Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Tetra i moderne platnene pelene

Tetra i moderne platnene pelene

Tetra pelene

Tetra pelene se danas mogu pronaći u raznim bojama i sa zanimljivim detaljima te nisu više klasične, isključivo bijele, kako je to nekada bilo. Iako mnoge majke platnene pelene povezuju sa kompliciranim održavanjem, mukom oko čestog pranja te problemima sa čuvanjem, majke koje koriste platnene pelene od prvih dana djetetova života svjedoče upravo suprotno. Tetra pelene imaju svoje mane i prednosti. Prednost je svakako njihova cijena. Dolaze u većim pakiranjima, najčešće od deset komada i cijene se uglavnom kreću oko stotinjak kuna. Ukoliko planirate vaše dijete prematati isključivo u tetra pelene trebat će vam oko tridesetak komada.

Dok je dijete maleno dovoljna je jedna pelena po prematanju, tako da ćete trebati oko desetak pelena dnevno. To dovodi do brojke od dvadesetak uprljanih pelena u dva dana te preostalih deset koje ćete koristiti dok se oprane pelene ne osuše. Još jedna velika prednost tetra pelena nad modernim platnenim pelenama je upravo vrlo brzo sušenje. Mana tetra pelena je što će vam vjerojatno trebati neko vrijeme dok se usavršite sa previjanjem i pronađete idealan način previjanja za vašu bebu. Kod malih beba vrlo je popularno takozvano origami previjanje za koje je dovoljna jedna tetra pelena.

Nastavite čitati članak niže...

Dok je dijete maleno dovoljna je jedna pelena po prematanju, tako da ćete trebati oko desetak pelena dnevno.

Ukoliko ujedno želite platnene pelene iskoristiti za široko previjanje najjednostavnije je jednu tetra pelenu presaviti u trokut, a drugu složiti u obliku pravokutnika. Pravokutna tetra se položi djetetu između nogu te se preko nje stavlja trokut pelena. Danas postoje i kopče kojima se učvršćuje tetra pelena, no najčešće su i dobre zaštitne gaćice sasvim dovoljne, osobito ako je dijete vrlo maleno i još se ne kreće te time pelene ostaju na mjestu.

Čak i ako se nećete moći priviknuti na korištenje tetra pelena, ne brinite, sigurno neće stajati neiskorištene jer ćete ih moći iskoristiti za brisanje bebe nakon bljuckanja, stavljanje na krevet za vrijeme spavanja i slično. Ukoliko ćete ih koristiti za oboje, za brisanje je najbolje kupiti tetra pelene od tankih materijala, dok je za previjanje bolje koristiti deblje tetra pelene radi boljeg upijanja. Još jedna velika prednost tetra pelena je što znatno bolje zadržavaju tekuću stolicu od jednokratnih pelena kod kojih je čest slučaj da procure i po djetetovoj odjeći.

Moderne platnene pelene

Za razliku od tetri, moderne platnene pelene nalikuju klasičnim jednokratnim pelenama. Postoji više vrsta kao što su „fitted“, „pocket“ i „all in one“. Jednostavnije su za korištenje jer ne zahtjevaju posebno slaganje pelene već se poput jednokratne samo stave i zakopčaju drukerima ili čičkom. Sastoje se od više slojeva te vrlo dobro upijaju, no znatno se sporije suše od tetra pelena.

„Fitted“ pelene zahtjevaju korištenje zaštitnih gaćica i mogu biti od različitih materijala, no svakako su najbolje platnene jer uz to što najbolje upijaju, ujedno su i najprirodnije za osjetljivu bebinu guzu. U „fitted“ pelenu je između unutarnjeg sloja koji dotiče bebinu guzu i vanjskog sloja unaprijed ušiven upijajući uložak te se iz tog razloga i duže suše. Iako najčešće dolaze u univerzalnoj veličini na tržištu danas ima i mnogo teta šivalica koje će po mjeri vašeg djeteta sašiti „fitted“ pelenu u kojoj god boji poželite.

Za razliku od tetri, moderne platnene pelene nalikuju klasičnim jednokratnim pelenama. Postoji više vrsta kao što su „fitted“, „pocket“ i „all in one“. Jednostavnije su za korištenje jer ne zahtjevaju posebno slaganje pelene već se poput jednokratne samo stave i zakopčaju drukerima ili čičkom.

„Pocket“ pelene ne zahtjevaju korištenje zaštitnih gaćica jer se sastoje od unutarnje propusnog sloja i vanjskog nepropusnog, a između njih se nalazi takozvani džep u koji se stavljaju platneni ulošci ili tetra pelene. Prednost je što sami odlučujete koliko uložaka je vašem djetetu potrebno. Umetanjem više uložaka vaše dijete može provesti suho gotovo cijelu noć. Također dolaze u univerzalnoj veličini, no moguće ih je i sašiti po mjeri. Ova pelena se najbrže suši od svih vrsta modernih platnenih pelena upravo iz razloga što se uložak može izvaditi. Također postoje i „pocket“ pelene sa propusnim vanjskim slojem te je uz njih potrebno koristiti zaštitne gaćice.

