Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Oprema i igračke za bebu od 0-3 mjeseca

Oprema i igračke za bebu od 0-3 mjeseca

Već od djetetove najranije dobi važno je da mu roditelji pruže najbolji mogući temelj za daljnji kvalitetan razvoj. Na tržištu se može pronaći nebrojeno mnogo komada različite opreme, uređaja i igračaka za bebe, ali je važno odabrati one koje zapravo rade za djetetovu korist. Stoga vam donosimo osnovne informacije o stvarčicama koje će biti potrebne djetetu u najranijoj fazi života.

Kvalitetna dudica

Vrlo je važno odabrati odgovarajuću bočicu jer tako možete omogućiti djetetu najbolji razvoj motoričkih aktivnosti usta i usne šupljine koji igra ključnu ulogu u razvoju govora i učenja hranjenja na žlicu te uvođene krute hrane kasnije. Prilikom odabira bočice potrebno je obratiti pažnju na oblik i materijale od kojih je izrađena. Oblik dudice trebao bi biti potvrđen od strane ortodonta, a spljoštene ili previše izdužene dudice mogle bi već na samom početku djetetova razvoja onemogućiti pravilan motorički razvoj usta i usne šupljine. Materijal bi trebao biti mekan (lateks je mekši od silikona), a veličina dudice prilagođena djetetovoj dobi.

Nastavite čitati članak niže...

Kvalitetne platnene pelene

Ako ste se odlučili za korištenje platnenih pelena treba imati na umu da bi trebale biti što tanje i mekše kako ne bi ometale pokrete bebinih nogu. Pelene bi trebale biti od kvalitetnog pamuka ili bambusa. Ponekad se čak i uz korištenje jednokratnih pelena savjetuje korištenje tetra pelena koje se stavljaju preko jednokratne pelene s ciljem pravilnog razvoja kukova.

Kolica

Beba tijekom prva tri mjeseca zahtjeva najkvalitetniji prijevoz. Kvalitetna košara koja je dovoljno duboka zaštitit će dijete od svih vremenskih nepogoda,a čvrsta ravna podloga važna je za razvoj djetetove kralježnice. Kolica moraju biti stabilna i kotači čvrsti kako bi vaša beba bila na sigurnom.

Podloga za igranje

Kvalitetna podloga za igranje uštedjet će vam mnogo vremena i živaca. Umjesto mnogobrojnih stolaca, ljuljački i igračaka za animaciju djeteta, mnogo je bolje uložiti novac u kvalitetnu podlogu za igranje koja uz sebe sadrži i mnogo dodataka koji će poticati djetetov razvoj. Beba će se igrati na podu na svojoj podlozi i opasnost od ozljeda je tada minimalna, a bebi će biti zabavno i kada ju nećete držati na rukama.

Igračke

U ovo razdoblju bebi neće trebati igračke, pa većinu toga što beba dobije ili joj vi kupite će više zabavljati vas nego bebu. U ovom ranom periodu bebinog života dijete će veću pažnju posvećivati igračkama i predmetima s jakim kontrastnim bojama poput plave i žute, crvene i zelene i crno-bijele kombinacije. No, bolje nego na bolje, dijete će reagirati na zvučne podražaje iz okoline, pa odaberite one igračke koje proizvode niske tonove. Kada beba počne rukama prihvaćati igračke, neka to budu dovoljno malene i mekane igračke kako bi ih beba mogla držati u rukama bez da ju ozlijede.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

Print