Trudnoća.hr > Beba > Zabava i bebe > Zvečka

Zvečka

Istraživanja su pokazala kako je crvena boja najbolje prihvaćena kod malih beba tako da izaberite crvenu zvečku za vašu bebu, ili barem neku od jarkih boja jer je dokazano da pastelne boje ni približno ne potiču djecu na razvoj kao žarke boje.

Kako su bebe tokom prve godine života najviše zainteresirane za igračke koje ispuštaju zvukove, nije ni čudo da je zvečka ostala jednako popularna već generacijama. Prve zvečke pronađene su još u 14. stoljeću prije Krista u egipatskim grobnicama i otada su se oblikom znatno promijenile, no nisu izgubile na svojoj popularnosti.

Nastavite čitati članak niže...

Danas ih je moguće pronaći u mnogobrojnim oblicima i sa raznim punjenjima. Od onih plastičnih i gumenih do plišanih igračaka sa punjenjem koje također imaju funkciju zvečki. Istraživanja su pokazala kako je crvena boja najbolje prihvaćena kod malih beba tako da izaberite crvenu zvečku za vašu bebu, ili barem neku od jarkih boja jer je dokazano da pastelne boje ni približno ne potiču djecu na razvoj kao žarke boje.

Prilikom odabira zvečke imajte na umu da će ih dijete stavljati u usta, mahati njima te je bitno da one budu načinjene od materijala koji nisu štetni za vaše dijete te da nemaju sitne dijelove koji bi se mogli odlomiti. Rubovi neka budu obli jer bi oštri rubovi mogli ozlijediti vaše dijete.

Zvečke bi trebale imati što sitnije punjenje kako bi zvuk koji proizvode bio što ugodniji djetetu. Izbjegavajte zvečke koje svijetle jer bi pretjerano bombardiranje svih osjetila vašu bebu moglo zbuniti.

Zvečke bi trebale imati što sitnije punjenje kako bi zvuk koji proizvode bio što ugodniji djetetu.

Iako je zvečka vrlo jednostavna igračka, razvoju vašeg djeteta pomoći će više od mnoštva „modernih“ igračaka koje se pojavljuju na tržištu. Ukoliko vaše dijete ima mnoštvo igračaka koje mu nisu zanimljive, to samo znači da te igračke nisu primjerene za djetetovu dob. Zvečka ne bi trebala ispuštati dodatne melodije osim osnovnog zvuka punjenja jer bi ju to moglo zbuniti.

Dok će vaše dijete u dobi od mjesec dana pratiti zvečku pogledom do kuta od 45°, u drugom mjesecu će dijete proširiti taj kut i na 90°. Osim osjeta dodira, vaša beba igranjem zvečkom razvija i svoj vid, sluh i moć koncentracije i opažanja.

Kako je prvi djetetov doživljaj svijeta upravo dodirom, najbolje je izabrati gumenu zvečku dovoljno veliku da ju dijete ne može staviti u usta, a opet dovoljno malenu da ju može obuhvatiti ručicama.

Osim što dijete prati zvečku pogledom, osluškuje zvuk i primjećuje boje zvečke, to je idealna igračka koja od prvih mjeseci uči djecu primati stvari rukama.

Kada beba poraste moći ćete i sami raditi zvečke punjenjem bočica kamenčićima, raznim žitaricama ili sličnim. Bocu možete oblijepiti maštovitim naljepnicama ili obojiti.