„All in one“ (AIO) pelene kao što samo ime govori su nepropusne pelene sa ušivenim uloškom i najsličnije su jednokratnoj peleni. Od svih platnenih pelena AIO najkraće drže te zahtjevaju češće prematanje i zbog više slojeva se najduže suše. Prilikom sušenja treba ih okrenuti naopako jer će u suprotnom vanjski, nepropustan sloj, sprječavati sušenje.

Zaštitne gaćice

Zaštitne gaćice koriste se kod previjanja pelenama koje ne sadrže vodonepropusni sloj, a služi kao zaštita da pelene ne bi promočile na djetetovu odjeću. Prije su bile rađene od gume i plastike što je onemogućavalo bebinoj guzi da normalno diše, dok su danas izrađene od vodonepropusnih i zrakopropusnih materijala. Najčešće se koriste one od pul-a (polyurethane laminate), flisa i vune. Zaštitne gaćice dolaze u više veličina kako bi ih mogli u potpunosti prilagoditi djetetovom uzrastu. Ukoliko se odlučite kombinirati tetra pelene i moderne platnene pelene imajte na umu da će vam prilikom previjanja tetra pelenama biti potrebne manje zaštitne gaćice nego kod previjanja modernim platnenim pelenama koje su znatno deblje.

PUL zaštitne gaćice izrađene su od vodootpornog materijala koji je ujedno vrlo prozračan, podatan i mekan. Vrlo jednostavno se pere, zajedno sa pelenama u perilici rublja. Ukoliko nisu prljave dovoljno ih je isprati kod mlazom tople vode uz dodatak malo šampona za bebe. Vrlo brzo se suše.

Zaštitne gaćice od flisa su vrlo mekane i prozračne. Iako flis sam po sebi nije nepropustan upravo zbog svoje prozračnosti i vrlo dobre cirkulacije zraka ove zaštitne gaćice vrlo rijetko promoče, osobito ako se pelene redovito premataju.

Vunene zaštitne gaćice najprirodnije su od svih zaštitnih gaćica na tržištu, no zahtjevaju više vremena pri pranju i održavanju. Kako je vuna poznata po antibakterijskim svojstvima nije ih nužno svakodnevno prati već ih je dovoljno dobro osušiti i ponovno koristiti. Dovoljno je pranje svakih desetak dana te ih je nakon svakog pranja potrebno iznova lanolizirati. Za to vam je potrebna lanolinska mast koja se stavlja u vruću vodu sa malenom količinom dječjeg šampona. Kada se mast otopi u vrućoj vodi dodajte mlaku vodu i namočite zaštitne gaćice. Najbolje ih je ostaviti tako preko noći te potom lagano zamotati ručnikom kako bi se upilo što više vode. Ne preporučuje se snažno cijeđenje jer bi se gaćice mogle razvući. Izbjegavajte sušenje blizu izvora topline.

Čuvanje platnenih pelena

Za obje metode čuvanja platnenih pelena do pranja trebat će vam kanta sa poklopcem kako bi prljave pelene čuvali odvojene od ostalog rublja. Danas na tržištu postoje i jednokratni vodopropusni papirići koji se mogu umetnuti tokom prematanja te će olakšati skidanje stolice sa pelene.

Suha metoda: Za suhu metodu čuvanja pelena trebat će vam boca sa štrcaljkom na vrhu za mješavinu vode i ulja čajevca (20 kapi ulja čajevca na pola litre vode) kojim se korištene pelene špricaju kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija i širenje neugodnog mirisa u kupaonici. Ukoliko je pelena samo pomokrena dovoljno ju je pošpricati mješavinom i odložiti u kantu do sljedećeg pranja. Ukoliko na peleni ima stolice, uklonite ju papirom, pošpricajte i odložite u kantu. Ukoliko vam ova metoda ne djeluje dovoljno sigurno, uvijek možete pelenu uprljanu stolicom prethodno isprati toplom vodom prije odlaganja u kantu.

Mokra metoda: Za mokru metodu čuvanja kantu sa poklopcem napunite otopinom vode i octa koji će neutralizirati neugodne mirise. Ukoliko na peleni ima stolice, isperite ju mlakom vodom prije odlaganja u kantu. Prije stavljanja u perilicu ocijedite višak vode iz kante i stavite pelene na pranje.

Pranje platnenih pelena

Bilo da se radi o tetra pelena ili modernim platnenim prije prvog pranja bilo bi dobro namočiti ih i ostaviti u vodi 24 sata kako bi se povećala moć upijanja pelene koja svakih pranjem pelene postaje sve bolja i bolja. Kod pranja pelena preporučuje se koristiti znatno manje deterdženta nego kod pranja ostalog rublja, tako da će biti dovoljna svega jedna žlica praška za punu perilicu pelena. Izbjegavajte korištenje omekšivača koji bi mogao smanjiti moć upijanja. Iz istog razloga se ne preporučuje ni peglanje platnenih pelena. Dovoljna temperatura za postizanje potpune čistoće pelena je 60 stupnjeva. Najvažnije je dobro isprati deterdžent jer bi u suprotnom pelene mogle poprimiti neugodan miris. U tom slučaju se preporučuje u jednom pranju potpuno izostaviti korištenje deterdženta. Ako primjetite mrlje ne platnenim pelenama dovoljno ih je ostaviti na suncu da se dobro osuše i mrlje će od sunca izblijediti.