Trudnoća.hr > Hoću bebu > Bolesti > Srčane bolesti i priprema za trudnoću

Srčane bolesti i priprema za trudnoću

Srčane bolesti kod žena

Ukoliko žena i prije trudnoće ima srčanih problema, veoma je bitno savjetovati se sa liječnikom kada odluči da želi zatrudnjeti. Ukoliko problemi nisu veliki, liječnik će možda samo promjeniti terapiju i zahtijevati redovite kontrole i praćenje trudnoće, no kod izrazito teških slučajeva srčanih bolesnika se preporučuje potpuno izbjegavanje trudnoće jer može dovesti život majke i djeteta u veliku opasnost i trudnoća može završiti smrću. Svakako je bitno i vašeg ginekologa uputiti u vaše srčane tegobe, kao i konzultirati se sa internistom o željenoj trudnoći. Kako je internist najbolje upoznat sa vašim srčanim problemima, on bi vam ujedno i najbolje mogao reći kolika je opasnost za vas i dijete ukoliko odlučite zatrudnjeti. Rizik trudnoće ovisi i o starosnoj dobi trudnice, kao i kod većine komplikacija do kojih dolazi u trudnoći i kod srčanih bolesti je trudnoća rizičnija kod starijih trudnica.

Ženama sa problemom oslabljenog srca ponekad je potrebno i do godine dana nakon poroda kako bi svi simptomi nestali.

Isto tako, pušenje, konzumiranje alkohola, dijagnosticirani dijabetes i problemi sa krvnim tlakom povećavaju rizik. Uslijed komplikacija može doći do ljuštenja posteljice, prijevremenog poroda, tromboze ili čak spontanog pobačaja u trudnoći. Ujedno svi navedeni rizični faktori mogu dovesti do pretilosti majke u trudnoći, gestacijske hipertenzije i gestacijskog dijabetesa. Bolesti srca mogu biti urođene, reumatske ili bolest popuštanje srca. Kod urođenih bolesti ukoliko simptomi nisu izraženi prije trudnoće, ni u trudnoći u pravilu ne stvaraju probleme. Ukoliko se radi o poremećajima koji imaju znatan utjecaj na desnu polovicu srca(plućna hipertenzija i Eisenmengerov sindrom) moguće su komplikacije prilikom samog poroda ili čak i kolaps i smrt. Ukoliko je vaše stanje dosta ozbiljno liječnik će vam svakako preporučiti da izbjegavate trudnoću jer bi mogla biti vrlo opasna za vas i vaše dijete.Ukoliko žena zatrudni liječnici će u svakom trenu biti spremni na izvođenje poroda kada je to najpovoljnije za majku kako nebi imala ozbiljnih posljedica. Ukoliko se radi u reumatskoj bolesti srca kao što je suženje aorte ili mitralna stenoza ženi će svakako biti preporučeno proširenje ili popravak zaliska prije trudnoće jer takva operacija u trudnoći može biti vrlo opasna za dijete. Kod popuštanja srca dolazi do nemogućnosti srca da „pumpa“ dovoljno krvi koliko tijelu treba. Samim time ni dijete preko posteljice ne dobiva dovoljno kisika. Kod žene se u tom slučaju javlja neobjašnjiv umor bez obzira na pravilnu prehranu i zdrav način života. Kako srce slabi dodatno kroz trudnoću sam porod će vjerojatno biti izveden carskim rezom ili će žena primiti epiduralnu anesteziju kako bi se što manje naprezala jer bi svakim tiskanjem dijete ostajalo bez kisika i moglo bi doći do komplikacija. Osobito je bitno pratiti stanje nakon 28. tjedna trudnoće jer tada srce majke postaje najopterećenije. Ženama sa problemom oslabljenog srca ponekad je potrebno i do godine dana nakon poroda kako bi svi simptomi nestali.

Kako srčani problemi stvaraju komplikaciju u trudnoći?

