Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Tri stvari koje ne smijete raditi svojoj bebi

Tri stvari koje ne smijete raditi svojoj bebi

Roditeljstvo je teško, pogotovo novim roditeljima. Donosimo vam par savjeta kako se (ne) ophoditi s vašom bebom ne bi li se razvila u prekrasnu osobu.

 

1. Ne ignorirajte vašu bebu

Studije ukazuju da čak i novorođenčad pokazuju znakove komunikacije s roditeljom. Naravno, bebe ne mogu govoriti ali mogu micati svojim rukama gestikulirajući svakakve stvari koje roditelji ne mogu razumjeti (lijeva ruka pokazuje ono što se odnosi na bebu a desna na roditelja). Poznato je da majke mogu komunicirati sa svojim djetetom dok je još u trbuščiću kroz pjevanje, pričanje i čitanje. Stoga nije upitno – veza između roditelja i bebe je iznimno važna i ono što se nauči u ranoj fazi razvoja biti će usvojeno kao “normalno” te čak može utjecati na sam razvoj mozga u socijalnom smislu. Moglo bi se reći da ignoriranjem zapravo negativno “podučavate” dijete kako da se odnosi prema vama i prema svim “partnerstvima” tijekom cijelog života što naravno može imati vrlo loše posljedice prilikom sklapanja prijateljstva ili održavanja veza. Razmislite dvaput prije nego što odlučite “surfati po mobitelu” umjesto da mazite i dodirujete svoje dijete.

 

2. Ne puštajte vašu bebu da plače

Zamislite da ste kod zubara bolovima i da vas svi liječnici i sestre jednostavno – ignoriraju. Sigurno vam se ne bi svidjelo. Dragi roditelji, bebama je još gore – one su u fazi brzorastućeg moždanog razvoja te uče obrasce ponašanja i fizičkog funkcioniranja te je za njih ovo ponašanje kao mučenje. Stoga imajte na umu: iako je činjenica da bebe plaču, ako i dođe do toga – ne ignorirajte njihov plač na način da kažete “ma, isplakat će se i biti će bolje”! Dječji psiholozi se slažu, da ostavljanjem djeteta u plaču može u budućnosti rezultirati sebičnim ponašanjem te lako iritirajućim temperamentom. Također, bebe daju razno razne znakove nelagode (grimase, mrštenje) stoga ignorirati ih namjerno i čekati da beba zaplače je opet izrazito nepovoljno postupanje. Konačan cilj je, iako vrlo teško izvediv, spriječiti plač djeteta općenito. Ako već i dođe do plača (a budimo realni, doći će) naša preporuka je da bez obzira na sve pokušate smiriti vaše dijete s nježnim kontaktom, pjesmicom, nunanjem ili što već vaše srce zna da je najbolje.

 

3. Ne ostavljajte vašu bebu samu

Bebe su praktički građene kako bi bile vezane za roditelje i ne razumiju zašto su ostavljene i same. Ostavljanje bebe može rezultirati s cijelim spektrom negativnih osjećaja koje će utjecati na njihov cijeli život. Bebe su također izrazito osjetljive na društvo i roditelje te se oslanjaju cijelim svojim bićem na njegu roditelja. Iako postoji mišljenje da je bebe potrebno osamostaljivati, istina je sasvim suprotna – izoliranje djeteta može prouzrokovati cendravo ili povučeno ponašanje u kasnijim fazama razvoja. Sasvim je sigurno da na ovaj način izazivate strah i nesigurnost u vašem odnosu stoga vam preporučujemo – budite u blizini vaše bebe što je više moguće.

 

Imajte sve ovo na umu sljedeći put kad se zapitate “Pa pobogu, zašto toliko plače???”. Shvatite, sve što bebe rade, rade zbog toga što ne znaju drukčije. Kod beba ne postoje skrivene namjere i prkos – one su čista bića bez loših namjera koja samo žele iskazati svoje probleme, osloniti se na vašu njegu i živjeti svoj prekrasan život.

 

 Volite vašu bebu i pružite joj najbolju moguću brigu – kasnije će vam se sigurno isplatiti.