Trudnoća.hr > Hoću bebu > Bolesti > Kako zatrudnjeti s dijabetesom?

Kako zatrudnjeti s dijabetesom?

Što je dijabetes?

Dijabetes je kronična bolest koja dovodi do povišene razine šećera u krvi. Postoje dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2 te se razlikuju po tome što kod tipa 1 gušterača uopće ne proizvodi inzulin koji je zadužen za korištenje glukoze za rast i stvaranje energije. Kod dijabetesa tipa 2 se javlja problem unatoč tome što gušterača proizvodi inzulin, no tijelo nije u mogućnosti apsorbirati ga. Teški oblici dijabetesa mogu dovesti do zatajenja bubrega, srčanih tegoba, sljepoće, osteoporoze, a u najtežim oblicima i do smrti.

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 češći je kod djece, no moguće je da se pojavi i kod odraslih, no to se događa veoma rijetko. Od svih kroničnih bolesti kod djece dijabetes tipa 1 je najzastupljeniji. Kod dijabetesa tipa 1 dolazi do propadanja beta stanica u gušterači te proizvodnja inzulina u potpunosti prestaje. Sam proces propadanja beta stanica može trajati godinama, no nakon što proizvodnja inzulina u potpunosti prestane naglo će se javiti simptomi poput naglog gubitka tjelesne težine, česta i snažna žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid i povećan apetit. Iako se smatra da ne postoji utjecaj genetike na razvoj dijabetesa tipa 1, česte su sumnje kako je okidač za razvoj ovog tipa dijabetesa vanjski utjecaj. Kako često djeca neznaju precizno objasniti kako se osjećaju, veoma je bitno redovito i temeljito pratiti razvoj bolesti. Djeca sa dijabetesom zahtjevaju cjelodnevnu njegu kako bi se pozorno pratila razina glukoze u krvi. Dijete će svakodnevno morati primati dozu inzulina, tako da je mnogo jednostavnije da vam liječnik pokaže i objasni kako se to radi kako nebi morali svakodnevno odlaziti kod liječnika na primanje inzulina. Vrlo je bitna i pravilna prehrana, tako da je preporučljivo savjetovati se sa vašim liječnikom i nutricionistom što je najbolje za vaše dijete, u kojim količinama i koliko često tokom dana dijete treba uzimati obroke jer su često potrebni i međuobroci, a razmak između obroka mora biti uvijek jednak.

Nastavite čitati članak niže...

Kod djece može doći do hipoglikemije i tokom spavanja što je veoma opasno te se stoga ponekad preporučuju lagani obroci netom prije spavanja koji to u određenoj mjeri mogu spriječiti.

Uzimanje inzulina može dovesti do izrazito niske razine glukoze kada nastupa hipoglikemija. Ukoliko je razina glukoze malo ispod prosječne javit će se simptomi poput znojenja, drhtavice i ubrzani otkucaji srca, dok ako razina glukoze padne znatno niže od prosječne posljedice bi mogle biti teže. U tom slučaju se javlja slabost, potpuna dezorijentiranost, agresivnost, a u najtežim oblicima i koma i smrt. Upravo kako bi se hipoglikemija izbjegla treba uvijek imati uz sebe prirodni zaslađeni sok, vrećice šećera ili tvrde bombone kako bi se odmah podigla razina glukoze u krvi. Ako se kroz 10-ak minuta stanje ne počne popravljati potrebno je dati glukagon. Upravo iz tog razloga je potrebno naučiti članove obitelji kako dati injekciju glukagona. Veoma je bitno i dati dovoljne količine tekućine djetetu. Kod djece može doći do hipoglikemije i tokom spavanja što je veoma opasno te se stoga ponekad preporučuju lagani obroci netom prije spavanja koji to u određenoj mjeri mogu spriječiti.

