Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Kupanje beba

Kupanje beba

Kupanje bebe, pogotovo ako je to vaše prvo dijete, većinu roditelja plaši. Dijete je vrlo krhko i osjetljivo, ne može samostalno pridržavati glavicu te je potrebno biti vrlo oprezan. No već nakon nekoliko kupanja postat ćete vještiji i kupanje neće predstavljati nikakav problem. Ukoliko smatrate da će vam tako biti lakše, zamolite partnera da vam pomogne kod kupanja.

Kupanje bebe prije nego se pupkovina osuši i otpadne

Prije nego pupkovina otpadne preporučuje se bebu kupati isključivo vlažnom mekanom krpicom, ručnikom ili spužvom kako bi se izbjeglo vlaženje okolnog područja jer bi to znatno produžilo vrijeme sušenja pupkovine. Nakon svake promjene pelena genitalno područje je važno temeljito očistiti, kao i dobro oprati ruke nakon promjene pelena.

Nastavite čitati članak niže...

Kupanje nakon što pupkovina otpadne

Nakon što se pupkovina osušila i otpala, a pupak potpuno zarastao možete početi normalno kupati vašu bebu. Dok je beba vrlo malena, te joj je potrebna i pravilna potpora preporučuje se kupanje u malim kadicama namijenjenima upravo za novorođenčad. Dok većina roditelja bebe kupa svakodnevno, stručnjaci poručuju kako to može previše isušiti djetetovu vrlo nježnu kožu te smatraju kako je sasvim dovoljno bebu kupati tri puta tjedno, pogotovo u periodu kada vaše dijete ne puže, te samim time nije izloženo prašini sa poda i bakterijama.

Kupanje bebe, pogotovo ako je to vaše prvo dijete, većinu roditelja plaši. Dijete je vrlo krhko i osjetljivo, ne može samostalno pridržavati glavicu te je potrebno biti vrlo oprezan. No već nakon nekoliko kupanja postat ćete vještiji i kupanje neće predstavljati nikakav problem. Ukoliko smatrate da će vam tako biti lakše, zamolite partnera da vam pomogne kod kupanja.

Kako je djetetova koža i do 10 puta tanja od kože odraslog čovjeka, znatno je više izložena isušivanju, a žlijezde lojnice su još nerazvijene te ne stvaraju dovoljno masnih stanica koje bi vlažile kožu. Svakodnevno kupanje bebe se preporučuje tek blizu navršene 1. godine života. Neke bebe jako vole kupanje već od malih nogu te je kod takve djece u redu odužiti kupanje, no svakako vodite računa o tome da se voda ne smije previše ohladiti kako se dijete ne bi razboljelo te se preporučuje dolijevanje toplije vode u kadu ako se kupanje oduži. Ukoliko vaša beba nije previše oduševljena kupanjem, dovoljno je i svega pet minuta da se beba temeljito okupa.

Na što najviše paziti kod kupanja beba?

  • Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora u kadi, čak ni na svega nekoliko sekundi. Ukoliko se morate javiti na telefon, zamotajte vaš dijete u ručnik i ponesite ga sa sobom. Male bebe se mogu utopiti čak i kada je manje od 3 cm vode u kadi, tako da je potrebno biti vrlo oprezan.
  • Nikada ne stavljajte bebu u kadu dok još voda teče. Voda može, osobito u malim kadicama vrlo brzo postati preduboka ili prevruća za vašu bebu, te upravo iz tog razloga pričekajte da se kada napuni vodom kako bi prije nego započnete sa kupanjem provjerili temperaturu vode.
  • Temperatura zraka u prostoriji gdje kupate bebu bi trebala biti oko 22-23 stupnja, a temperatura vode u kadici oko 37 stupnjeva. Vodu provjerite vašim laktom ili posebnim termometrom za kontrolu temperature vode.
  • Pri punjenju kadice prvo natočite hladnu vodu, a potom dolijevajte vruću dok ne postignete željenu temperaturu. Razlog je to što plastične kadice zadržavaju dobro toplinu te ćete ukoliko nalijete previše tople vode na početku teže ju rashladiti, te ćete morati odlijevati vodu.
  • Dijete prije kupanja skidajte neposredno prije ulaska u kadu. Skinite ga u prostoriji gdje će se kupati kako bi izbjegli opasnost da se beba prehladi.
  • Dijete odmah nakon što ga izvadite iz kade umotajte u topli ručnik prije nego se rashladi.
  • Kod kupanja koristite vrlo blagi sapun i s obzirom na to da isušuje osjetljivu bebinu kožu, ne preporučuje se često korištenje.

Priprema za kupanje

Prije nego dijete stavite u kadu pripremite sve što će vam biti potrebno nakon kupanja. U blizini imajte ručnik, čiste pelene i odjeću. Provjerite da li je u prostoriji gdje se dijete kupa dovoljno toplo. Ukoliko vaša beba plaće za vrijeme kupanja, pokušajte dijete staviti u kadicu sa pelenom koja često djetetu pruža osjećaj sigurnosti te ju naknadno tokom kupanja skinite. Bebu vrlo polako spustite u kadicu, jednom rukom pridržavajući vrat i glavu.

Mokrim ručnikom ili nekom drugom mekanom tkaninom temeljito operite dijete. Potom isperite ručnik od sapuna i nježno očistite bebino lice i oči. Ukoliko beba ima osušene sluzi u kutovima očiju ili ispod nosića prvo ta mjesta prijeđite mokrim ručnikom kako bi se sluz razmočila, a tek tada ju nježno skinite ručnikom. Temeljito operite bebino genitalno područje. Kada je dijete čisto još ga jednom isperite toplom vodom i pažljivo izvadite iz kade.

Djetetova koža je vrlo mekana i dosta skliska kada je mokra te budite vrlo oprezni. Ukoliko je partner u blizini zamolite ga da vam pomogne tako da zamota dijete u ručnik dok ga vi pridržavate. Dobro osušite dijete te ako se koža još ljušti od poroda možete nanijeti na djetetovu kožu blagi losion. Potom stavite bebi pelenu i obucite ju.