Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Oprema i igračke za bebu od 3-6 mjeseci

Oprema i igračke za bebu od 3-6 mjeseci

Što je sve potrebno bebi u dobi od 3-6 mjeseci?

Vaša beba iz dana u dan sve više napreduje, pa je potrebno učiniti i određene promjene u svom okruženju kako biste se što bolje prilagodili i omogućili bebi kvalitetan napredak i razvoj. U kompletu s razvojem dolazi i do nekih promjena na koje treba biti spreman.

Žličica

U dobi od 4-5 mjeseci vjerojatno ćete započeti s uvođenjem krute hrane. U ovoj velikoj prehrambenoj novosti za bebu vrlo je važno dovoljno pažnje posvetiti odabiru kvalitetne žličice. Ako ste mislili da je dovoljno odabrati plastičnu žlicu, prevarili ste se. Žlica bi trebala biti metalna i ne previše teška. Važno je da je dovoljno plitka kako bi beba lakše mogla usnama obuhvatiti hranu iz žličice. Još važnije je da žlica ne bude prevelika. Za početak je bebi potrebna vrlo mala žličica kako bi ona bila pogodna za bebinu usnu šupljinu.

Posteljina

Ako ste za prve djetetove mjesece odabrali kolijevku, u 3. mjesecu (možda i prije) će biti vrijeme za selidbu u veći krevetić. Dijete je sve pokretnije i potrebno mu je dovoljno prostora u krevetiću da se može dobro protegnuti, a i okrenuti na stranu ili s leđa na trbuh i obrnuto što u ovim mjesecima bebama postaje glavna aktivnost. Čak i dok dijete spava treba imati dovoljno prostora za kretanje. Podloga na kojoj dijete spava treba biti dovoljno čvrsta, ali istovremeno i udobna. Ako na madracu na kojem dijete spava primijetite ulegnuće na sredini, vrijeme je za novi madrac.

Nastavite čitati članak niže...

Kolica

Iako se svaka beba razlikuje i neke bebe mnogo ranije/kasnije prerastu određena kolica, tijekom ovog perioda beba će sigurno prerasti kolica za novorođenčad. Beba još uvijek ne bi trebala biti u sjedećem položaju, pogotovo u kolicima u kojima je dodatni teret djetetu stalno prisutna vibracija, a najveći nagib neka u ovom periodu djetetova života bude 45 stupnjeva. Beba naravno smije određeno vrijeme sjediti, na primjer vama u krilu, no preporučljivo je u ovom periodu tijekom sjedenja djetetu ponuditi podršku kralježnici.

Igračke

Kako beba raste i razvija se, sve više postaje zainteresirana za sve oko sebe. Sve veći je interes i za igračke. U ovoj dobi beba će pokušavati okretati se, a kako bi dijete imalo uopće potrebu na time, igračke mu ne bi trebale uvijek biti na dohvat ruke. Dijete je najbolje ostaviti na sigurnoj i čvrstoj podlozi, pa je najbolje staviti neku udobnu podlogu na pod. Igračke neka budu na udaljenosti na kojoj dijete može rukama ili nogama potaknuti njihovo kretanje. Ako igračke budu previše udaljene, djetetu neće biti zanimljive, a ako mu budu preblizu, neće biti potrebno kretanje da bi igračku dohvatilo.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

Print