Trudnoća.hr > Hoću bebu > Bolesti > Klamidija

Klamidija

Najveći problem kod klamidije je što se simptomi javljaju veoma rijetko, najčešće kada je bolest već uznapredovala!

Što je klamidija?

Klamidija je bakterija koja u tijelu uzrokuje jednu od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Klamidija je puno češća kod mlađe populacije, osobito kod mlađih od 25 godina i to najviše zbog rizičnog spolnog ponašanja navedene dobne skupine. Kako se bakterija klamidija nalazi u spermi, cervikalnoj sluzi i urinu, prenosi se oralnim, analnim i genitalnim spolnim odnosom. U trudnoći se dijete najčešće ne zarazi tokom trudnoće već prilikom samog poroda.

Nastavite čitati članak niže...

Koji su simptomi klamidije?

Najveći problem kod klamidije je što se simptomi javljaju veoma rijetko, kada je infekcija već uznapredovala. Najčešće je to žarenje tokom mokrenja, pojačan vaginalni iscjedak, učestalo mokrenje, svrbež, bol u donjem dijelu trbuha, krv u urinu i upala vrata maternice. Kao posljedica klamidije, ali i mnogih drugih spolno prenosivih bolesti, može doći do pojave zdjelične upalne bolesti (PID). Zdjelična upalna bolest odražava se gotovo jednakim simptomima kao što su bol u trbuhu, izrazito bolni seksualni odnosi, pojava krvi u vaginalnom iscjedku, mučnine i groznica.

Najčešći simptomi klamidije su žarenje kod mokrenja, pojačan vaginalni iscjedak, svrbež, bol u trbuhu, krv u urinu i upala vrata maternice.

Ukoliko se klamidija pravovremeno ne liječi i dovede do zdjelične upalne bolesti kao trajne posljedice mogu se javiti oštećenja na jajovodima i trajna neplodnost. Kod trudnica zaraženih klamidijom veće su šanse za izvanmaterničnu trudnoću. Kod muškaraca su simptomi žarenje tokom mokrenja, iscjedak iz penisa, upala rektuma i bolni i natečeni testisi. Sve trudnice bi već pri prvom natalnom pregledu trebale obavijestiti svoga liječnika ukoliko su one ili partner zaraženi kako bi se krenulo odmah sa terapijom koja se provodi u oba partnera i preporuča se apstinencija od seksa za vrijeme i tjedan do dva nakon uzimanja terapije kako ne bi došlo do ponovne infekcije.