Trudnoća.hr > Hoću bebu > Bolesti > Epilepsija

Epilepsija

Epilepsija

Epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti/ poremećaja, a uzročnici mogu biti mnogobrojni poremećaji središnjeg živčanog sustava. Jedan epileptični napad ne mora nužno ukazivati na oboljenje, već može biti posljedica učestalog nedostatka sna, hipoglikemije ili visoke razine stresa. Epilepsija se dijagnosticira tek nakon više učestalo ponavljanih napadaja. Napadaje ćemo prepoznati po grčenju mišića, djelomični ili potpuni gubitak svijesti i smetnje sa osjetima vida, sluha i njuha. Najčešće napadaju prethodi neki čudan predosjećaj poput trnaca u udovima, mučnine s povraćanjem, čudan miris, iznenadno lupanje srca. Taj predosjećaj liječnici nazivaju aura.

Epilepsija i trudnoća

Ukoliko vam je dijagnosticirana epilepsija, a odlučite se na trudnoću, svakako o tome na vrijeme obavijestite liječnika. Savjetuje se barem šest mjeseci prije trudnoće konzultirati se sa liječnikom kako bi na vrijeme mogli promijeniti vaše lijekove na doze i vrstu lijeka koje su dozvoljene u trudnoći i samim time testirali koje doze su individualno za svaku ženu dovoljne da bolest drže pod nadzorom, to jest da se utvrdi da pod smanjenim dozama lijeka neće doći do epileptičnih napadaja, a istovremeno da te doze neće naštetiti vašem djetetu u trudnoći.

Nastavite čitati članak niže...

Ukoliko vam je dijagnosticirana epilepsija, a odlučite se na trudnoću, svakako o tome na vrijeme obavijestite liječnika.

Vaše tijelo će trebati određeni period da se privikne na novu vrstu lijeka i smanjene doze te se upravo zato savjetuje krenuti sa izmjenom terapije barem šest mjeseci prije trudnoće kako bi liječnici mogli reagirati ukoliko se utvrdi da vam lijek ne odgovara ili pak smanjiti doze ukoliko se utvrdi da će i manja doza lijeka držati bolest pod nadzorom. Najvažnije je nikako ne preskakati uzimanje lijekova, pogotovo u trudnoći. Epileptični napadaj može vašoj bebi nanijeti znatno više štete nego kontrolirane doze antiepileptika preporučene od stručnjaka. 90% žena sa epilepsijom koje se pridržavaju uputa liječnika imaju normalnu trudnoću i rađaju zdravu djecu. Antiepileptici povećavaju šanse da će kod djeteta bili blagih srčanih mana, rascjepa usne ili nedostatak kožice na penisu kod dječaka, no ovi problemi javljaju se kod vrlo malenog broja trudnoća.

Epileptični napadaj može vašoj bebi nanijeti znatno više štete nego kontrolirane doze antiepileptika preporučene od strane stručnjaka.

Kako bi rizike smanjili na minimum, redovito odlazite na kontrole i savjetujte se sa vašim liječnikom o svim mogućim nejasnoćama koje vas muče. Ženama koje će morati uzimati antiepileptike tokom trudnoće savjetuje se povećana doza folne kiseline. Potrebna doza kod zdravih žena obično je 5 mikrograma i upravo ta količina se nalazi u većini prenatalnih vitamina namijenjenih trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Ženama sa dijagnosticiranom epilepsijom savjetuje se folna kiselina u dozi od 5miligrama dnevno upravo iz razloga jer antiepileptici otežavaju apsorpciju folne kiseline u tijelu žene. No, svakako se savjetujte sa liječnikom prije uzimanja folne kiseline i on će odlučiti u kojoj dozi ju trebate uzimati. Zbog dijagnosticirane epilepsije liječnici će vjerojatno zahtijevati učestalije preglede kako bi se redovito pratilo kako se dijete razvija.

Žene sa epilepsijom koje se pridržavaju redovitog uzimanja propisane terapije vrlo rijetko imaju problema. Kod nekih trudnica je uočeno kako se stanje epilepsije znatno popravilo tokom trudnoće. Žene sa epilepsijom mogu nesmetano dojiti i uzimati razine lijekova propisane u trudnoći ukoliko liječnik ne odluči drugačije ili ako sami ne primjetite da vam se stanje pogoršava i da je potrebno zatražiti liječnika da vam pojača dozu.