Trudnoća.hr > Beba > Skrb o bebi > Briga za novorođenče

Briga za novorođenče

Njega novorođenčeta

Žene su vrlo često zabrinute hoće li se znati pravilno brinuti za svoje novorođenče, osobito ako se radi o prvom djetetu. Čitanje knjiga, sakupljanje informacija putem interneta i savjetovanje sa liječnikom i drugim majkama koje su sve to već prošle je najbolja priprema za dolazak prvog djeteta, no svakako je bitna praksa prilikom koje ćete svo preneseno znanje usvojiti. Bitno je, što smatramo da nije potrebno ni napominjati, biti izrazito nježan sa djetetom, osobito u njegovim prvim danima života. Sve što vas zanima ne ustručavajte se pitati u bolnici nakon poroda. Babica i liječnici dati će vam najbolje informacije. Ukoliko smatrate da je potrebno, neka vam osoblje u bolnici pokaže kako najlakše pravilno previti dijete i više puta.

Sve što vas zanima ne ustručavajte se pitati u bolnici nakon poroda. Babica i liječnici dati će vam najbolje informacije.

Potom vi to učinite u njihovoj prisutnosti da vidite radite li neke greške na koje će vas medicinska sestra upozoriti. Idealno bi bilo po povratku iz bolnice imati u blizini iskusnu rodilju koja vam može pomoći ukoliko se pojavi kakav problem. Isto tako, uvijek se možete obratiti svome liječniku. Iako se vama može činiti da dosađujete sa čestim upitima, imajte na umu da je to njihov posao i da je dobro da budu upućeni u moguće promjene u ponašanju djeteta na vrijeme. Po izlasku iz bolnice bi trebali vi i partner znati promijeniti bebi pelenu, obući i okupati bebu, vi bi trebali znati podojiti dijete i pravilno ga držati prilikom podrigivanja. Bitno je pravilno držati dijete kako bi stalno imalo dobru podršku u području vrata, osobito na početku dok dijete ne ojača. Kako smo već naveli, ukoliko se radi o vašoj prvoj trudnoći, bilo bi dobro osigurati neku iskusnu majku, bila to vaša majka ili neka od prijateljica koja je već rađala, da vam bude dostupna u danima nakon povratka iz bolnice. Svakako ovaj tip potpore osigurajte prije samog poroda. Iskoristite prvi djetetov pregled kod liječnika za sva pitanja koja vas muče. Isto tako, vodite računa o pravodobnom cijepljenju.

SIDS- sindrom iznenadne dojenačke smrti

Mnoge majke strepe od ovog sindroma koji se na svu sreću kod nas pojavljuje vrlo rijetko. Godišnje od ovog sindroma u Hrvatskoj umre najviše 10-15 djece, dok u SAD-u broj seže i preko 2700. Upravo kao mjera opreza se preporučuje da madrac u dječjem krevetiću bude dovoljno tvrd, da se novorođenčad stavlja na spavanje isključivo na leđa, osobito u periodu kada još nije dovoljno razvijeno da bi se samo moglo okrenuti. Neka prekrivač bude dovoljno daleko od djetetova lica. Najsigurnije je koristiti varijantu vreće za spavanje uz koju djetetu neće biti potreban prekrivač. Ukoliko koristite deku ili prekrivač za utopliti dijete bilo bi dobro rub prekrivača podvući pod rub madraca na donjem dijelu krevetića kako bi bili sigurni da dijete neće prilikom micanja u snu prekriti lice i otežati disanje. Sve igračke maknite iz krevetića dok dijete spava. Razumljivo je da se brinete da će djetetu biti hladno. Imajte na umu da nikako nije dobro ni dijete previše utopliti. Idealna temperatura za dijete je upravo ona na kojoj je i vama ugodno spavati. Svakako zabranite pušenje u blizini djeteta, osobito u početku kada je dijete još vrlo slabo i utjecaji iz okoline mogu bitno utjecati na njegovo zdravlje.