Trudnoća.hr > Beba > Zabava i bebe > Prve igre za bebe

Prve igre za bebe

Igra je aktivnost koja je djetetu potrebna jednako kao spavanje i hranjenje.

Dok se većina roditelja trudi da svojoj djeci osigura što „pametnije“ igračke i što zanimljivije djeci ispuni vrijeme, zaboravlja na jako važnu stvar. Djetetu je potrebna određena sloboda kako bi već od malih nogu moglo razvijati svoju maštu.

Bebama su najzanimljivije igračke zasigurno vaša kosa, njegove rukice i nožice. Dijete u igri s vama otkriva i razvija svoju maštu. Iako vam se bacanje igračaka i stavljanje svega što im dođe pod ruku u usta čini ponekad kao provokacija, to je nešto što vaše dijete najčešće veseli mnogo više od igračaka razvijenih od strane mnogobrojnih stručnjaka.

Djetetu je potrebna određena sloboda kako bi već od malih nogu moglo razvijati svoju maštu.

Isto tako, dobro je dijete neko vrijeme nakon buđenja ostaviti u krevetiću ukoliko ne plače. Ono će se u miru i tišini igrati sa nožicama i prstićima. Ne veselite se previše, ova igra djeci brzo dosadi, pa će vrlo brzo zahtijevati vašu pažnju.

Djeca danas provode mnogo vremena u sjedalicama i hranilicama u kojima im je ograničeno kretanje. Upravo iz tog razloga kada ste kod kuće pokušajte djetetu osigurati što više vremena na podu kako bi ga potaknuli na kretanje i igranje. Pritom vodite računa da su stepenice ograđene i sve potencijalne opasnosti uklonjene iz djetetove blizine. Smanjiti ćete broj zabrana koje djetetu morate izreći i time olakšati i sebi i djetetu.

Iako se grozite toga, nije potrebno djetetu braniti stavljanje predmeta u usta, ukoliko se radi o predmetima koji dijete ne mogu ozlijediti i sigurni su za male bebe. Vjerovali ili ne, vaše dijete se i stavljanjem raznih predmeta u usta razvija. Dijete time razvija svoju motoriku jer mora naučiti kako rukama uhvatiti predmete raznih oblika i veličina. Prva djetetova faza razvoja je takozvana „oralna faza“ kada dijete, po uzoru na sisanje, stavljanjem predmeta u usta dolazi do zaključka da li je neki predmet dobar ili nije.

Iako vam ponekad dozlogrdi stalno dodavanje predmeta koje dijete svaki puta iznova baca čak i to bacanje igračaka  dijete potiče na učenje. Ono otkriva svoje mogućnosti, njemu začuđujuću moć gravitacije, a ujedno se i svaki put dobro nasmije.

Gledanje u ogledalo također će dugo vremena intrigirati vaše mališane. Tko je to dijete u ogledalu?

Jednako će zanimljivo biti gledati to dijete kako se smije, kao i kada plaće. Često bebe kada vidjet svoj uplakan odraz u ogledalu prestanu plakati. Iako vam se ovako jednostavne stvari činile banalnima da bi ih uopće mogli nazvati igrama, vaše bebe iz njih mogu naučiti i više nego što mislite.