Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Spavanje beba

Spavanje beba

U ovom članku navesti ćemo sve bitne činjenice vezane uz djetetov san po dolasku iz bolnice.

Normalno je da vaše dijete proizvodi zvukove za vrijeme spavanja

Zvukovi koje proizvodi vaša beba za vrijeme spavanja su nešto sasvim uobičajeno i ne treba vas zabrinjavati da djetetu nešto ne odgovara zbog ispuštanja zvukova. San može brzo prelaziti iz vrlo čvrstog u lagan san kada je dijete osjetljivo na zvukove iz okoline koji ga mogu lako probuditi. Isto tako, dok je dijete vrlo maleno moguće je naglo buđenje pri prelasku iz faze čvrstog i laganog sna. Najčešće se dijete neće potpuno razbuditi već će se nakon kratkog kretanja i puštanja pokojeg zvuka ponovno umiriti i zaspati. Vaše novorođenče diše u ciklusima, pa ćete primijetiti kako se izmjenjuje vrlo brzo i duboko disanje sa sporim i plitkim. Moguće je da dijete pauzira sa disanjem čak i duže od 5 sekundi, no to je sasvim normalno. Kako bi provjerili da je sa vašom bebom sve u redu prislonite obraz nježno uz djetetova usta i nos i osjetit ćete sitne bebine izdisaje na svojoj koži.

Nastavite čitati članak niže...

Vaša beba sanja mnogo više od vas

Poznato je kako samo u REM fazi sanjamo, no dok odrasli čovjek sanja svega 20% vremena koje provede spavajući, bebe sanjaju gotovo 50% vremena. Upravo u REM fazi sna beba često nemirno diše a oči mogu naglo trzati ipod zatvorenih kapaka.

Vaše novorođenče će mnogo vremena provoditi spavajući

Iako novorođenče spava u prosjeku od 12 do 20 sati dnevno, sasvim je normalno da su roditelji umorni upravo zbog neusklađenosti bebine i vaše potrebe za snom. Beba obično spava u fazama u trajanju oko 2h sna po danu i oko 4h noću. Dok se neke bebe u samo nekoliko tjedana naviknu na manje sna danju i više spavanja noću, kod drugih beba to privikavanje može potrajati i više od godinu dana.

Beba mora spavati na leđima

Dok je  beba još jako malena jedini položaj koji se preporučuje za spavanje je upravo na leđima, jer je tako najmanja opasnost za dijete od gušenja. Podloga, odnosno madrac, mora biti dovoljno tvrd da beba ne utone previše u njega. U krevetiću se dok beba spava ne smiju nalaziti nikakve igračke koje bi djetetu mogle onemogućiti disanje ili ga povrijediti prilikom spavanja.

U sobi gdje beba spava ne smije biti ni prehladno ni prevruće

Pobrinite da sa u sobi gdje beba spava temperatura bude ugodna. Ukoliko imate centralno grijanje preporučuje se upotreba ovlaživača zraka kako bi dijete lakše disalo. Djetetov krevetić ne smije biti smješten preblizu radijatora niti na izravnom udaru sunčeva svjetla jer bi to dijete moglo ometati u snu. Beba mora biti pokrivena ili spavati u prikladnoj mekanoj vreći za spavanje za bebe, no svakako se pobrinite da djetetova glava ostane otkrivena kako ne bi došlo do gušenja.

Nošenje djeteta na rukama će ga uspavati

Dijete će se u vašem naručju osjećati sigurno i mnogo će lakše zaspati dok ga nosite, no imajte na umu da ćete imati velikih problema kod odvikavanja djeteta od ovoga ukoliko ćete ga stalno nositi na rukama kako bi zaspalo. Nošenje djeteta pri uspavljivanju se preporučuje ukoliko primjetite da je dijete vrlo razdražljivo i da ga nešto muči, no nikako ne koristiti ovo kao svakodnevnu rutinu. Bilo bi dobro dijete položiti u krevetić prije nego potpuno utone uz sad i tiho, umirujućim glasom mu pričati dok potpuno ne zaspi.

Vaša beba će vam dati do znanja kada je umorna

Iako će dijete s vremenom stvoriti određenu rutinu i znati kada je vrijeme za spavanje, dok je beba vrlo mala, ona to neće moći sama. Novorođenčad obično osjeća potrebu za snom nakon 2 sata budnosti. Znakovi koji ukazuju na to da je dijete umorno su trljanje očiju, zijevanje i protezanje, diranje ušiju rukama i jecaji bez povoda, koje često volimo nazivati „cendranjem“, a ujedno je i najuočljiviji pokazatelj umora kod djeteta. Ukoliko je dijete čisto i sito, ali je i dalje razdražljivo, onda je svakako vrijeme za spavanje.

Beba u početku neće razlikovati dan i noć

Novorođenče ne zna samo razlikovati noć i dan te ga je potrebno postupno privikavati na to. Kada se dijete budi noću, prilikom hranjenja pokušajte nježno šaputati, ne paliti jaka svjetla i time dati djetetu do znanja da nije vrijeme za igru. Po danu neka prostor u kojem dijete boravi bude dovoljno svijetao, najbolje sa prirodnim izvorom svjetla. Naravno, potrebno je biti uporan jer je vrlo mala vjerojatnost da ćete uspjeti u nekoliko dana naviknuti bebu da razlikuje dan i noć. Postupno će beba sve manje vremena provoditi spavajući tokom dana, a sve više spavati noću.

Svaki roditelj će proći fazu besanih noći sa svojim novorođenčetom

Mnogi roditelji se nadaju kako će baš njihova beba biti izrazito mirna i „dobra“, no tek po dolasku iz bolnice shvate kako je često buđenje tokom noći jednostavno djetetova potreba. Ono se ne budi noću kako bi vas probudilo, već zato što je gladno. Postupno će se dijete privikavati na više sna noću i više budnosti tokom dana, no ovo privikavanje će u najboljem slučaju trajati nekoliko tjedana. Tako će dijete naučiti da prilikom buđenja noću je vrijeme za ponovno spavanje netom nakon hranjenja te će tada noći biti mnogo manje naporne za roditelje.