Dijabetes tipa 2

Za razliku od dijabetesa tipa 1 koji se najčešće javlja kod djece, dijabetes tipa 2 pretežito se pojavljuje kod odraslih osoba, najčešće onih starijih od 40 godina starosti. Kod razvoja ovog tipa dijabetesa ključnu ulogu ima genetika. Dodatnu opasnost od pojave dijabetesa tipa 2 ljudi mogu smanjiti odgovornim ponašanjem jer se pojavljuje zbog prekomjerne tjelesne težine i kao posljedica preslabe fizičke aktivnosti. Kod dijabetesa tipa 2 gušterača redovito izlučuje inzulin, no problem se javlja kada tijelo nije u mogućnosti apsorbirati taj inzulin i pretvoriti ga u prijeko nam potrebnu energiju. U novije doba se dijabetes tipa 2 počinje pojavljivati i kod djece, a sumnja se da je uzrok tome sve veći broj pretile djece koja se nedovoljno kreću. Do dijabetesa ponekad mogu dovesti i bolesti ili operacije gušterače koje narušavaju njezino pravilno funkcioniranje te je učestalija pojava dijabetesa tipa 2 kod pušača. Uzimanje inzulina može dovesti do izrazito niske razine glukoze kada nastupa hipoglikemija. Ukoliko je razina glukoze malo ispod prosječne javiti će se simptomi poput znojenja, drhtavice i ubrzani otkucaji srca, dok ako razina glukoze padne znatno niže od prosječne posljedice bi mogle biti teže. U tom slučaju se javlja slabost, potpuna dezorijentiranost, agresivnost, a u najtežim oblicima i koma i smrt. Upravo kako bi se hipoglikemija izbjegla treba uvijek imati uz sebe prirodni zaslađeni sok, vrećice šećera ili tvrde bombone kako bi se odmah podigla razina glukoze u krvi. Ako se kroz desetak minuta stanje ne počne popravljati potrebno je dati glukagon. Upravo iz tog razloga je potrebno naučiti članove obitelji kako dati injekciju glukagona.

Kako zatrudnjeti sa dijabetesom?

Žene koje boluju od dijabetesa ne bi trebale trudnoću olako shvaćati jer dijabetes može izazvati mnogobrojne komplikacije za vas i vaše dijete. Mnogo češće dolazi do pobačaja ili mrtvorođenja upravo kod žena koje boluju od dijabetesa. Djeca koja se rode najčešće tokom života razvijaju dijabetes. Najveća opasnost za dijete je tokom prva 2 mjeseca trudnoće kada može doći do razvoja srčanih mana, zatajenja bubrega i oštećenja  mozga kod djeteta. Ukoliko se trudnoći sa dijabetesom posveti dovoljna pažnja, naravno, velike su šanse da će vaše dijete biti zdravo i da neće biti većih teškoća za vrijeme trudnoće za vas ni vaše dijete. Vrlo je bitno često kontrolirati razinu glukoze kako bi odmah mogli reagirati ukoliko vam je razina glukoze jako povišena, pa je potrebno uzreti inzulin ili ako je razina glukoze izrazito niska pa je potrebno nadomjestiti šećer uzimanjem bombona ili sokova ili u krajnjoj liniji primiti injekciju glukagona koji bi razinu glukoze trebao dovesti u normalu.

Kod žena sa dijabetesom liječnici najčešće preporučuju nešto veće doze folne kiseline, stoga se posavjetujte sa vašim liječnikom kada se odlučite na trudnoću.

Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu prije trudnoće je potrebno smršaviti kako bi smanjili opasnosti za vas i dijete na najmanju moguću razinu. Svakako je potrebno izbaciti cigarete te uzimanje alkohola koji uzrokuje vrtoglavo brz rast i pad razine šećera u krvi. Kako smo već naveli, zdrava i pravilna prehrana u vidu više manjih obroka, zdravih namirnica i redovitog uzimanja obroka u jednakim vremenskim intervalima te redovita tjelovježba također djeluju pozitivno na uklanjanje mogućih komplikacija u trudnoći. Kao što se svim ženama savjetuje prije i za vrijeme trudnoće potrebno je uzimati dodatke prehrani koji sadrže folnu kiselinu koja pomaže pri pravilnom razvoju ploda već od samog začeća. Kod žena sa dijabetesom liječnici najčešće preporučuju nešto veće doze folne kiseline, tako da se posavjetujte sa vašim liječnikom kada se odlučite na dijete. Neki lijekovi za regulaciju glukoze u krvi se nesmiju uzimati tokom trudnoće te se na vrijeme konzultirajte sa vašim liječnikom kako bi prije začeća utvrdili koji su mogući načini regulacije šećera koji vama i vašem organizmu odgovaraju.