Trudnoća.hr > Hoću bebu > Bolesti > Kako se pripremiti za trudnoću uz probleme sa štitnjačom?

Kako se pripremiti za trudnoću uz probleme sa štitnjačom?

Štitnjača

Štitnjača, odnosno štitna žlijezda je endokrini organ koji se nalazi na sredini prednjeg dijela vrata. Jedan je on najprokrvljenijih organa u ljudskome tijelu. Nalazi se odmah ispod kože i ima oblik leptira s obzirom na to da se sastoji od dva krila koji su povezani vratom štitnjače. Često se uvećanje štitne žlijezde može zamjetiti golim okom ili na dodir upravo iz razloga što je smještena odmah ispod kože. Da bi se potvrdila bolest štitnjače najčešće se izvodi ultrazvuk vrata, kontrola hormona štitnjače iz krvi, punkcija i scintigrafija štitnjače. Kako je štitnjača endokrini organ, znači da ona izlučuje hormone, a to su hormoni T3 i T4. Njihovo izlučivanje regulira hipofiza (žlijezda u mozgu). Hormoni T3 i T4 reguliraju brzinu metabolizma. Ukoliko dođe do preslabog izlučivanja hormona usporava se i metabolizam, ponekad i do 40%, dok se pretjeranim lučenjem hormona metabolizam ubrzava i do 100%. Kako je upravo rad štitnjače zaslužan za povećanu razgradnju bjelančevina, pojačavanje mentalnih procesa i ubrzavanje metabolizma masti i ugljikohidrata, svim tim procesima ona utječe na kompletan razvoj organizma, na disanje, spavanje, probavu, aktivnost mozga te rad svih ostalih žlijezda u organizmu.

Bolesti štitnjače

Problemi sa štitnjačom se javljaju kada je njezin rad oslabljen ili pojačan. Kada je funkcija štitne žlijezde oslabljena, to stanje se naziva hipotireozom, dok je kod hipertireoze upravo suprotno, to jest rad štitne žlijezde je pojačan.

Nastavite čitati članak niže...

Hipotireoza

Do hipotireoze dolazi kod oslabljenog rada štitnjače, odnosno pri smanjenom izlučivanju T3 i T4 hormona ili ukoliko je izlučivanje hormona normalno, no tijelo ih prepoznaje kao opasnost te ih uništava. Ta pojava je autoimuna bolest štitnjače i zovemo ju Hashimotov tireoditis. Kod žena se problemi hipotireoze javljaju obično nakon 40. godine starosti, no moguće je da se pojave i ranije. Najčešći simptomi su umor, debljanje, problemi sa probavom, koža postaje suha i beživotna, ovulacija može izostajati te se pojavljuje natečenost lica i udova. Ukoliko se bolest ne liječi može dovesti do težih obolijenja sa srcem i problema psihičke prirode.

Doza lijeka se postepeno prilagođava, ovisno o djelovanju na svakog pojedinca.

Vrlo čest problem je što se simptomi javljaju veoma sporo, pa se većina bolesnika kroz život kako se simptomi pojavljuju i privikava na njih, pa ih kasnije smatraju normalnima te se rijeđe odlučuju na liječenje. Hipotireoza se liječi nadomjesnim sintetskim hormonima, najčešće je to levotiroksin. Doza lijeka se postepeno prilagođava, ovisno o djelovanju na svakog pojedinca. Liječenje je vrlo uspješno te se kada se razina hormona dovede na normalnu potrebno je kontrolirati hormone isprva dva puta godišnje, dok je kasnije dovoljno jednom u godinu dana. Lijekove je potrebno uzimati i u trudnoći, ponekad čak i pojačane doze jer upravo u trudnoći dolazi do povećane potrebe za tiroksinom. Liječenje nije štetno ni za majku ni dijete ako se provodi u trudnoći.