Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Verniks na bebinoj koži

Verniks na bebinoj koži

Izvor fotografije: Shutterstock

Što je verniks na bebinoj koži?

Verniks je bijela „sirasta“ ljepljiva tvar na bebinoj koži neposredno nakon poroda. Iako ne izgleda baš lijepo, verniks je korisniji za vašu bebu nego što možete i zamisliti. Sastoji se od lipida, proteina, aminokiselina i brojnih spojeva sa antibakterijskim djelovanjem.

Čemu verniks služi?

Verniksova primarna zadaća je zaštita tanke i osjetljive bebine kože sve do poroda. Iako štiti kožu od isušivanja od plodne vode, u svom sastavu ima čak 80% vode. Osim što štiti bebu u maternici, verniks služi i kao zaštitni sloj prilikom poroda sprječavajući da dijete pokupi određene bakterije, gljivice ili viruse prolazeći proz porođajni kanal.

Nastavite čitati članak niže...

Proteini iz verniksa zapravo su najsličniji onima iz majčinog mlijeka.

Zapamtite, ne postoji nježniji i bolji losion za kožu vaše bebe od verniksa!

Verniks ujedno štiti i od izloženosti bebe mekoniju, služi kao lubrikant pri vaginalnom porodu i olakšava bebama koje to još ne mogu samostalno u kontroli tjelesne temperature.

Kada verniks nastaje?

Verniks se počinje stvarati poslije 20. tjedna trudnoće i ostaje tu sve do poroda. Kako se porod bliži, tako se i količina verniksa smanjuje. Dok kod prijevremeno rođenih beba možemo primijetiti velike količine verniksa na koži, kod beba rođenih na termin ili kasnije je često količina verniksa jedva primjetna.

Uklanjanje verniksa

Iako je u većini rodilišta praksa kupanje djeteta neposredno nakon poroda, novija istraživanja pokazuju kako je verniks blagotvoran za bebu i nakon poroda i idelano bi bilo ostaviti ga na bebinoj koži što duže. Umjesto klasičnog kupanja, brojni stručnjaci savjetuju samo brisanje mokrom krpicom prvih nekoliko dana, što (ako izuzmemo prvo kupanje u rodilištu) roditelji uglavnom i prakticiraju dok ne otpadne pupak.

Kod žena koje su rodila carskim rezom i bebe nisu morale proći kroz uski porođajni kanal primjećena je znatno veća količina verniksa nego kod beba koje su rođene vaginalno.

Većina verniksa apsorbira se u djetetovu kožu u prvih 24 nakon poroda, pa ne bi bilo loše ako je moguće u tom periodu izbjeći klasično kupanje i dijete nježno prebrisati mokrim krpicama. Zapamtite, ne postoji nježniji i bolji losion za kožu vaše bebe od verniksa!

Kolike su blagodati verniksa dovoljno govori i činjenica da znanstvenici rade na tome da stvore sintetičku inačicu verniksa koja bi štitila prijevremeno rođene bebe, kao i odrasle s ozbiljnim opekotinama i oštećenjima na koži.

Kako mama može pomoći?

Ako netom nakon poroda beba bude stavljena vama na prsa, ne bi bilo loše, ako budete u mogućnosti i ako primijetite verniks na bebinoj koži da ga lagano utrljavanje u bebinu kožu kružnim pokretima i osim najnježnije masaže, bebi ćete pomoći da koža upije verniks.

Nastavite čitati članak niže...