Kako se volumen krvi tokom trudnoće u tijelu žene poveća i do 50%, koncentracija hemoglobina u krvi opada i često dolazi do anemije. Povećanje volumena ujedno uzrokuje i teže dijagnosticiranje bolesti. Kako je volumen veći, tako i srce mora snažnije „pumpati“ tu količinu krvi zbog čega srce može biti preopterećeno i dovodi do većeg broja otkucaja srca. Kako se prilikom poroda gubi dosta krvi, dolazi do velikih promjena u cirkulaciji. Cirkulacija krvi se u pravilu vraća u razinu prije trudnoće nakon 1-2 mjeseca nakon poroda carskim rezom, a nakon vaginalnog poroda najviše mjesec dana. U trudnoći, osobito u prvom tromjesečju kada je plod najosjetljiviji, ne preporučuje se izloženost trudnice rendgenskim kontrolama. U pravilu je najbolji način kontrole srčanih tegoba u trudnoći ehokardiografijom (ultrazvuk srca) koja nije štetna ni za majku ni dijete. Problemi koji se pojavljuju su mitralna stenoza, suženje aorte, kardiomiopatija, koronarna bolest, aritmije te tegobe usko vezane uz trudnoću kao što su problemi sa posteljicom (odvajanje posteljice, placental abruption), preeklampsija i gestacijska hipertenzija.

Mitralna stenoza

Mitralna stenoza je pojava kada dolazi do suženja mitralnog zaliska smještenog između lijeve klijetke i predklijetke. Tada dolazi tokom vremena do proširenja desne klijetke jer je veći teret pumpanja krvi upravo na njoj. Simptomi koji mogu ukazivati na mitralnu stenozu su iskašljavanje sluzave krvi, povećana je osjetljivost za obolijevanje od akutnog bronhitisa popraćena bolovima u prsima te je vrlo često gubljenje daha, bez obzira na težinu tjelesne aktivnosti, moguće je čak i gubljenje daha prilikom potpunog mirovanja, a do njega dolazi kada se pluća prepune krvlju koju je zbog suženja mitralnog zaliska i utjecaja na tlak teže ispumpati. Moguće je nakupljanje krvi i u ostalim organima. Sumnja se da je glavni uzročnik pojave mitralne stenoze reumatskog karaktera. Moguća je pojava krvnih ugrušaka ukoliko se osoba jako malo kreće i ima prekomjernu tjelesnu težinu. Do stvaranja ugruška dolazi uslijed pojave fibrilacije atrija koja je ujedno najčešći poremećaj srčanog ritma i može dovesti do moždanog udara. Ukoliko primjetite da nešto nije u redu, svakako se odmah obratite liječniku jer se pravilna dijagnoza može postaviti već nakon mjerenja tlaka i EKG-a. Živjeti sa strahom od mogućnosti da nešto sa vašim zdravljem nije u redu vam samo stvara dodatni stres i može dovesti do problema sa tlakom i aritmija izazvanih stresom. U slučaju mitralne stenoze liječnik najčešće prepisuje betablokatore kako bi se otkucaji srca smanjili i diuretike koji blago smanjuju volumen krvi i samim time u lijevoj klijetki smanjuju tlak. Teški oblici mitralne stenoze mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, osobito u trudnoći, kada kod majke izaziva ugruške i aritmije, dok kod djece može doći do niske porođajne težine, prijevremenog poroda ili mrtvorođenja. Žene sa blažim oblicima najčešće mogu bez komplikacija roditi vaginalno, dok se kod težih slučajeva često daje epiduralna, no nikako opća anestezija kako bi žena bila svjesna svega i ukoliko posumnja da nešto ne ide svojim tokom da može o tome obavijestiti svoga liječnika.

Suženje aorte

Ukoliko se radi u blagom suženju aorte, ono najčešće ne stvara nikakve tegobe, čak ni u vrijeme trudnoće. Ako se pak radi o jakom suženju to može dovesti do bitnih problema, velika je opasnost i za majku i dijete u trudnoći. U tom slučaju bi bilo poželjno prije nego žena zatrudni izvesti korekciju valvularne abnormalnosti kako bi rizik u trudnoći bio što manji. Najčešći simptomi koji ulazuju na suženje aorte su vrtoglavice, opća slabost, sinkopa (kratkotrajan gubitak svijesti) i anginozna oboljenja (angina pectoris kod koje je javljaju bolovi u prstima uslijed slabog dotoka krvi do srca). U blagim slučajevima moguće je da prođe i više od 20 godina prije nego se počnu javljati prvi simptomi, a liječenje je umjereno napornom tjelesnom aktivnošću. Kod umjerenih slučajeva je suženje moguće uočiti rentgenskim pregledom, dok se kod teških slučajeva povećava opasnost od srčanog zastoja. U kod teških oblika sužene aorte jedini način rješavanja problema je operacija kojom se zalistak zamjenjuje.

