Trudnoća.hr > Hoću bebu > Kontracepcija > Dijafragma

Dijafragma

Ukoliko se pravilno upotrebljava zajedno sa spermicidnim sredstvima pouzdanost zaštite od neželjene trudnoće ovim načinom kontracepcije je oko 95%.

Što je dijafragma?

Dijafragma je kontracepcijsko sredstvo koje mehaničkim putem sprječava oplodnju. Uz dijafragmu se svakako preporučuje upotreba spermicida. Ona ima oblik elastične kapice sa rubnim elastičnim prstenom. Može biti napravljena od gume ili silikona te ju je potrebno umetnuti prije svakog spolnog odnosa. Funkcija spermicida u ovom vidu kontracepcije je kako bi se spriječila oplodnja ukoliko sperma prođe preko ruba dijafragme. Ukoliko se pravilno upotrebljava zajedno sa spermicidnim sredstvima pouzdanost zaštite od neželjene trudnoće ovim načinom kontracepcije je oko 95%. Kako ne sadrži niti ispušta hormone pogodna je za upotrebu tokom dojenja. Budite oprezni sa ovim vidom kontracepcije jer upotreba spermicida može izazvati iritacije čestom upotrebom i ovaj tip kontracepcije ne štiti od spolno prenosivih bolesti. Ukoliko niste u monogamnoj vezi, svakako se preporučuje upotreba ženskih ili muških kondoma koji najbolje štite od spolno prenosivih bolesti.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...

Kako dobiti i koristiti dijafragmu?

Kako bi dobili dijafragmu potrebno je obaviti pregled kod svog ginekologa jer liječnik mora izmjeriti koja veličina dijafragme vam odgovara. Isto tako, liječnik će vam dati upute kako umetati i pravilno koristiti dijafragmu. Vjerojatno će biti potrebno nekoliko umetanja dijafragme kako bi se uvježbali za pravilno postavljanje, tako da se na samom početku korištenja nemojte oslanjati na nju kao primaran način kontracepcije. Prije nego umetnete dijafragmu svakako provjerite da nije oštećena. Najlakše je to učiniti tako da čistu i suhu dijafragmu okrenete prema izvoru svjetlosti i provjerite ima li oštećenja. Svakako umetnite prvi puta dijafragmu kada ne planirate spolne odnose te ju nosite šest ili više sati da vidite smeta li vam i jeste li ju pravilno umetnuli. Pri daljnjoj upotrebi dijafragmu možete umetnuti i do šest sati prije spolnog odnosa i svakako imajte na umu da je svaki puta potrebno koristiti spermicidna sredstva tokom umetanja. Ukoliko ne uspijete iz prvog pokušaja namjestiti dijafragmu, izvadite ju, ponovno nanesite spermicidno sredstvo i pokušajte ponovno.

Prije svakog umetanja dijafragme svakako provjerite da nije oštećena.

Ukoliko ste sigurni da je dijafragma umetnuta pravilno, no i dalje je osjećaj veoma neugodan, obratite se svome liječniku kako bi utvrdili u čemu je problem. Moguće je da se jednostavno trebate priviknuti na dijafragmu ili vam veličina dijafragme koju je liječnik preporučio ne odgovara. Kako bi umetanje dijafragme bilo što jednostavnije, preporučuje se umetanje dok sjedite u čučnju ili ležite sa podignutim koljenima. Ukoliko je potrebno korištenje lubrikanta tijekom spolnog odnosa, kao i kod upotrebe kondoma, svakako neka lubrikant bude na bazi vode jer oni na bazi ulja mogu oštetiti dijafragmu i može doći do pucanja. Nakon spolnog odnosa nebi trebalo odmah vaditi dijafragmu dok spermicidalno sredstvo ne „odradi“ svoj posao. Otprilike šest sati nakon spolnog odnosa je potrebno kako bi spermicid uništio sve aktivne spermije. Budite veoma oprezni pri uklanjanju dijafragme kako se nebi oštetila noktom. Nakon vađenja temeljito ju operite vodom i blagim sapunom, dobro osušite i spremite. Preporučljivo je čuvanje na suhom i tamnom mjestu, tako da je bolje čuvati dijafragmu u spavaćoj sobi nego u kupaonici gdje ima dosta vlage.Ukoliko sumnjate da se dijafragma tijekom seksa pomaknula s mjesta, a vaš partner je ejakulirao, svakako bi bilo poželjno uzeti hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za dan poslije.

Koji je rok trajanja neoštećene dijafragme?

Dijafragma bi se u pravilu trebala zamjeniti svake dvije do tri godine ukoliko je u potpunosti neoštećena. Ako prije tog roka primjetite i najmanja oštećenja na dijafragmi, odmah ju zamjenite. Ukoliko sumnjate na oštećenje, na sljedećem pregledu ponesite dijafragmu sa sobom kako bi vaš ginekolog mogao provjeriti da li je došlo do oštećenja. Imajte na umu da je velika opasnost od pucanja ili oštećenja dijafragme ukoliko koristite lubrikante na bazi ulja ili uzimate vaginalne lijekove koji nerijetko sadrže ulje radi lakšeg umetanja. Kako liječnik određuje veličinu koja vam odgovara, ukoliko dođe do promjene tjelesne težine veće od 3-4 kilograma moguće je da vam više neće odgovarati propisana veličina. Isto je i u slučaju rađanja. Čak i kada se nakon nekoliko tjedana vrati vagina u naočigled stanje kakvo je bilo prije poroda, vrlo vjerojatno vam neće odgovarati dijafragma koju ste koristili prije trudnoće.

Mogu li se pojaviti neke nuspojave od koristenja dijafragme?

Kada se dijafragma pravilno koristi nebi trebalo doći ni do kakvih nuspojava, no moguće je da spermicidno sredstvo izazove iritacije te samim time, ukoliko imate neku infekciju, ubrza razvoj bakterija što bi moglo dovesti do određenih tegoba. Veoma rijetko može doći do toksičnog šoka koji se manifestira kroz povišenu tjelesnu temperaturu, osip, slabost te probavne tegobe. Svakako se preporučuje neki oblik kontracepcije ukoliko je jedan od partnera alergičan na spermicidna sredstva, ako se ni nakon mnogo vježbe niste naviknuli na umetanje dijafragme te vam je još uvijek stvara osjećaj nelagode ili ako vam jednostavno nijedna ponuđena veličina dijafragme ne odgovara u potpunosti. Još jedan veoma bitan razlog za promjenu vrste kontracepcije je svakako opasnost od spolno prenosivih bolesti. Ukoliko niste u ozbiljnoj i obostrano monogamnoj vezi, ovaj način kontracepcije se svakako ne preporučuje.

Nastavite čitati članak niže...

Čitatelje je također zanimalo...