Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Sve što trebate znati o puzanju

Sve što trebate znati o puzanju

Kada mišići ruku i nogu dovoljno ojačaju dijete se počinje dizati i četveronožno puzati.

Od malene štruce koja ne može samostalno držati glavicu u zraku, dijete će postajati sve snažnije. Nakon što dođe do faze da može držati glavicu, postepeno će početi sa dizanjem glave u zrak i uzdizanjem na ruke. Slijedeća faza je sjedenje. U početku će dijete više naginjati prema naprijed te će trebati vaše pridržavanje. Nakon samostalnog sjedenja obično slijedi puzanje, no neka djeca potpuno preskoče ovu fazu pa odmah započnu hodati pridržavanjem za namještaj ili pomoć roditelja.

Nastavite čitati članak niže...

Razlika od djeteta do djeteta može biti velika, dok će neki puzati već u šestom mjesecu života, drugima će puzanje postati zanimljivo tek oko godine dana. Ukoliko ne postoji sumnja na zaostajanje u motoričkom razvoju najbolje je dijete pustiti da započne sa puzanjem kada samo osjeti potrebu za time.

Faze puzanja

Prije nego dijete započne sa puzanjem, obično prethodi nekoliko tjedana samostalnog okretanja sa leđa na trbuh i obrnuto. Kada dijete postane dovoljno spretno u tome napredak se nastavlja.

Dok se neka djeca odmah oslone na dlanove i koljena, većina ih ipak započinje sa „vojničkim“ puzanjem koje nalikuje plivanju na suhom.

Djeca koja preskoče fazu puzanja obično su nešto nestabilnija prilikom hodanja.

Kada mišići ruku i nogu dovoljno ojačaju dijete se počinje dizati i četveronožno puzati. Obično je to u početku puzanje u mjestu ili čak kretanje u suprotnom smjeru od željenom. Nemojte biti začuđeni ukoliko se vaše dijete počne ljutiti što puzanje ne ide tako lako kako je ono zamislilo. Kako bi ih motivirali za puzanje prema naprijed ispred njih stavite neku dragu igračku do koje trebaju doći. Igračka neka bude udaljena dovoljno da dijete ne može doći do nje ispruženim rukama, ali ne i predaleko kako bi dijete izgubilo motivaciju.

Kada dijete usavrši puzanje najčešće ga koristi kako bi došlo do predmeta za koji se može primiti prilikom uzdizanja na noge. Djeca koja preskoče fazu puzanja obično su nešto nestabilnija prilikom hodanja. Djeca koja pužu stabilnija su i brže rade prve korake jer su već upoznati sa kretanjem u prostoru.