Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Duda varalica: Do kada se smije koristiti?

Duda varalica: Do kada se smije koristiti?

Sisanje je urođeni refleks kod djece koji nastaje već prije rođenja kada možemo vidjeti sisanje prsta i u majčinoj utrobi. Duda varalica zasigurno vrlo često olakšava život roditeljima jer se dijete uz nju umiri i lakše zaspi.

Neke se bebe mogu umiriti i na druge načine kao što je nošenje, zibanje itd., dok je nekim bebama jako izražen instinkt sisanja i ne mogu se umiriti dok ne počnu sisati. To se najčešće javlja kod djece koja su umjetno hranjena pa im duda omogućuje sisanje koje je izostalo prilikom dojenja. Ako im se duda uskrati takva djeca počnu cuclati prst, šaku, igračke i sl. izražavajući svoju želju za sisanjem.

Nastavite čitati članak niže...

Sila koja se primjenjuje na mliječne zubiće prilikom sisanja dude može uzrokovati više anomalija.

Međutim problem se javlja kada se dijete navikne na dudu i onda proces odvikavanja može bit dug i otežan. Osim toga mnogi roditelji ne znaju kako je duda varalica nepogodna navika koja može uzrokovati niz komplikacija u razvoju zubi, čeljusti i postavi zubi unutar zubnog luka.

Duda varalica 1

Sila koja se primjenjuje na mliječne zubiće prilikom sisanja dude može uzrokovati više anomalija kao što su otvoreni zagriz gdje u zagrizu između prednjih zuba postoji otvor- prednji zubi nisu u kontaktu ili križni zagriz gdje donji stražnji zubi preklapaju gornje (obrnuti zagriz).

Duda varalica bi se trebala ukloniti čim niknu prvi zubići. No ako to ne uspije, svakako prije nicanja trajnih.

Ako se duda ukloni do izrastanja trajnih zubi anomalija se može spontano povući. No ako se navika nastavi, mogu se javiti poteškoće kod razmještaja trajnih zubi i u rastu čeljusti. Neka djeca drže dudu ili prst u ustima pasivno, što znači da ne izvode aktivne kretnje sisanja čime se ne proizvode sile na tkiva i u tom slučaju to nije opasno.

No ako prilikom izvlačenja dude ili prsta iz usta nastane zvuk nastao njihovim vakuumom na nepce onda je to aktivno sisanje i svakako ga treba eliminirati. Duda varalica bi se trebala ukloniti čim niknu prvi zubići. No ako to ne uspije, svakako prije nicanja trajnih.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik