolazi mnogobrojna testiranja prije nego se pusti u prodaju, njegovo čuvanje na mjestima gdje je prisutna vlaga, toplina ili sunčeva svjetlost te mjesta gdje može doći do mekaničkog oštećenja prezervativa bitno oštećuje lateks te treba obratiti pažnju na to. Bez obzira na rok trajanja kondoma, ukoliko primjetite bilo kakva oštećenja na pakiranju, upotrijebite drugi.I na kraju, ono najvažnije, nikada se isti kondom nesmije koristiti više puta, čak ni ako je prvi put samo otvoreno pakiranje bez korištenja kondoma.

Nastavite čitati članak niže...