Kardiomiopatija

Kardiomiopatija je bolest srca do koje dolazi upravo zbog oslabljene funkcije samog srčanog mišića. Simptomi koji ukazuju na kardiomiopatiju su čest kašalj, umor, preskakanje srca, bol u prsima i abdomenu, nepravilni otkucaji srca i prekomjerno debljanje. Kod najblažih oblika bolesti se simptomi pojavljuju toliko rijetko da je veoma teško zaključiti da se radi o kardiomiopatiji dok je kod najtežih slučajeva jedini izlaz transplantacija srca jer može doći do potpunog zatajenja srca. Liječenje, kako do zatajenja nebi došlo, vrši se diureticima , beta-blokatorima i ACE inhibitorima. Do pojave dilatacijske kardiomiopatije može doći pred sam kraj trudnoće ili tek nakon poroda. Žena se najčešće u potpunosti oporavi u sljedeća dva mjeseca, no velika je opasnost da će se bolest ponovno vratiti u narednim trudnoćama. Ukoliko ste već bolovali od dilatacijske kardiomiopatije, a planirate još djece svakako se prije trudnoće savjetujte sa liječnikom. Ženama koje su imale izrazito teške simptome često se preporučuje da izbjegavaju naredne trudnoće jer postoje šanse da se simptomi još i pogoršaju što može dovesti do zatajenja srca i smrti majke i djeteta.

Koronarna arterijska bolest

Do koronarne arterijske bolesti dolazi zbog nakupljanja masti na stijenkama arterija čime one s vremenom postaju sve slabije prohodne i u krajnjem slučaju mogu dovesti do infarkta miokarda. Nakupljanje masti na stijenkama može biti uzrokovano pušenjem, uslijed povišenog kolesterola, zbog dijabetesa ili s druge strane zbog arterijske hipertenzije. Slabija prohodnost ujedno dovodi i do smanjenja dotoka kisika do srca što može u najtežim slučajevima uzrokovati zatajenje srca. Najčešći simptomi su stezanje i tupa bol u prsima koja se najčešće širi na lijevu stranu tijela te zbog bolova dolazi do znojenja i mučnina. U trudnoći veoma rijetko dolazi do infarkta, no opasnost se povećava ukoliko je kod trudnice dijagnosticirana preeklampsija, dijabetes, ukoliko je starije životne dobi i boluje od kronične hipertenzije. Razina smrtnosti od infarkta tokom trudnoće je veoma niska te nemate razloga za zabrinutost ukoliko redovito kontrolirate vaše zdravlje, ukoliko je vaš liječnik zadužen za vođenje trudnoće u potpunosti upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem. Liječenje beta blokatorima i niskom dozom acetilsalicilne kiseline i nitrata smatra se sigurnim i u trudnoći.

Aritmije

Aritmije su poremećaji u pravilnom ritmu rada srca. Veoma rijetko mogu dovesti do zatajenja srca, no svakako se simptomi razvijaju i pojačavaju kroz dugi vremenski period da bi do toga došlo. Ukoliko su aritmije rijetke i vrlo blage neće ni postojati simptomi koje bi mogli primjetiti. Ukoliko aritmije ojačaju one se mogu manifestirati kroz slabost, umor, nesvjestice, izražene bolove u prsima i nedostatak zraka. Ukoliko primjetite ove simptome, svakako se obratite svome liječniku kako bi na vrijeme započeli sa liječenjem dok simptomi još nisu vrlo izraženi i dok vas ne ometaju u svakodnevnom životu. Imajte na umu da ignoriranje simptoma može samo pogoršati aritmije i u krajnjoj liniji dovesti do zastoja srca. Ukoliko su aritmije blage vrlo je vjerojatno da vam neće stvarati probleme tokom trudnoće. Ako se ipak radi o snažnijim aritmijama sa izraženim simptomima svakako se prije trudnoće posavjetujte sa vašim liječnikom. Lijekovi kao što su beta-blokatori i digoksin smiju se koristiti i tokom trudnoće. Trudnoću je potrebno redovito pratiti i odmah se obratiti liječniku ukoliko se pojave izraženiji simptomi kako ne bi doveli u opasnost svoje zdravlje i zdravlje vašeg djeteta. Ukoliko se radi u snažnijim aritmijama svakako je potrebno redovito odlaziti na kontrole kod kardiologa.