Trudnoća.hr > Beba > Zabava i bebe > Prva bebina igračka

Prva bebina igračka

Prva tri mjeseca djetetova života sasvim dovoljna zanimacija djetetu ste vi, vaš glas i pokreti, tek nakon navršenog trećeg mjeseca dijete će moći svjesno prihvaćati igračke. Kako su djeca vrlo zainteresirana šarenilom, neka i igračke budu jarkih boja jer će više zainteresirati djecu od igračaka u pastelnim tonovima.

Prilikom odabira prvih igračaka za bebe treba biti vrlo oprezan. Štetni materijali koji ispuštaju otrove, dijelovi koji se mogu odlomiti ili igračke nedovoljno velike, pa ih stoga dijete može staviti u usta, najčešće su karakteristike na koje morate obratiti pažnju prilikom kupnje.

Nastavite čitati članak niže...

Tokom prve godine života djeca će biti najviše zadivljena igračkama koje ispuštaju zvukove. Istraživanja pokazuju kako je malenoj djeci najzanimljivija crvena boja, pa prilikom odabira igračke imajte to na umu. Ovako malenoj djeci vrlo su zanimljive igračke koje se mogu objesiti iznad krevetića.

 Štetni materijali koji ispuštaju otrove, dijelovi koji se mogu odlomiti ili igračke nedovoljno velike, pa ih stoga dijete može staviti u usta, najčešće su karakteristike na koje morate obratiti pažnju prilikom kupnje.

Za djecu do 6 mjeseci savjetuje se kupovina gumenih igračaka. Zvečke su također vrlo dobar izbor, samo pazite da ne odaberete one koje bi mogle vaše dijete ogrebati ili udariti u energičnom mahanju ručicama. Stoga je u ovom periodu najbolje birati gumene zvečke.

Nakon navršenih 6 mjeseci se savjetuje kupovina plišanih igračaka i igračaka koje se samostalno kreću te podloga za igranje koje često na sebi imaju zvečke, plišane igračke koje ispuštaju zvukove te nelomljiva  ogledalca.

Kod djece starije od 8 mjeseci vrlo su popularne igračke koje zahtijevaju i rad moždanih vijuga, kao što su drvene slagalice, igračke sa rupama u raznim geometrijskim oblicima u koje djeca moraju umetati pripadajuća geometrijska tijela.

Djeca će biti oduševljena ako kupite neku od igračaka koje se navlače na ruku ili imaju mogućnost pokretanja dijelova tijela koncem, pa će tako uživati u pravoj maloj kazališnoj predstavi koju pripremite za svoju malenu publiku.

Listanje knjiga djeci je zanimljivo već od malih nogu. Tako za malene bebe odaberite plišane knjižice ili one punjene gelom, dok će oni veći rado uživati u pravim slikovnicama.

Prilikom odabira igračke imaju te na umu da bude opet dovoljno jednostavna kako ne bi bombardirala sva djetetova čula.

Za vrijeme nicanja zubića savjetujemo kupovinu igračaka koje u sebi sadrže gel koji se drži u hladnjaku te će dijete prilikom igre hladnim gelom umiriti bolno područje. Dobar izbor su i mnogobrojne igračke obješene na jednom obruču. Osim zvečki, plastičnih ključeva, tu se često nalaze i gumene rebraste igračke koje su vrlo pogodne za masažu djetetovog zubnog mesa.

Prilikom odabira igračke imaju te na umu da bude opet dovoljno jednostavna kako ne bi bombardirala sva djetetova čula. Za zvečku je sasvim dovoljno da proizvodi ugodan zvuk (što sitnije punjenje), nisu potrebni nikakvi svjetlosni efekti i dodatni umjetni zvukovi koji bi mogli zbuniti ili čak uplašiti dijete.